Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 23:39

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 19:32 

Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Jeżeli to, co przyszło od Ciebie, to jak piszesz jest
tomasz piasecki napisał(a):
Drobiazg
to krawężnik jest większy od muru chińskiego.
Dawaj numer konta !
No i oczywiście wielkie Dziękuję :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 20:02 

Podziękował : 171
Otrzymał podziękowań: 300
Uprawnienia żeglarskie: mors plastik
Jestem pod głębokim szokiem. Myślałem że chodzi o skserowanie paru kartek, a mam wydrukowanie trzy książki do mojego silnika. Mój wielki szacun i dozgonna wdzięczność na wieki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 20:28 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 403
Uprawnienia żeglarskie:
beret napisał(a):
Jestem pod głębokim szokiem. Myślałem że chodzi o skserowanie paru kartek, a mam wydrukowanie trzy książki do mojego silnika. Mój wielki szacun i dozgonna wdzięczność na wieki.

Panowie, nie przesadzajmy że zaraz książki, bo to jeno zeszyciki.

Miło mi, że się Wam przyda, a jak widać na "Manualu Ownera" - najpierw to Mario był starannie skopiował i też przysłał.

A przy okazji - jest tam do Niego kontakt w fabryce w Lampertheim, jakby co.

Jak wreszcie zwoduję swoją łódkę i może się w jakimś porcie spotkamy - to będzie pretekst do oblania sprawy dobrym winem czy piwem :)

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 20:29 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Tomasz a gdzie Ty bedziesz plywal?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 21:04 

Uprawnienia żeglarskie:
emeryt napisał(a):
zgrabny angielski samoster Number One, typu H.

Proszę o foto, nie jedną, tej "angielskiej zgrabniochy" bo nie mam pojęcia jak wygląda. Drogi ten Number One typu H ?

Odwrócę pytane - z jaką kwotą się liczysz ?

Fotki postaram się szybko odszukać i wstawię - o ile mi się zmieszczą, bo wielkość plików jest na forumie nieco ograniczona jednakowoż.

Jeżeli forumiana metoda publikacji zdjęć nie zadziała - poślę Ci normalnym mailem, na priv.

Samoster jest naprawdę ładny i co najważniejsze - lekki.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 21:21 

Uprawnienia żeglarskie:
piotr6 napisał(a):
Tomasz a gdzie Ty bedziesz plywal?

Jak wszystko dobrze pójdzie - będę chciał ją wodować pod koniec września na Zalewie Zegrzyńskm i zrobić pierwsze próby, bo to względnie blisko domu i można, w razie czego, szybko wyjąć z wody i poprawiać, jeśli zadzie potrzeba.

Mam jeszcze sporo roboty i dlatego staram się ciągle coś popychać do przodu; teraz jest to linia wału, luki i zamknięcia pokładowe, przymiarka do wbudowania tablicy elektrycznej oraz pomieszczenie na butle gazowe.
Następny etap to fundament silnika, jego osprzęt wraz ze zbiornikiem paliwa - oraz wymiana okien.

Jeżeli wszystkie główne układy będą działały poprawnie - wywiozę łódkę na Wybrzeże, bo na szczęście ma ona rozmiar jeszcze całkiem "transportable".

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 kwi 2016, o 04:08 

z jaką kwotą się liczysz ?

Powiem tak, aby się liczyć z jakąś kwotą, należy coś o przedmiocie kupna wiedzieć. A ja nie mam zielonego pojęcia co to znaczy "Number One" a o typie "typu H", nawet takiego.
Znalazłem takie http://windpilot.com/n/wind/en/tipp/wahl/ i tam H-vane jest siedem obrazków. Czy to są typy-nie znaju. Pokażesz fotki, wszystko się wyjaśni. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2016, o 07:25 

Uprawnienia żeglarskie:
emeryt napisał(a):

....Pokażesz fotki, wszystko się wyjaśni. :roll:

Masz załatwione - w najbliższych dniach prześlę Ci potrzebne zdjęcia.

Jeśli odnajdę w moim archiwum, to może nawet dołączę fotkę mojego samosteru tego samego typu, jaki zbudowałem w latach siedemdziesiątych.

Przepraszam, że nie zajmuję się tym od ręki, bo teraz robię linie wału a mojej łódce, co razem z projektowaniem fundamentu silnika, jest zajęciem mocno absorbującym.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2016, o 17:42 

Nie ma pośpiechu, jestem właśnie we władkowie przy swojej, i też muszę się nią zająć przed wodowaniem. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2016, o 11:51 

Tomku, przeczytałem instrukcję, silnik obejrzałem na ile się dało i nie widzę filtra oleju. Czy możliwe by Farymann go był pozbawiony ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2016, o 14:40 

Uprawnienia żeglarskie:
emeryt napisał(a):
Tomku, przeczytałem instrukcję, silnik obejrzałem na ile się dało i nie widzę filtra oleju. Czy możliwe by Farymann go był pozbawiony ?

Muszę Cię pocieszyć (albo zmartwić) - ja też nie widzę.
Znajomy, inżynier mechanik i do tego żeglarz, starannie obejrzał mojego Farymanna i też nie znalazł normalnego filtra oleju.
Równie bezskutecznie szukałem miejsca, gdzie mógłbym wkręcić czujnik ciśnienia oleju i też nie znalazłem.
Pociechę stanowił fakt, że w instrukcji (właściciela albo warsztatowej, nie pomnę w której) - stoi, że Farymann A30 nie ma czujnika ciśnienia oleju.
Podobnie było z poszukiwaniem dźwigienki "stop" na pompie wtryskowej - nie znalazłem.
Kilka osób twierdziło, że nie potrafiłem tych detali znaleźć na silniku, ale poproszeni o wskazanie wyżej wymienionych urządzeń - nie byli w stanie tego zrobić.
Brak dźwigienki stop na moim silniku był przyczyną poważnej pracy, jaką wykonałem , chcąc normalnie sterować silnikiem - czyli jednodźwigniową manetką z kokpitu.

Za ten post autor tomasz piasecki otrzymał podziękowanie od: emeryt
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2016, o 15:51 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Wprawdzie filtr oleju nie jest absolutnie niezbędny, ale powód jego braku dość ciężko sobie wyobrazić. Może zamiast tak popularnych dziś jednorazowych wkładów jakaś wirówka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2016, o 16:04 

Muszę Cię pocieszyć (albo zmartwić) - ja też nie widzę.

Tomku, jestem cały w skowronkach, bo okulista na mnie nie zarobi. Czyli brak tych detali to normalka i tak ma być.
Dziękuję Ci Tomku. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2016, o 17:45 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Alterus napisał(a):
Wprawdzie filtr oleju nie jest absolutnie niezbędny, ale powód jego braku dość ciężko sobie wyobrazić. Może zamiast tak popularnych dziś jednorazowych wkładów jakaś wirówka?

Dokładnie. Ten silnik to na pewno stara konstrukcja, czytaj około lub powojenna, a wtedy zazwyczaj były silniki na łożyskach tocznych i filtrowanie oleju ograniczano do filtrów odśrodkowych i zaleceń odpowiednio częstej wymiany oleju. Przy regeneracji silnika czyszczono "kieszenie" takich filtrów odśrodkowych (najczęściej dodatkowe talerzyki z wywiniętymi krawędziami na przeciwwagach wału korbowego). Filtry papierowe w zasadzie na szeroką skalę zaczęto wprowadzać przy "przejściu" z łożysk tocznych na ślizgowe. Chociaz i to nie było jakąś regułą, bo np. mały fiat był już na łożyskach ślizgowych, a również posiadał filtr odśrodkowy w kole pasowym. Może zbiegło się to z dopracowaniem właściwości filtrujących papierów z których robiono filtry?

Za ten post autor Ognisty Szkwał otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2016, o 18:38 

Uprawnienia żeglarskie:
Ognisty Szkwał napisał(a):
Alterus napisał(a):

Dokładnie. Ten silnik to na pewno stara konstrukcja, czytaj około lub powojenna, a wtedy zazwyczaj były silniki na łożyskach tocznych i filtrowanie oleju ograniczano do filtrów odśrodkowych i zaleceń odpowiednio częstej wymiany oleju. Przy regeneracji silnika czyszczono "kieszenie" takich filtrów odśrodkowych (najczęściej dodatkowe talerzyki z wywiniętymi krawędziami na przeciwwagach wału korbowego). Filtry papierowe w zasadzie na szeroką skalę zaczęto wprowadzać przy "przejściu" z łożysk tocznych na ślizgowe.

Podejrzewam, bo głowy za to nie dam, że model Farymann A30 i modele zbliżone, mają historię rzeczywiście z końca lat czterdziestych, bo seryjna produkcja ruszyła na dobre bodajże w 1947 roku, i takie właśnie jak napisał Alterus, ułożyskowanie wału.
Od początku był to silnik nowoczesny, całkowicie aluminiowy, dzięki czemu - przy tej samej mocy - był lżejszy od np. Vovo Penty MD6A o ponad 30 kG.

Jako że w moim egzemplarzu brakło, oprócz filtra oleju, miejsca na czujnik ciśnienia (życiowo ważny detal w dieslach), również dźwigienki "stop" na pompie, zastanawianie się, jak z tego wybrnąć aby jednak sterować motorem w normalnie przyjęty sposób, pochłonęło sporo wysiłku.

W rezultacie dodałem, czy raczej dobudowałem, bez żadnej ingerencji w konstrukcję silnika, urządzenie pozwalające sterować maszyną za pomocą trzech linek: "gazu", rewersu oraz stopu.
Naturalnie dwie pierwsze linki obsługuje normalna manetka jednodźwigniowa, a trzecia - ma w ściance kokpitu wbudowany uchwyt do pociągnięcia.
Tablica rozdzielcza silnika została - nietypowo - pozbawiona newralgicznego i wrażliwego na zalewanie detalu, mianowicie stacyjki, którą przeniosłem do wnętrza łódki.

Z racji cen części, może nie jakieś skrajnie wysokich, ale też nie takich znów zachęcających (np. korba rozruchowa - coś ponad 150 euro), zrobiłem sam konieczne wyposażenie. Skoro typowy drobiazg - uchwyt cięgla "stop" - kosztuje w sklepie AWN coś w pobliżu 80 euro, zaryzykowałem samodzielne wyjście z tematu i wykonałem tradycyjną obudowę z laminatu, za to mocno wgłębioną w ściankę kokpitu, co może pozwoli nie zaczepiać się o nią przy każdym ruchu.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 08:38 

Wyniosłem się o Monii by nie robić bajzlu.
"to zorganizuję tak zwaną sesję, zrobię nowe eleganckie fotografie,"
O matko, jak sesja foto to on będzie we fraku i cylindrze ? Mnie wystarczy jak będzie w ciuchu roboczym.
Ale decyduje darczyńca. :D
Czekam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 08:39 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Emeryt kiedy przybywasz na zachód?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 10:09 

Jak bez radia to w pierwszej połowie maja, jak z radiem ,tak samo. Tyle że czerwca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 13:10 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
emeryt napisał(a):

Kiedyś pół dnia zmarnowałem szukając filtra oleju w A30 :-?
A wystarczyło do instrukcji obsługi zajrzeć...
W tych jednocylindrowcach Farymanna filtra nie ma.
Nie ma też pompy oleju ani czujnika ciśnienia oleju bo ciśnienia nie ma - smarowanie jest rozbryzgowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2016, o 14:04 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Flagsztok napisał(a):
- smarowanie jest rozbryzgowe.

Jeśli tak, to brak filtra dość oczywisty. :-)
Dziś trochę anachronizm, choć stosowany jeszcze w mniejszych, niewysilonych motorkach ze względu na niezaprzeczalną prostotę takich silników, co siłą rzeczy podnosi niezawodność działania.
Jeśli o starą konstrukcję... Bardzo dużo dzisiejszych silników to konstrukcje nad podziw stare - łatwiej, taniej i pewniej dokonać modernizacji niż wymyślać od nowa. Grają tu koszty (wiele podzespołów można produkować bez zmian, albo ze zmianami nie wymagającymi rewolucji w wytwarzaniu), ale i chęć uniknięcia ryzyka "chorób wieku dziecięcego", co praktycznie zawsze występują po stworzeniu autentycznie nowej jednostki. Rozsądniej zastosować te sprawdzone w drodze wieloletniej eksploatacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2016, o 10:47 

Dzień Dobry.
Podejrzewam, bo głowy za to nie dam, że model Farymann A30

No właśnie, ile ten model pali na godzinę, może Ty Tomku wiesz ? Może Beret wie ?
Chciałbym wiedzieć przed rejsem.
Pozdrawiam
emeryt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2016, o 21:47 

Uprawnienia żeglarskie:
Emerycie - oto odpowiedź na nurtującą Ciebie kwestię spalania Farymann'a A30:

do ok. 1000 obr./min. - ok. 210 g/KM/h, jest to bieg jałowy, rozwijana moc do ok. 3 KM;
od 1200 do 1750 obr./min. - od 200 do 195 g/KM/h, silnik rozwija od ok. 5 do ok. 8 KM;
od 2000 do 2500 obr./min. - 200 g/KM/h, 2500 - to obroty mocy maksymalnej 10 KM.
Uwaga: wszystkie dane n/t mocy podaję wg DIN (silnik z normalnym osprzętem, alternatorem itp.).

Inaczej mówiąc - w przeciętnych warunkach silnik powinien, wg danych fabrycznych, palić od ok. 1 do ok. 1.5 - 1.6 litra na godzinę a przy mocy maksymalnej - koło 2 litrów/godz.

W praktyce wiele zależy od doboru śruby napędowej, czyli od prawidłowego obciążenia motoru, który powinien dochodzić do maksymalnych obrotów i pracować płynnie.

Po kilku próbnych wyjściach zorientujesz się jak silnik się zachowuje, jak reaguje na dodanie ujęcie gazu, czy ma prawidłową temperaturę, a co najważniejsze - czy woda stale płynie z wydechu.

Krzywe mocy, momentu obrotowego oraz zużycia paliwa - na podstawie których napisałem powyższe dane - masz wydrukowane w cienkim, kilkukarkowym zeszyciku, tym z danymi rewersu Nanni B6; znajdziesz je na tej samej stronie, na której są dane oraz schematy wymiarowe silnika.

Pozdrawiam
tomasz

Za ten post autor tomasz piasecki otrzymał podziękowanie od: emeryt
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2016, o 07:47 

emeryt napisał(a):
ile ten model pali na godzinę

W łódce 3t przy 6w jakieś 0.7l/h czyli podobnie jak golf w dizlu :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2016, o 09:28 

Flagsztok napisał(a):
W łódce 3t przy 6w jakieś 0.7l/h

Dzień Dobry Fagsztok. :D
Nacisnę łapkę dla Ciebie jak zdradzisz, ile silnik ma obrotów przy - jak piszesz - 6w.
Pozdrawiam
emeryt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2016, o 14:39 

Uprawnienia żeglarskie:
Emerycie - dziękuję za łapkę i załączam uzupełnienie mojej informacji o zużyciu paliwa przez Farymann'a.

Poprzednio pisałem o zużyciu wyrażonym w gramach na koniogodzinę, a wyniki zaokrągliłem do litrów, co jest jednak tylko przybliżeniem, więc poniżej załączam przeliczenie z gramów na litry.
Przy założonej średniej gęstość oleju napędowego dieslowskiego, wynoszącej 0.83 g/cm3, katalogowe zużycie wygląda następująco:

do ok. 1000 obr./min. - ok. 210 g/KM/h, jest to bieg jałowy, rozwijana moc do ok. 3 KM - zużycie ok. 660 g/h - tj. ok. 0.8 l/h;

od 1200 do 1750 obr./min. - od 200 do 195 g/KM/h, silnik rozwija od ok. 5 do ok. 8 KM
- zużycie dla 1200 obr./min. - ok. 1000 g/h - ok. 1.20 l/h;
oraz dla 1750 obr./min. - ok. 1600 g/h - ok. 2 l/h;

od 2000 do 2500 obr./min. - 200 g/KM/h 2500 - to obroty mocy maksymalnej 10 KM - zużycie ok. 2000 g/h - ok. 2.41 l/h

Jak zaznaczyłem na wstępie - przyjąłem średnią gęstość paliwa, więc i te dane mogą się w praktyce o pewien procent różnić od rzeczywistej konsumpcji, ale - po pierwsze primo daje to orientację co do rzędów wielkości, i po drugie primo - żarłoczne te silniki z pewnością nie są.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2016, o 14:49 

emeryt napisał(a):
Nacisnę łapkę dla Ciebie jak zdradzisz, ile silnik ma obrotów przy - jak piszesz - 6w.

Nie mam pojęcia - obrotomierza brak. Łódka czy na żaglach czy też na silniku rozwija w porywach 6,5w.
Powyżej jakiś 3/4 maks. obrotów nie ma sensu piłować bo tylko silnik głośniej klekocze a łódka i tak szybciej nie popłynie.
Moja najdłuższa trasa non stop na silniku to jakieś 100 mil i zeszło sporo mniej niż połowa zbiornika 45l. Trasa kanałami bez żadnych fal, prądów, wiatru, itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2016, o 20:21 

Flagsztok napisał(a):
100 mil i zeszło sporo mniej niż połowa zbiornika 45l

No dobra, nijak to się ma 0,7 litra/h przy 6w, ale dobre i to. Dziękuję.
Przepraszam za Fagsztok
emeryt

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2