Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 04:38

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2016, o 11:04 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 708
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Na stronie Jacht Klubu AZS Szczecin pojawiła się informacja o nowo wykrytych miejscach niebezpiecznych znajdujących się pod wodą.
http://www.jkazs.szn.pl/content/niebezpieczne-przeszkody-0
A teraz zastanawiam się jak należy omijać takie miejsca mając do dyspozycji tylko ręczny GPS bez map. Chodzi mi o to żeby współrzędne miejsca niebezpiecznego nie działało jak waypoint do którego się nawiguje a należy go w bezpiecznej odległości ominąć. Pamiętam, że jakiś czas temu w "Żaglach" były publikowane współrzędne miejsc niebezpiecznych na Śniardwach i też zastanawiałem się jak je należy ominąć.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: marcel111
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2016, o 11:53 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Marian J. napisał(a):
A teraz zastanawiam się jak należy omijać takie miejsca mając do dyspozycji tylko ręczny GPS bez map. Chodzi mi o to żeby współrzędne miejsca niebezpiecznego nie działało jak waypoint do którego się nawiguje a należy go w bezpiecznej odległości ominąć.

Hymmm mój stary GPS jest pożyczony i nie mogę sprawdzić, ale o ile dobrze pamiętam to "wbijając" WPT można określić odległość powiadomienia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2016, o 11:00 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 708
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jurmak napisał(a):
"wbijając" WPT można określić odległość powiadomienia...
Ja od niedawna testuję Etrex 10. Do tej pory ignorowałem ekran punkty alarmowe. Sprawdziłem, że można je utworzyć między innymi z istniejących waypointów. Ponieważ trochę waypointów sobie wklepałem ale wszystkie były dosyć daleko to wyszedłem dzisiaj w teren i po złapaniu sygnału satelitów utworzyłem w terenie waypoint a później zrobiłem z niego alarm. Ustawiłem odległość 0,05 mili bo taka jednostka mi się wyświetliła zanim w menu odkryłem, że można wybrać inne jednostki. Po zmianie na metry wyszło 80m. Kiedy zbliżałem się do punktu to wyświetlał mi się komunikat "Zbliżasz się do punku alarmowego nr.." Podobny komunikat miałem jak się oddalałem "Opuszczasz punkt alarmowy nr ..." W zbiorczej instrukcji wyczytałem, że Etrexy 20 i 30 mają alarm dźwiękowy. Ja mam tylko ten komunikat i według mnie to wyświetla się on stosunkowo krótko tylko przez 10 sekund. Te miejsca alarmowe podane w linku a dotyczące Jeziora Dąbie interesują mnie o tyle, że mam zamiar na tym akwenie jeszcze pożeglować. Co prawda mam miecz obrotowy ale wolałbym nie testować jego na zatopionym betonie.
W tym miejscu zastanawiam się jaką przyjąć odległość dla bezpiecznego ominięcia takich przeszkód biorąc pod uwagę, że nie mam alarmu dźwiękowego tylko ten komunikat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 maja 2016, o 14:38 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
OT - ale może Ci się przyda?
viewtopic.php?f=27&t=24355

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem