Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 09:33

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 623 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 mar 2017, o 19:11 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bartuss1nowy napisał(a):
Stal jak stal, odpręzyła sie itd i wywaliła garba na kilu na dobre 4 cm do wewnatrz kadluba

?!? Jak to możliwe, spawy puściły od denników, wzdłużników i od kila? A może ty ich po prostu zapomniałeś? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 19:13 

Podziękował : 177
Otrzymał podziękowań: 504
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
peter ja tu liczyłem na coś mądrego a nie podsmiechujki, czemu zawsze robisz z siebie imbecyla ?

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 21:56 

bartuss1nowy napisał(a):
czemu zawsze robisz z siebie imbecyla

Bartuss, to ja z siebie robię? A może to robisz z siebie? Popatrz na swoje dzieło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 22:21 

Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 23
bartuss1nowy napisał(a):
wiec pomysł wyszedl taki, zeby to zaszpachlowac poliestrem a potem polozyc na to warstwę tkaniny na epoksydzie i walnąc od razu antyporostówkę.

O matko z córką...
bartuss1nowy - może czasem zapytaj zanim zaczniesz robić kaszanę.
Przecież poliester od blachy odjedzie za 2 miesiące i będziesz robił od nowa...
To co pokazałeś jest pod wodą, już nie chcę myśleć że ten poliester to zwykła samochodowa szpachlówka poliestrowa. Zrobisz rysę/zadrę i "już po ptokach"
Dlaczego ludzie nie korzystają z wiedzy już zdobytej.....?

Szkutnia: www .adamboats.pl
Amatorskie remonty i budowy łodzi i jachtów: www. szkutnikamator.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 22:27 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
Bartus jeszcze Was wszystkich zaskoczy, bo coś czuję że jego łódka stalowa ma posłużyć za kopyto dla całej serii kadłubów. A że robi je na zewnątrz stalowego "kopyta" a nie od środka,... to nowa technologia. Nieco trudniejsza w wykończeniu, ale łatwiej zdjąć
:)
I się nie śmiejcie, bo za moment po drewnianej i stalowej będzie już miał na koncie łódkę z laminatu. Do kompletu pozostanie betonka.

Za ten post autor taka_jedna otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 22:44 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 4
Bartus, a teraz pytam poważnie. Jakim cudem to tak wybrzuszyło, 4 cm to jednak całkiem sporo. Wręgi/denniki/wzdłużniki za rzadko ?. Blacha na poszycie za cienka ?. Bo jednak nie podejrzewam aby spawy puściły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 22:49 

emesz napisał(a):
Wręgi/denniki/wzdłużniki za rzadko ?.

A są tam jakieś wzdłużniki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 22:52 

No właśnie o to samo miałem zapytać, bo przejrzałem wątek od początku i na fotkach się nie dopatrzyłem. Mam jednak nadzieję, że jakieś wzmocnienia dna są.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2017, o 22:54 

Peter - przestań :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 06:57 

Chyba mnie ktoś do konca nie zrozumiał o co chodzi z tą szpachlą.
O wyrównanie spodu, a potem całe dno zostanie zalaminowane epoksydem i odpowiednio zabezpieczone.
Co do denników i wzdluzników - tak wlasnie, po prostu ich nie ma, to miała być konstrukcja skorupowa lekka, są dwa żebra nadające kształt i kil jako kręgosłup.
do wewnatrz przyjdzie jeszcze podloga i scianki poprzeczne, więc po wrzuceniu do wody się to nie poskłada.

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 10:51 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: Starszy oficer
bartuss1nowy napisał(a):
Poniekąd jakby cieplo się zrobiło
To wypadaloby wypieścic stalowke
Stal jak stal, odpręzyła sie itd i wywaliła garba na kilu na dobre 4 cm do wewnatrz kadluba
no to wyciagnalem go zeby byl prosty i sie blacha deko zdeformowała na dnie,
młotkowania troche bylo.
I teraz zeby wszystko było super, zeby nie wrzucac utki do wody jak wiadra, ktore nie utonie ale wlasnosci hydro tego bedzie miało takie sobie,
wiec pomysł wyszedl taki, zeby to zaszpachlowac poliestrem a potem polozyc na to warstwę tkaniny na epoksydzie i walnąc od razu antyporostówkę.

Obrazek

źle, źle, źle tutaj właśnie widać brak jakiejkolwiek wiedzy i doświadczenia związanego z budowaniem. Malujesz podkłądem epoxydowym, wyrównujesz twardą szpachlą epoxydową, na to jeszcze raz podkląd i antyorostówka. A nie poliester kóry ci się rozwarstwi i jeszcze przy laminowaniu się namęczyn nie wiadomo po co .?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:02 

adaswa napisał(a):
źle, źle, źle tutaj właśnie widać brak jakiejkolwiek wiedzy i doświadczenia związanego z budowaniem

A po co mu to? Przecież Bartuss cały czas nam udowadnia że wiedza i zdrowy rozsądek żeby ją używać nie są potrzebne żeby budować łódki. I nie mówię o wiedzy wynikającej z własnego wieloletniego doświadczenia, ale o wiedzy dostępnej każdemu umiejącemu obsłużyć wyszukiwarkę google :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:08 

Czyli co? nie mogę na to połozyć z zakładką tam 10 cm na burty tkaniny 450g i zalaminować epoksydem? przeciez tam żadna woda w poliester nie pojdzie.
A dlaczego poliester? koszty i temperatura
Odnośnie szpachli poliestrowej - czasami widac jak na wraki samochodowe kładą gdzieniegdzie i po 5 cm szpachli, pomalują pieknie slicznie i to jezdzi i nikt sie nie skapnie ze to wrak, a poszycie samochodowe chyba bardziej pracuje, aniżeli twarda skorupa epoksydowa. Więc może źle a może poza utartym schematem?

Peter nie chwal się, bo na mnie to wrażenia nie robi, bo jakby sie zdał na wieloletnie doświadczenie kogos tam to nigdy nie byłoby komputerów i calej reszty rozwoju gospodarczego od conajmniej średniowiecza.
Jesli ten eksperyment wypali, to będzie inna spiewka jak zwykle, zawsze, wszędzie itd.

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:30 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
bartuss1nowy napisał(a):
Chyba mnie ktoś do konca nie zrozumiał o co chodzi z tą szpachlą ... to miała być konstrukcja skorupowa lekka...
Czyli co? nie mogę na to połozyć z zakładką tam 10 cm na burty tkaniny 450g i zalaminować epoksydem?
Zasadniczo mógłbyś, fizycznie da się, czemu nie...
I gdyby wtedy jeszcze znaleźć sposób na usunięcie z wewnątrzy tej wiotkiej blachy, to można by osiągnąć konstrukcją skorupową lekką... :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:36 

Tony to nie waży, blacha 2 mm

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:38 

Jeśli to poszycie faktycznie tak pracuje, że potrafi się odkształcić o 4 cm to chyba żadna szpachla tam się nie utrzyma. W samochodach szpachle też odpadają, mimo tego że nie są położone na elementach pracujących z takimi naprężeniami/odkształceniami.

Moim skromnym zdaniem szkoda twojej pracy i pieniędzy. Jak jeszcze możesz, to wspawaj jakiekolwiek usztywnienia dna. Teraz to niestety wygląda tak, jakbyś chciał stalowe wiotkie poszycie usztywnić laminatem.

Może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony, ale ja nigdzie nie widziałem ani nie czytałem aby ktoś stalowy kadłub laminował tkaniną.

Za ten post autor emesz otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:45 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
bartuss1nowy napisał(a):
czasami widac jak na wraki samochodowe kładą gdzieniegdzie i po 5 cm szpachli, pomalują pieknie slicznie i to jezdzi

Chłopie, zamiast bredzić o utartych schematach zadaj sobie proste pytanie - jak długo za swojego życia te szpachlowane wraki stały pod wodą która miała okazję penetrować wszelkie pory, mikropęknięcia i czy szpachlowany błotnik jest poddawany takim obciążeniom jak dno motorówki, w szczególności przy incydentalnym acz przewidywalnym na rzecze zetknięciu z dnem akwenu. A jak już sobie odpowiesz to zrozumiesz, że szlag Kolegów trafia bo wiedza o tym, że poliester nie nadaje się do tego, do czego go użyłeś została wielokrotnie, empirycznie udowodniona i wyczerpująco opisana w poradnikach tyczących absolutnych podstaw konserwacji jachtów czy innych pływadeł dostępnych w necie. To się nie uda. I tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:47 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Nie to żebym coś komuś, ale mam pytanko: ile to waży teraz a ile będzie po tych wszystkich operacjach żywicowo-szpachlowych. O aspektach wytrzymałościowych i trwałości w tej chwili nie wspominam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:48 

Na tym właśnie polega ten eksperymencik

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 11:55 

A to trzeba było od razu, że Ty nie łódkę do pływania budujesz, ale przeprowadzasz szeroko zakrojony eksperyment naukowy. Może się o dotację postaraj jeszcze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 13:21 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2418
Uprawnienia żeglarskie: -
Oj, siem pastwicie, miast palcyma prosto problem wskazać :mrgreen:
Obrazek Obrazek ;)
Cienki płat potrzebuje usztywnień coby luzem nie latał, więc co kawałek trza podeprzeć; różnie można projektować lecz nie będzie błędem przyjąć pi razy co 100 grubości. Czyli 2 mm blachę co 200 mm. Jak dasz co 300 może tyż się nie załamie, w morze nie jedzie...

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 21:37 

Ryś - piękna wizualizcja

Co do szpachli poliestrowej - pomijając pracę poszycia które oczywiście spowoduje pękanie szpachli i otwartą drogę dla wody - ten polester zwyczajnie odejdzie od tej blachy.
Ale ciekaw jestem wyniku eksperymentu - zawsze fajnie jest zobaczyć jak ktoś eksperymentuje za własną kasę,
Szkoda tylko Bartus że nie słuchasz tych co wiedzą.
To tak jakbym Ci próbował udowadniać że da się zrobić dobre CNC z nici, kleju na gorąco i kawałka podszewki ze starych spodni. Oczywiście całość chwycona plasteliną. :-)
Nie chcemy Ci udowadniać niczego tylko radzimy jak zrobić dobrze aby nie robić 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 21:46 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 708
Hobbystyl napisał(a):
To tak jakbym Ci próbował udowadniać że da się zrobić dobre CNC z nici, kleju na gorąco i kawałka podszewki ze starych spodni. Oczywiście całość chwycona plasteliną. :-)
Ja tak próbowałem zrobić tranzystor z trzech drucików i laku do korków od butelek kiedy po szale na radia na kryształek zapanowała moda na robione we własnym zakresie radia tranzystorowe. A słuchawki z hełmofonu czołgisty to był szczyt marzeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 22:20 

temat falowania płata blachy nie usztywnionego nie jest mi obcy, ale taka była konstrukcja skorupkowa utki bez dennikow i nadmiaru wręg i zadnych wzdlużników.

odnosnie szpachlowania - jesli mam polozyc dobre 40 kg szpachli na pofaldowaną blachę, to epoksyd mnie zabije finansowo.
jesli zaś poloże byle co byle tylko uzyskac powierzchnię taka jaką chcę, to potem połozywszy na to laminat o konkretnej grubosci, to odetne doplyw wody,a czy szpachla w miedzyczasie uzytkowania sie odklei od podloza to juz nie będzie istotne, ponieważ dodatkowy laminat o zadanej geometrii bedzie robił za konstrukcyjną skorupę nośną.
Ponad to zywica epoksydowa jakąs tam adhezję w strukture stali ma, więc dodatkowo usztywni mi calość, zwlaszcza ze to nie jest duze, rozpietosc poprzeczna o wartosci jakos 1m z hakiem, plus kil ktory jest podstawowym wzdluznikiem calej konstrukcji pozwola na uzyskanie wzglednej sztywnosci calego ukladu. Pewnikiem nikomu sie to nie podoba, ale cos kosztem czegoś - trwalość albo czasochłonność. Nie ma tu w zasadze o co sie przekrzykiwać.

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 22:43 

Bartus - no dobra. jak zrobisz tak będzie.
Skoro laminat ma być konstukcyjną skorupą nośną to też musi mieć denniki i wzdłużniki. I wtedy wypier...l tą blachę z dna.
Przy laminacie krata usztywnienia dna to 60cmx60cm max dla łodzi na morze, na śródlądzie możesz powiększyć kratę do 90 cm.

Ale ja to truskawki z cukrem lubię. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2017, o 23:28 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Hobbystyl napisał(a):
zwyczajnie odejdzie od tej blachy.

Przynitować i daleko nie pójdzie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2017, o 01:15 

Bartus, naprawdę dziwie się Tobie, że tak tkwisz w swoim uporze. Zwłaszcza, że nie jesteś gościem, który pierwszy raz coś stalowego kleci. Popełniłeś kilkanaście czy tam kilkadziesiąt maszynek CNC, niektóre jak na twoich filmach widać fajnie działały. I teraz odwalasz taką pantomimę. Skoro konstrukcja skorupkowa lekka bez denników i bez wzdłużników się nie sprawdziła, to może niewielkim nakładem pracy można coś z tym zrobić i zamiast 40 kg szpachli która i tak odpadnie, kupić 40 kg płaskownika i usztywnić dno. Będzie taniej i chyba lepiej. No chyba że sobie jaja robisz z tym usztywnianiem szpachlą i laminatem i trollujesz własny wątek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2017, o 07:24 

Tu nie chodzi o usztywnienie a wyprostowanie, bo wspawać moge przeciez dodatkowe zebra i pare wzdluznikow, ale pofalowaną blache mozna wyprostowac niszcząc kadłub, a tego wolalbym uniknąć.
Pospawana blacha 2mm na środku i pod spodem z dołączonym dodatkowo trójkatnym kilem rownież spawanym po obu stronach krawędzi o rozpietosci poprzecznej jakieś 600mm nie jest podatna na mimowolne odkształcenia.
Jeśli chodzi o sztywnośc - nie jest to jakoś tam wiotkie, jedynie w tylnej częsci gdzie spod jest bardziej płaski mozna młotkem przemłotkować fale blachy z jednej strony w drugą.

Jesli mowie o tym laminacie to raczej o dosztywnieniu niż jak to sie poprzednio wyrazilem konstrukcji nosnej, ponieważ wyprostowac fale Dunaju trzeba miejscowo a nie na calej powierzchni. A żeby je wyprostowac metodami spawalniczymi, musiałbym to zwyczajnie rozcinać, bo połozenie wzdluznika na garbie nic nie da, nawet jesli przewierce blachę i sciagnę wzdluznik i przysmarkam, to zdeformuje mi sie kadłub po przekatnej.
Gdyby to była duża łodka to tak - robi się konstrukcje wregowo - podluznicową z zastrzałami ukośnymi która kryjemy blachą, a tu mamy skorupkę.
Metoda miejscowego hartowania tez odpada.

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2017, o 10:20 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 55
No kurczę 40 kg szpachli to jest pomysł. Jeśli się tak upierasz to chyba lepiej na te fale dunaju natrysnąć pianę poliuretanową zamknięto-komorową, oszlifować toto i zalaminować.
Twoja blaszanka będzie robić za wewnętrzną warstwę przekładki, będzie sztywne i w miarę lekkie. Wyjdzie taki sendwitch żelastwo-pianka-laminat. Będzie działać do czasu kiedy nie położysz łódki na słońcu i wszystko nie odlezie (różnica współczynników rozszerzalności termicznej).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2017, o 11:15 

ninja napisał(a):
różnica współczynników rozszerzalności termicznej.

to nie aluminium - mowa o skłonnosciach do pełzania w podwyższonej temperaturze
poza tym to raczej bedzie stalo w wodzie całorocznie, więc oddawanie ciepła do płynącej wody raczej nie spowoduje deformacji kształtu zarowno stali jak i laminatu.
a jak juz mowa o tym poliuretanie z sandwichem itd, masz plyty obornickie.

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 623 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona