Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lis 2024, o 13:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sty 2017, o 20:42 

Podziękował : 1939
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Czyżby aż tak ? :-o :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sty 2017, o 21:04 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Nie wiem jak jest teraz z cennikami ale jak znam życie to mogą zarządzać dokumentów przy kontroli więc warto żeby chiński sprzedawca lub producent kwity dołączył do faktury. Łaski nie robi zresztą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2017, o 02:05 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bury_kocur napisał(a):
Widzisz - a ja już parę razy w serwisie swoim miałem taką właśnie sytuację, kiedy zleceniodawca - na dane montowane przez nas urządzenia - wymagał przedstawienia Deklaracji Zgodności.
Nie tylko zapewnienia o ich istnieniu lub pokazanie literek CE.
Prosił o PAPIER.
Podobnie jak panienka z UKE przy rejestracji mojej elektroniki nie chciała się zadowolić moim zapewnieniem i poprosiła o skany Deklaracji Zgodności.
Także opisywana przez Ciebie normalność teoretyczna nie zawsze idzie w parze z praktyką i uczciwością producenta i stąd moje pytanie.

Oczywiście, że w Polsce nie idzie. Jak już pisałem, to się nazywa kult pieczątki.
Określenie to ma oczywiście szersze znaczenie i dotyczy również każdej sytuacji kiedy urzędnik domaga się KWITU, jak najpoważniej wyglądającego a najlepiej ostemplowanego ud góry do dołu.
Pytałeś przemiłą panią o podstawę prawną takiego żądania?
Wątpię.

Za ten post autor cine otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2017, o 14:45 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Przysłali mi propozycję na konto. Emeryt - co Ty na to: https://www.aliexpress.com/item/Matsutec-4-3-Color-LCD-Class-B-AIS-Transponder-Combo-High-Sensitivity-GPS-Navigator/1924387202.html?spm=2114.13010208.99999999.264.9hpIKu ? Jak wcześniej było, do ceny trzeba jeszcze doliczyć cło i vat. Jest opcja darmowego transportu jak i za opłatą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2017, o 20:01 

Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
Ognisty Szkwał napisał(a):
Przysłali mi propozycję na konto. Emeryt - co Ty na to

Ognisty, że drążysz temat, i starasz się pomóc, bardzo Ci dziękuję. Wyślę oba skany od Jaromira do UKE i zapytam. ( Myślę że przy zakupie taki kwit będzie ). Jeśli się zdecyduję, to zakup - z Twoją pomocą - będę realizował w okolicach maja - czerwca. Po co ma leżeć ok. pół roku u mnie na Śląsku. Myślę że to dobry pomysł. I może za ten czas cena pójdzie w dół. :oops: Może w tej cenie wymyślą coś lepszego ;)

Ognisty Pozdrawiam

emeryt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2017, o 21:38 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Moniia napisał(a):
Jaromir, dziękuje, jakoś nie mogłam znaleźć. Mogę więc spokojnie sprzedawać

A tak konkretnie to co zamierzasz sprzedawać, AIS Transponder HP 33A czy może odbiornik GPS/SBAS Navigator HP 33A? Nie jestem pewien ale jak dla mnie to nie jest to samo, zresztą ze sprzedażą odbiornika GPS także możesz mieć kłopot. Opierając się na twoich własnych wyjaśnieniach to firma Shenzhen Shenhuayang Electronic Technology(?) jedynie oświadcza, że jej wyrób spełnia kryteria dyrektywy 2004/108/EC. Tylko, że urządzenia nawigacyjne, radiowe i telekomunikacyjne muszą spełniać wymagania zawarte w trochę innych dyrektywach. Kolega „Ognisty Szkwał” już wcześniej wyjaśnił nam na czym to może polegać. Nie lubię teorii spiskowych, ale w tym wypadku radziłbym dużą ostrożność i przed ostateczną decyzją biznesową sugeruje kontakt z prawnikiem.

O ile nadal twierdze, że AIS HP 33A to dobry transponder a 300-400USD przy prywatnym imporcie to b.dobra cena, to jednak oficjalne wprowadzenie na rynek europejski niecertyfikowanego urządzenia jest trochę odmienną kwestią i jakby tu powiedzieć, sporym wyzwaniem.
Czy naprawdę uważasz, że konkurencja przysnęła i nie próbowała „ugryźć tego tortu”? Jak myślisz, dlaczego tak trudno było tobie znaleźć odpowiednie certyfikaty zgodności? Albo czym wyjaśnisz inną nazwę producenta a nawet samego urządzenia lub nieodpowiedni numer dyrektywy na prezentowanej deklaracji?

Dla porównania dołączam skany deklaracji zgodności chyba protoplasty „naszego ComboAISa” tj. odbiornik Furuno GPS Navigator GP33 oraz Furuno AIS FA150 a także WatchMate AIS, czy widzisz różnice? Jak natomiast wygląda „brat bliźniak” możesz sprawdzić pod linkiem,
http://www.furunousa.com/Products/Produ ... duct=FA170
nie porównuj ceny tylko zobacz jak wyglądają „prawdziwe” certyfikaty uznania wydane np. przez towarzystwo klasyfikacyjne.

I naprawdę nie chodzi tu o „kult pieczątki” czy jakiś inny syndrom władzy urzędniczej. HP33A to dobry produkt, ale niestety nie posiada odpowiednich deklaracji, nie był certyfikowany i nie został dopuszczony do wolnego obrotu na terenie UE. Przynajmniej tak wyglądała sytuacja jeszcze kilkanaście miesięcy temu dlatego nie można było go oficjalnie zarejestrować np. w NL.

Ale Emerytowi życzę powodzenia, chociaż osobiście darowałbym sobie rejestracje.

Załączniki:
Furuno AIS FA 150.png
Furuno AIS FA 150.png [ 207.52 KiB | Przeglądane 3759 razy ]
WatchMate AIS.png
WatchMate AIS.png [ 85.11 KiB | Przeglądane 3759 razy ]
Furuno GPS Navigator GP33.png
Furuno GPS Navigator GP33.png [ 351.26 KiB | Przeglądane 3759 razy ]

Pozdrawiam,
Krzysztof
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 00:34 

Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
SIRK napisał(a):
oświadcza, że jej wyrób spełnia kryteria dyrektywy 2004/108/EC. Tylko, że urządzenia nawigacyjne, radiowe i telekomunikacyjne muszą spełniać wymagania zawarte w trochę innych dyrektywach.

Czyli nie ma co zawracać dupy pytaniami UKE ?

SIRK napisał(a):
Ale Emerytowi życzę powodzenia, chociaż osobiście darowałbym sobie rejestracje.

Dziękuję. Urządzenie nadawcze bez rejestracji, mam bardzo duże zapotrzebowanie na święty spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 00:37 

Tu mnie Krzysztof tak zaskoczył, że aż usiadłem . Sirk czemu by nie rejestrować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 01:07 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
SIRK napisał(a):
O ile nadal twierdze, że AIS HP 33A to dobry transponder a 300-400USD przy prywatnym imporcie to b.dobra cena, to jednak oficjalne wprowadzenie na rynek europejski niecertyfikowanego urządzenia jest trochę odmienną kwestią i jakby tu powiedzieć, sporym wyzwaniem.

Hmmm...fakt, coś tu nie gra....
Znaleziony przeze mnie kwit to "Certificate" a nie jak napisałem "Declaration"... Przepraszam...
No i wystawiła inna instytucja niż producent (nie żeby była to "firma - krzak" - http://www.tobylab.com/en/honor.html wygląda na uznaną chińską instytucję klasyfikacyjną).
Wydaje się, że dopiero na podstawie tego "Certificate" producent powinien wystawić "Declaration of Conformity"... Czy wystawił - nie wiadomo, ale szukałem - i raczej go nie upublicznił...
Anyway - przed próbą handlu tym w UE warto po prostu poprosić producenta, by przesłał odpowiednią, przez siebie wydaną "DOC" - upoważniającą go do umieszczania znaczka "CE" i... niezbędną dla wprowadzania urządzenia na rynek UE.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 01:11 

Jaromir napisał(a):
arto po prostu poprosić producenta, by przesłał odpowiednią, przez siebie wydaną "DOC" - upoważniającą go do umieszczania znaczka "CE" i... niezbędną dla wprowadzania urządzenia na rynek UE.

nie warto tylko trzeba. Producent jak ma to wysyła bez łaski niejako z automatu a importer ma obowiązek przynajmniej tak bylo parę lat temu.
Może i można handlować towarem w Europie co nie ma odpowiednich papierów tylko po co?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 13:32 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Jaromir napisał(a):
Znaleziony przeze mnie kwit to "Certificate" a nie jak napisałem "Declaration"... Przepraszam...
No i wystawiła inna instytucja niż producent (nie żeby była to "firma - krzak" - http://www.tobylab.com/en/honor.html wygląda na uznaną chińską instytucję klasyfikacyjną).
Wydaje się, że dopiero na podstawie tego "Certificate" producent powinien wystawić "Declaration of Conformity"... Czy wystawił - nie wiadomo, ale szukałem - i raczej go nie upublicznił...

Dokładnie, jest to moim zdaniem certyfikat z badań, na podstawie którego producent powinien wystawić deklarację zgodności.
Może jednak istniejący dokument wystarczy Pani w UKE, więc jeżeli Emeryt nie wyśle to ja to zrobię.
Jestem też zainteresowany tym AISem, a ponieważ importuję komponenty z Chin mógłbym to sprowadzić razem ze swoim towarem i transport wyszedłby mi kilkakrotnie taniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 13:51 
*** Ban ***

SIRK napisał(a):
Moniia napisał(a):
dyrektywy 2004/108/EC. Tylko, że urządzenia nawigacyjne, radiowe i telekomunikacyjne muszą spełniać wymagania zawarte w trochę innych dyrektywach.

Ot i mamy kolejna teorie spiskową sirka.
Niedługo wprowadzimy chyba opcję "bez sirka".
A dokładnie to o jakich innych dyrektywach piszesz?
Bo wspomniana dyrektywa to aktualna dyrektywa dotycząca kompatybilności elektromagnetycznej.
Zgodnie z art. 153 ust. 1 PrT
Urządzenia radiowe i telekomunikacyjne urządzenia końcowe wprowadzane do obrotu i oddawane do użytku powinny spełniać wymagania w zakresie:

1. ochrony zdrowia i bezpieczeństwa użytkownika
2. efektywnego wykorzystania zasobów częstotliwości lub zasobów orbitalnych w przypadku urządzeń radiowych
3. kompatybilności elektromagnetycznej w rozumieniu przepisów o kompatybilności elektromagnetycznej, w zakresie wynikającym z ich przeznaczenia

Potwierdzeniem zgodności aparatury z zasadniczymi wymaganiami, po dokonaniu oceny zgodności jest oznakowanie CE, które stanowi deklarację producenta lub jego upoważnionego przedstawiciela iż wyrób spełnia zasadnicze wymagania.

art. 12.
Producent lub jego upoważniony przedstawiciel przed wprowadzeniem aparatury do obrotu lub oddaniem do użytku potwierdza zgodność aparatury z zasadniczymi wymaganiami wystawiając deklarację zgodności oraz oznaczając na aparaturze oznaczenie CE.

Konic, kropka, amen.
Dość już bełkotu o tym, że ktoś inny wystawił deklarację a kto inny wyprodukował, wymyślania jakichś tajnych dyrektyw i całej reszty tego szaleństwa które tu zapanowało.

Za ten post autor cine otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 14:30 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Cine, zgadzając się prawie całkowicie z Twoją wypowiedzią, czy powołanej przez Monię dyrektywy 2004/108/WE nie zastąpiła 24.04.2016 nowa dyrektywa niskonapięciowa EMC 2014/30/UE?
http://www.ce-polska.pl/dyrektywy-noweg ... Ahhi8P8HAQ
W przypadku urządzeń radiowych ma zdaje się zastosowanie również dyrektywa radiowa RED 2014/53/UE zastępująca 1999/5/WE R&TTE ?
Ale jak napisałem wyżej, jeżeli UKE zaakceptuje dokument znaleziony przez Jaromira, to sprzęt można będzie sobie sprowadzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 16:08 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Jaromir napisał(a):
SIRK napisał(a):

Hmmm...fakt, coś tu nie gra....
Anyway - przed próbą handlu tym w UE warto po prostu poprosić producenta, by przesłał odpowiednią, przez siebie wydaną "DOC" - upoważniającą go do umieszczania znaczka "CE" i... niezbędną dla wprowadzania urządzenia na rynek UE.

Takie pytania są oczywiste. Ale sirk nie po raz pierwszy traktuje mnie AK idiotkę. Wybacz, nie będę Cię pytała o zdanie jak prowadzić biznes wiec daruj sobie

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 17:17 

cine napisał(a):
Dość już bełkotu o tym, że ktoś inny wystawił deklarację

OK - wykaż że ktokolwiek kiedykolwiek wystawił deklarację zgodności dla omawianego urządzenia, ok? Bo na razie dyskusja toczy się wokół opublikowanego certyfikatu badań - a istnienia żadnej deklaracji zgodności nikt tu jeszcze nie potwierdził...

PS. Jeśli zaś lubisz bezsensowne nabzdyczanie się za pomocą pisania o "bełkocie" - to bądź łaskaw uprawiać je dopiero po znalezieniu wyżej wspomnianej deklaracji zgodności...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2017, o 20:15 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):
cine napisał(a):
Dość już bełkotu o tym, że ktoś inny wystawił deklarację

OK - wykaż że ktokolwiek kiedykolwiek wystawił deklarację zgodności dla omawianego urządzenia, ok? Bo na razie dyskusja toczy się wokół opublikowanego certyfikatu badań - a istnienia żadnej deklaracji zgodności nikt tu jeszcze nie potwierdził...
PS. Jeśli zaś lubisz bezsensowne nabzdyczanie się za pomocą pisania o "bełkocie" - to bądź łaskaw uprawiać je dopiero po znalezieniu wyżej wspomnianej deklaracji zgodności...

Jak będę importerem tego urządzenia to z pewnością zadbam o kwitologię, tym bardziej, że wiem co mi jest potrzebne i będzie to w moim interesie.
Natomiast tworzenie bełkotu i teorii spiskowych pt. "kto inny jest producentem a kto inny wystawił kwity", jest robieniem ludziom słabiej zorientowanym wody z mózgu i wygląda na zwykły czarny PR.
A przy okazji. Nie ma jeszcze w świecie obowiązku publikowania żadnych deklaracji czy atestów więc to, że ich nie znaleźliście nie świadczy że ich nie ma.
Ja miałem jeden taki "aparat" i była z tym deklaracja. Ale sprzedałem już dawno.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Moris29 napisał(a):
Cine, zgadzając się prawie całkowicie z Twoją wypowiedzią, czy powołanej przez Monię dyrektywy 2004/108/WE nie zastąpiła 24.04.2016 nowa dyrektywa niskonapięciowa EMC 2014/30/UE?
http://www.ce-polska.pl/dyrektywy-noweg ... Ahhi8P8HAQ
W przypadku urządzeń radiowych ma zdaje się zastosowanie również dyrektywa radiowa RED 2014/53/UE zastępująca 1999/5/WE R&TTE ?
Ale jak napisałem wyżej, jeżeli UKE zaakceptuje dokument znaleziony przez Jaromira, to sprzęt można będzie sobie sprowadzić.

Całkiem możliwe.
Za to im płacą żeby tworzyli wciąż nowe i nowe.
Jeśli będę znowu sprowadzał to sprawdzę co jest aktualne.
Chociaż właściwie to nawet nie muszę. Tylko w RP jest taki kociokwik papierologiczny a ja sprzedaję w większości "w świat", gdzie ludzie żyją w cywilizacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2017, o 12:11 

cine napisał(a):
Natomiast tworzenie bełkotu i teorii spiskowych pt. "kto inny jest producentem a kto inny wystawił kwity", jest robieniem ludziom słabiej zorientowanym wody z mózgu i wygląda na zwykły czarny PR.

Uważasz zatem, że zwrócenie uwagi, iż znaleziony dokument, to dokument zupełnie inny niż wymagany - za "tworzenie bełkotu"?
A także za PR, o którym nie za bardzo wiesz - czy zwykły jest, czy też czarny...?

Ku...źwa, chłopie - nie wiem co brałeś, ale mocno Cię trzepnęło!
Niemniej... ponieważ uważam, że do twarzy Ci z tym bezsensownym nabzdyczaniem - napisz koniecznie coś jeszcze, pośmiejemy się razem...
Uważaj tylko na ciśnienie!!!!.
Pa, pa...
:rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4