Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 23:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 09:06 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Uwaga - dotyczy przepływu prądów. Przepływ sygnałów to inna bajka.
Przy przelywie prądu stałego najlepiej jest stosować druty (linki są stosowane ze względu na wygodę ułożenia przewodów lub konieczność (drgania), jeśli to potrzebne) i im większy prąd do przepłynięcia lutowanie zacisków zaczyna mieć sens ze względu na ograniczenie nagrzewania się takiego styku. W przypadku przepływu prądu zmiennego im wyższa częstotliwość tym bardziej wskazane zastosowanie złącza zaciskanego i zamiast drutu linki. Do 220V i 50-60Hz spokojnie wystarcza drut bez lutowania końcówek, tylko zaciskanie. Jeśli nie chcemy aby nam śniedziały styki to bardziej powinno się zamiast lutować, pomyśleć o hermetyzacji złącza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 09:13 

Podziękował : 1712
Otrzymał podziękowań: 4107
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
plitkin napisał(a):
W zyciu bym nie robil tablicy sam.

A to już zależy od potrzeb i umiejętności (z wykształcenia jestem elektrykiem, to na pewno trochę ułatwia ;) ).
Sama tablica to w sumie tylko płyta. A samą płytę można sobie wyskrobać dowolnie.
Istotny jest osprzęt i to czego nie widać pod spodem. A to możesz sobie dobrać też dowolnie, wg potrzeb, jakości, ceny.
Tutaj mówimy o małym jachcie i prostej instalacji.
W moim przypadku jacht też jest mały i choć instalacja ciut bardziej rozbudowana, to też bez przesady.

U siebie planuję dodanie na tablicy gniazda usb i wymianę woltomierza na cyfrowy. Być może będzie to połączone z docelową poprawą kilku rzeczy w instalacji elektrycznej.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Ognisty Szkwał napisał(a):
linki są stosowane ze względu na wygodę ułożenia przewodów lub konieczność (drgania), jeśli to potrzebne

Przepisy zabraniają stosowania drutów na statkach i chyba też na jachtach. Tutaj w ogóle nie ma dyskusji, ze względu na drgania i pracę kadłuba a więc i wszystkich torów kablowych, uchwytów i tak dalej.
Drut to można sobie zastosować do połączenia cel w kostkach łączeniowych albo jako zworki w łącznikach.

A hermetyzacja końcówki kabla to właśnie stosowanie zamkniętych końcówek i koszulki termo.
Poza tym łączenia śrubowe mają tę zaletę, że są zawsze rozbieralne i składalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 09:47 

Jeszcze uzupełnienie co do przewodów:

"11.1
Wymagania ogólne
11.1.1 Na jachtach należy stosować przewody z miedzianymi żyłami wielodruto-
wymi w izolacji z materiału trudno zapalnego i nierozprzestrzeniającego płomienia
(np. polichlorek winylu, polietylen usieciowany, guma butylowa, guma etylenowo-
propylenowa, guma silikonowa) odpowiadające uzgodnionym z PRS normom kra-
jowym i międzynarodowym, o przekroju nie mniejszym niż 1,5 mm2 (0,75 mm2
w obwodach sygnalizacji i sterowania)."

To cytat z:
PRZEPISY KLASYFIKACJI I BUDOWY JACHTÓW MORSKICH
CZĘŚĆ V URZĄDZENIA ELEKTRYCZNE

PRS-u

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 10:00 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
waliant napisał(a):
(...).

U siebie planuję dodanie na tablicy gniazda usb i wymianę woltomierza na cyfrowy. Być może będzie to połączone z docelową poprawą kilku rzeczy w instalacji elektrycznej.

(...).

W prawym dolnym rogu zdjęcia widać moje rozwiązanie - dwa porty usb (jeden 2.1A) we wtyczce do 12v gniazda. Sprawdzona, dobrej jakości ładowarka samochodowa do iPhone i iPada jednocześnie (wywaliłam dwie przed tym, za bardzo się grzały). Plus taki, że "w razie Niemca" mam drugie gniazdo 12v dostępne.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 10:11 

Ale ja już mam na tablicy dwa gniazda zapalniczki, a usb chcę dorzucić jako trzecie. Pojawiła się taka może nie konieczność, ale "przydatność". Skoro dorzucam, to już bez przejściówek.
A ponieważ zimą i tak będę w tablicy grzebał (moja własna więc mogę ;) ) to taki dodatek się pojawi. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 10:47 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Polecam porządne tablice z bezpiecznikami automatycznymi, najlepiej hydromagnetycznymi.

Nasz sailforumowy kolega Sebastian Lewiński - wielki magik od takich rzeczy, prowadzi swoją firmę. Od paru ładnych lat wdraża różne rzeczy, m.in. właśnie porządne tablice. Bardzo, ale to bardzo polecam człowieka (namiary mogę podać) - uczciwy fachowiec i żeglarz, który temat ma przerobiony jak mało kto, a do tego chętnie dzieli się swoją wiedzą.
http://amperflex.com/pl/tablice-rozdzie ... bp04r.html
Firma Sebastiana zdobyła już nie jedną nagrodę na targach za swoje produkty. Ja mam u siebie Onboard Mini Monitor od Sebastiana - DOSKONAŁE rozwiązanie, bardzo sensowne cenowe i bardzo uniwersalne. Nie chcę się mądrzyć nad przewagą jednych bezpieczników nad innymi, ale jako praktyk wiem, że nigdy już bym sobie chińskiej tablicy z czerwonymi przycikami nie zamówił, a do producentów sprzedających nowe jachty z takimi tablicami podchodzę z dużą dozą nieufności.

Wy pokazujecie tablice chińskie, niskiej jakości, na bezpiecznikach topikowych. Różnicy chyba nie trzeba tłumaczyć. Osoby zainteresowane moim zdaniem powinny się skontaktować z Sebastianem (tel. mogę podać na pw) - w ramach poszerzenia wiedzy. Wówczas łatwiej będzie podjąć decyzję.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 11:13 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
plitkin napisał(a):
Wy pokazujecie tablice chińskie, niskiej jakości, na bezpiecznikach topikowych.

Wiktor - poniżej masz moją elektrykę - też częściowo na bezpiecznikach topikowych.
Co masz jej do zarzucenia ?
Załącznik:
DSCF3518.jpg
DSCF3518.jpg [ 71.05 KiB | Przeglądane 5022 razy ]

Załącznik:
DSCF3519.jpg
DSCF3519.jpg [ 47.05 KiB | Przeglądane 5022 razy ]

Wszystko od lat działa w niej bez kłopotów a ewentualne zwarcia danego obwodu (np. spalona żarówka) znajduję szybko bo każdy obwód mam bezpiecznikowany osobno.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 11:40 

Dyskusja się rozwija i idzie w kierunku ogólnym.
Amperflex ma super osprzęt, coś już kupowałem, planuję więcej (właśnie woltomierz i gniazdo usb, może jakiś przycisk ;) ).

Natomiast co do bezpieczników. Hydromagnetyczne są owszem lepsze, ale tylko do pewnych zastosowań i do pewnych prądów. Główne zabezpieczenia są i tak topikowe, pośrednie zazwyczaj także. Oraz często są bezpieczniki topikowe na wejściach różnych urządzeń (ukf, radio samochodowe, ogrzewanie i inne).
Po co bezpiecznik hydromagnetyczny (choć są lepsze, jasne) w układzie z kilkoma obwodami gdzie odbiory to oświetlenie, gniazdo i radio? Zwykły topikowy też zadziała a cena jest...

Do wielu obwodów nie ma na tablicy osobnych włączników, bo po co? Wtedy stosujemy i tak moduł bezpieczników, np nożowych. Które to bezpieczniki kosztują złotówki pojedyńcze a zainwestować warto w lepszy panel z zaciskami śrubowymi (tu właśnie pluję sobie w brodę, bo mam jeden panel samochodowy z końcówkami wsuwanymi).

No dobra, zawsze warto policzyć całość. Jakiś w miarę dobry wyłącznik, plus oprawa bezpieczników nożowych plus coś tam, zazwyczaj będą tańsze od zintegrowanego, ale niekoniecznie dużo. Warto sprawdzić.
Zawsze też warto mieć rzeczy lepsze niż gorsze, ale nie warto przesadzać ;)

P.S. Wiktor, co masz przeciwko czerwonym przyciskom? ;)
http://amperflex.com/pl/tablice-rozdzie ... 223ap.html

Dla autora wątku: może takie coś jak wyżej pokazałem?

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 11:55 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Intelle czy amperflex to pierwsza liga.Pelne profi.Tablice z czerwonymi przycyskami to liga okręgowa. Pytanie jest takiejesli będziesz bardzo aktywnie plywal po morzu i używał dużo prądu to zrob to w firmach pierwszoligowych.Jak będziesz plywal sporadycznie i to z przewagą jezior to kup tanią rzecz. U Siebie tego używałem i tragedii nie było chinszczyzna chodzi 6 lat bez awarii

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 12:17 

Na pewno warto się ze Seba z amperflexu skontaktować bo nie naciagnie ale doradzi i pomoze wybrać odpowiedni produkt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 12:24 

Wiktor, planowałam sobie instalację indywidualną. Potem poszłam po rozum do głowy (jak sprawdziłam, ile mnie ona będzie kosztować...) i kupiłam tanią, ale porządnie wykonaną tablicę z tak nielubianymi przez Ciebie czerwonymi przyciskami (które maja tą zaletę, że świecą, jak włączone...) - po sprawdzeniu, że taka sama tablica, wykonana przez rzeczoną firmę (Blue Sea) różni się jedynie wykończeniem tablicy a nie przełącznikami (te same) i listwami z tyłu (takie same). Różnica w cenie pomiędzy takimi samymi tablicami - £25 na sztuce. Różnica w cenie pomiędzy tym a indywidualną tablicą z tej firmy - mniej więcej 30 razy.

To ja wolę kupić dwie chińskie w zapasie. Nie wiem tylko po co, bo pracują doskonale. A w zimie na moim jachcie (w środku) było coś około 98 procent wilgotności. I nic.

Ps. Właśnie kupiłam zapas bezpieczników. Po trzy każdego rodzaju, pięć rozmiarów (2,5,10,15,20 amperów). Kosztowały mnie £5. To ja wolę zrobić sobie zapas, niż płacić za jeden circuit breaker £20....

Ps2. Podziękowałam za info o dobrej, sprawdzonej firmie

Edit
Ps3 zamiast na tablicę, wolę wydać pieniądze na dobre kable i łączniki.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 13:42 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
Moniia napisał(a):
Wiktor, planowałam sobie instalację indywidualną. Potem poszłam po rozum do głowy (jak sprawdziłam, ile mnie ona będzie kosztować...) i kupiłam tanią, ale porządnie wykonaną tablicę z tak nielubianymi przez Ciebie czerwonymi przyciskami (które maja tą zaletę, że świecą, jak włączone...) - po sprawdzeniu, że taka sama tablica, wykonana przez rzeczoną firmę (Blue Sea) różni się jedynie wykończeniem tablicy a nie przełącznikami (te same) i listwami z tyłu (takie same). Różnica w cenie pomiędzy takimi samymi tablicami - £25 na sztuce. Różnica w cenie pomiędzy tym a indywidualną tablicą z tej firmy - mniej więcej 30 razy.

To ja wolę kupić dwie chińskie w zapasie. Nie wiem tylko po co, bo pracują doskonale. A w zimie na moim jachcie (w środku) było coś około 98 procent wilgotności. I nic.

Ps. Właśnie kupiłam zapas bezpieczników. Po trzy każdego rodzaju, pięć rozmiarów (2,5,10,15,20 amperów). Kosztowały mnie £5. To ja wolę zrobić sobie zapas, niż płacić za jeden circuit breaker £20....

Ps2. Podziękowałam za info o dobrej, sprawdzonej firmie

Edit
Ps3 zamiast na tablicę, wolę wydać pieniądze na dobre kable i łączniki.

Ja bym zainwestował w dobre włączniki hydromagnetyczne (z bezpiecznikami).
Większość porządnych tablic zawiera wlaczniko-bezpieczniki takowe :
http://amperflex.com/pl/bezpieczniki/42 ... 0a-dc.html
lub takie :
http://amperflex.com/pl/bezpieczniki/41 ... 0a-dc.html

Ale jak kto woli co mu się podoba i na co go stać :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

bury_kocur napisał(a):
plitkin napisał(a):
Wy pokazujecie tablice chińskie, niskiej jakości, na bezpiecznikach topikowych.

Wiktor - poniżej masz moją elektrykę - też częściowo na bezpiecznikach topikowych.
Załącznik:
DSCF3518.jpg

Załącznik:
DSCF3519.jpg

Wszystko od lat działa w niej bez kłopotów a ewentualne zwarcia danego obwodu (np. spalona żarówka) znajduję szybko bo każdy obwód mam bezpiecznikowany osobno.
Pzdr
Kocur

Kocurze , zbyt skomplikowana :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 15:17 

bury_kocur napisał(a):

Jest zakurzona ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 16:29 
Panel można zaprojektować sobie samemu za pomocą programu Front Panel Designer z tej strony: link.
Potem wysyłamy projekcik, karta płatnicza i w parę dni mamy swój osobisty panel.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 16:45 
Pewien Gościu takie cudo sobie zaprojektował i dał do wycięcia/wydrukowania z podanej wyżej strony.

Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 18:04 

jachu napisał(a):
Kocurze , zbyt skomplikowana :D

A możesz powiedzieć - CZEMU ?
Jak projektowałem swoją instalację - a projektowałem sobie ją w zasadzie sam - to założenie było proste - każdy obwód MUSI posiadać własny bezpiecznik.
I tak jest instalacja ta wykonana.
Mam tych obwodów 34 szt + 2 szt wolne bo coś może mi się przyśnić aby wykonać nowy obwód .
W czasie pływania Bury Kocurem 8 lat spaliłem może kilkanaście bezpieczników topikowych.
Bezpieczniki jak widzisz są typu samochodowego - mam ich przysłowiową GARŚĆ różnego amperażu.
I nadal po latach uważam, że jest to rozwiązanie najpraktyczniejsze.
A na tablicy grupy odbiorników danego typu są połączone pod zdecydowanie mniejsza ilość wyłączników (danych grup).
Jak załączam np. oświetlenie wnętrza to załączam dwa włączniki na tablicy.
Ten system pogrupowania bezpieczników jest chyba najpraktyczniejszy i najtańszy potem w eksploatacji bo pojedynczy bezpiecznik topikowy kosztuje grosze.
Więc gdzie to jest to skomplikowanie ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 19:23 

bury_kocur napisał(a):
Jak załączam np. oświetlenie wnętrza to załączam dwa włączniki na tablicy.

To ja byłem bardziej radykalny i do oświetlenia wnętrza nie mam na tablicy żadnego wyłącznika. Tylko bezpiecznik (właśnie nożowy). Wyszedłem z założenia, że skoro każda lampka ma swój wyłącznik, to dodatkowy na tablicy jest zbędny. Oczywiście można całkiem tablicę odłączyć, wiadomo.
Tak samo nie ma włącznika do zasilania tablicy podręcznej przy zejściówce (bo po co, skoro tam każde światło ma swój własny włącznik). Dlatego trochę mi się ilość włączników na tablicy głównej zredukowała.
Nie mówię, że moje rozwiązanie jest lepsze, po prostu chciałem pokazać, że nawet tutaj można zrobić różnie.
Ja akurat starałem się eliminować zbędne połączenia. Za to kable mam dość grube, bo zadbałem o bardzo małe spadki napięć (tutaj biłem się z myślami, bo na drugiej szali stał ciężar instalacji).
Jest, hmm, optymalnie - oczywiście jak dla mnie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 19:33 

bury_kocur napisał(a):
I nadal po latach uważam, że jest to rozwiązanie najpraktyczniejsze.

Dlaczego? Z czym porównujesz i jakie wady mają bezpieczniki automatyczne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 20:03 

plitkin napisał(a):
jakie wady mają bezpieczniki automatyczne?

Mają jedną - cenę - zobacz - ja mam 36 obwodów
Przy założeniu 36 bezp. automatycznych byłoby to znacznie droższe oraz wymagałoby zdecydowanie większej szafki dal ich instalacji ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 20:16 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: Sternik Jachtowy
Fakt, temat trochę się rozwinął... ale to chyba dobrze?
Przez chwile byłem już zaopatrzony w wystarczającą wiedzę, praktycznie zdecydowany na to http://aura.szczecin.pl/panele-elektryc ... -bt-s.html i szczęśliwy, że nie muszę sam robić :)

później informacji przybyło i teraz nie wiem nic :)
Nie no wiem jedno, sam nie robię. Póki co mam praktycznie wybór taki

http://aura.szczecin.pl/panele-elektryc ... -bt-s.html
http://amperflex.com/pl/tablice-rozdzie ... 223ap.html

Cenowo podobnie, ta którą uważacie (chyba w liczbie mnogiej) za lepsza jest nawet ciut tańsza, ale niestety nie ma woltomierza no i z tego co widzę "nie występuje już w magazynie". Ale zakładam, że nie jest to stan permanentny.

Szczerze mówiąc nie wiem na co się zdecydować niby chińszczyzna, czerwone włączniki itp. ale tak naprawdę to wydaje mi się, że w Waszych wypowiedziach wyczytałem same pozytywne doświadczenia z takim sprzętem...
Z drugiej strony za to stoi sprzęt z górnej półki a to niestety wchodzi na ambicje... :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 20:21 

jeszcze jedna uwaga lepiej kupić więcej guziczków niz mniej, z czasem najczęściej coś dochodzi :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 20:25 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
broster napisał(a):
Szczerze mówiąc nie wiem na co się zdecydować

Zrób Adam Słodowy... :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 20:29 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Flagsztok napisał(a):
Praktyka pokazała, że lutownica wymaga zasilania 230V

Praktycy to sobie poradzą i bez prądu
http://img20.allegroimg.pl/photos/400x3 ... 6029385767
No co? Tatuś takich używał :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 20:31 

bury_kocur napisał(a):
Mają jedną - cenę - zobacz - ja mam 36 obwodów

Włodku, poza aspektem cenowym pisałeś: "Bezpieczniki jak widzisz są typu samochodowego - mam ich przysłowiową GARŚĆ różnego amperażu.
I nadal po latach uważam, że jest to rozwiązanie najpraktyczniejsze."

Czynnik cenowy jest oczywisty. Zaciekawiła mnie rzekoma praktyczność w porównaniu do automatów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 20:56 

plitkin napisał(a):
Zaciekawiła mnie rzekoma praktyczność w porównaniu do automatów.

mam też samochodowe wymieniam 1 na 2 sezony,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 20:57 

plitkin napisał(a):
Zaciekawiła mnie rzekoma praktyczność w porównaniu do automatów.

Wiktorze - cena i gabaryty.
Po co mam wydawać na automat 30 zł / szt kiedy statystycznie po 8 latach okazuje się, że w tym czasie spaliło mi się kilka bezpieczników topikowych.
Dodatkowo - to co mam Wiktorze na jachcie bardzo mi ograniczyło ilość miejsca przeznaczonego na przysłowiowa elektrykę.
Można oczywiście na jachcie mieć tablicę wielkości metr na pół metra ale na 30 ". jachcie gdzie to zmieścisz ?
Dlatego topikowe bezpieczniki ukryłem w czeluściach szafki a na wierzchu widnieje tylko tablica z wyłącznikami.
Na poprzednim jachcie miałem taką "wypasioną" tablice z milionem automatycznych bezpieczników ale sensu to nie miało za wielkiego i na obecnym popukałem się w czoło po takim pomyśle :)
Obecny sprawdza się dobrze.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 21:06 

plitkin napisał(a):
Czynnik cenowy jest oczywisty. Zaciekawiła mnie rzekoma praktyczność w porównaniu do automatów.

Poza ceną, gabaryty i ciężar ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 22:27 

piotr6 napisał(a):
jeszcze jedna uwaga lepiej kupić więcej guziczków niz mniej, z czasem najczęściej coś dochodzi :D

To zdecydowanie. Mam miejsce na dwanaście obwodów, wszystkie tymczasowe (bo docelowo będzie, jak zrobię wnętrze) - a już mam problem, gdzie co upchnąć. A Wiedźma nie ma zbyt dużo elektryki używanej...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 23:58 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
waliant napisał(a):
plitkin napisał(a):

Poza ceną, gabaryty i ciężar ;)

A prostota to pies? :-D
Zastąpić łatwo byle czym, albo przenieść z niepracującego akurat obwodu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2016, o 07:47 

Argument o gabarytach przemawia jak najbardziej. Argument ceny w zakresie rozmowy o praktycznosci zupelnie pomijam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona