Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2024, o 22:54

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 mar 2018, o 20:40 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Witam.
Ja postrzegam DZ jako jacht który miał służyć nauce sztuki dowodzenia. Nie ty miałeś być przy sterze tylko wyznaczony załogant który wykonywał twoje polecenia jak również reszta załogi ( 12 osób + 1 dowodzący). Ocenie podlegały komendy które wydawał dowodzący oraz reakcja dowodzącego na zachowanie załogi i sternika (załoganta będącego przy sterze). Same komendy miały być czytelne i świadczące o panowaniu dowodzącego nad sytuacją (zwrotami, manewrami). Znana zasada (strona, żagiel, lina, czynność) miała wyłącznie porządkować pracę załogi. Inne komendy (np. stawianie żagli, stawanie na kotwicy, praca na wiosłach) również miały temu służyć. Jedni wymagali powtarzania komend drudzy tylko potwierdzenia tak aby dowodzący miał pewność, że zostały zrozumiałe. Oczywiście teraz to inna bajka. Kiedyś stopień sternika to był przedsionek do wyższych stopni a tym samym prawa do pływania na większych jednostkach zajmując funkcje oficerskie. Można by długo pisać o starym żeglarstwie sposobie szkolenia i wartościach wynikających z tego sposobu szkolenia ale czy to ma teraz sens? Uważam, że nie. Pozdrawiam.
Przepraszam, że użyłem określenia "wszyscy" w którymś z moich postów jest nieuprawnione.
W odniesieniu do pływania bez steru. Koledze który to napisał chodziło zapewne bez "rumpla".

Ostatnio edytowano 26 mar 2018, o 20:46 przez Leszek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 20:43 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
AIKI napisał(a):
plitkin napisał(a):
W trakcie kursu plywalem m.in. na DZ i nie przypominam sobie by jakakolwiek umiejętność zdobyta akurat na tej konstrukcji była wyjątkowa w całym moim przygotowaniu.

A pływaliście z wyjętym/zablokowanym sterem?

Takie pływanie w pierwszych dwóch tygodniach cyklu szkoleniowego imho jest bez sensu. Nie jest trudne się tego nauczyć, ale raczej traktowalbym to jako ciekawostkę do pokazania zamiast szlifowania tej umiejetnosci. Odpowiadajac na pywanie: plywalismy. Ale zrozumienie przyszło dopiero po wielu latach... w regatach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 20:46 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
AIKI napisał(a):
plitkin napisał(a):
W trakcie kursu plywalem m.in. na DZ i nie przypominam sobie by jakakolwiek umiejętność zdobyta akurat na tej konstrukcji była wyjątkowa w całym moim przygotowaniu.

A pływaliście z wyjętym/zablokowanym sterem?

Aiki na 420 też się da.Na swojej pierwszej łódce 4 metrowej sporo pływałem bez steru, żadna mecyja :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 20:52 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Leszek napisał(a):
Ja postrzegam DZ jako jacht który miał służyć nauce sztuki dowodzenia

Gwarantuje Tobie że wyjście slupem o Lc w okolicach 10-15 m z typowej mariny chorwackiej przy silnym wietrze też wymaga umiejetnosci organizacji i dowodzenia.
Mało tego, wydaje mi się że obecnie to jest bardziej potrzebne skipperowi.
Natomiast do nauczenia zasady że trzeba luzować lub zmniejszyć tylni zgiel by skutecznie odpadać lub utrzymywać kurs to zarówno Omega jak i Bawaria 50 wystarczy.

A bez steru to nawet na opipku się uczy dzieciaki.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:10 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
DZ jako ciekawostka dla chętnych jak najbardziej. Jako stały element szkolenia nie widzę sensu.
W zeszłym roku Zobaczyć Morze zorganizowało regaty niewidomych na DZ. Była zabawa i poznanie innego jachtu, była nauka wiosłowania i było super.
Daro zrobił dwa razy Odrę DZ-tą. Też super, jak zdobywanie Mazur odkrytopokładówkami przez Smoczą rodzinę.
Jak ktoś lubi takie zabawy rto DZ jest bardzo ciekawym jachtem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:14 

Zielony Tygrys napisał(a):
Daro zrobił dwa razy Odrę DZ-tą.
Miałem przyjemność gościć ich we Wrocławiu. Super impreza. Super ludzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:34 

ins napisał(a):
Natomiast do nauczenia zasady że trzeba luzować lub zmniejszyć tylni zgiel by skutecznie odpadać lub utrzymywać kurs to zarówno Omega jak i Bawaria 50 wystarczy.
Piotrze. DZ była jachtem na którym nie uczono tego typu rzeczy. DZ była jachtem na którym żeglowali ludzie posiadający wiedzę żeglarską w stopniu podstawowym (dawny żeglarz). To był jacht (w latach 60 i trochę więcej) na którym szkoliło się sterników. Do szkolenia żeglarzy (w starej nomenklaturze) były kadety, piraty i omegi. W moich czasach oczywiście.

Ostatnio edytowano 26 mar 2018, o 21:41 przez Leszek, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Leszek otrzymał podziękowanie od: 666
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:41 

Leszek napisał(a):
Witam.
Ja postrzegam DZ jako jacht który miał służyć nauce sztuki dowodzenia. Nie ty miałeś być przy sterze tylko wyznaczony załogant który wykonywał twoje polecenia jak również reszta załogi ( 12 osób + 1 dowodzący). Ocenie podlegały komendy które wydawał dowodzący oraz reakcja dowodzącego na zachowanie załogi i sternika (załoganta będącego przy sterze). Same komendy miały być czytelne i świadczące o panowaniu dowodzącego nad sytuacją (zwrotami, manewrami). Znana zasada (strona, żagiel, lina, czynność) miała wyłącznie porządkować pracę załogi. Inne komendy (np. stawianie żagli, stawanie na kotwicy, praca na wiosłach) również miały temu służyć. Jedni wymagali powtarzania komend drudzy tylko potwierdzenia tak aby dowodzący miał pewność, że zostały zrozumiałe.

Moim zdaniem, w odniesieniu do kursantów na kursie żeglarskim to jak zabawa w eksperymenty chemiczne dla przedszkolaków: wygląda fajnie, dzieci nawet potrafią zmieszać to zielone z czerwonym i wiedzą, że będzie z tego fajna piana, ale czy na pewno robią to świadomie, nawet jeżeli powtarzają za chemikiem nazwy mieszanych składników?
Moim zdaniem w pierwszych tygodniach nauki takie rzeczy są bez sensu. Mało tego, są do ogarnięcia na każdej innej łódce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:44 

plitkin napisał(a):
Moim zdaniem w pierwszych tygodniach nauki takie rzeczy są bez sensu. Mało tego, są do ogarnięcia na każdej innej łódce.
O czym piszesz? Jaki pierwszy tydzień nauki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:45 
*** Ban ***

Leszek napisał(a):
Piotrze. DZ była jachtem na którym nie uczono tego typu rzeczy. DZ była jachtem na którym żeglowali ludzie posiadający wiedzę żeglarską w stopniu podstawowym (dawny żeglarz). To był jacht (w latach 60 i trochę więcej) na którym szkoliło się sterników.

Leszku, byłem szkolony na DZ i szkoliłem na DZ.
Nadal czynnie szkolę, już od dawna, nie na DZ.
W związku z tym mogę porownywać zakres niezbędnych umiejętności potrzebych obecnemu JSM i byłemu SJ PU, a nawet JSM, sprzed 20 laty.
Niebo, a ziemia.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:46 

Wróć do pierwszego postu w tym wątku ;) Cały czas o tym. Wiem, że piszesz o sternikach w czasach zamierzchłych, ale wątek jest o tym co teraz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 21:55 

Panowie! Napisałem, że teraz to inna bajka. Zgadzam się z wami w całej rozciągłości. Opisałem zalety DZ kiedyś. Pozdrawiam.

Za ten post autor Leszek otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 22:04 

Podziękował : 1875
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Zielony Tygrys napisał(a):
Jak ktoś lubi takie zabawy to DZ jest bardzo ciekawym jachtem.
I wchodzi 15 zawodniczek liceum sportowego w bikini. Za galerni...czki? Na młodzieżowe rejsy mazurskie DZty były w sam razik. :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 22:13 

Leszek napisał(a):
Panowie! Napisałem, że teraz to inna bajka. Zgadzam się z wami w całej rozciągłości. Opisałem zalety DZ kiedyś. Pozdrawiam.

Leszku, ale nikt z Tobą w kontekście tego co było nie pemizuje. Po prostu staramy się trzymać tematyki wątku i piszemy o tym co ma sens teraz. Osobiście zgadzam się, że uzywanie DZ w szkoleniu zeglarzy jachtowych obecnie jest archaizmem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 22:19 

Podziękował : 171
Otrzymał podziękowań: 358
Uprawnienia żeglarskie: posiadam, rzecz dziwna...
DZ na szkolenia: po co?

Pamietam z przed lat, widoki z portu nieszczesnikow siedzacych przy wielkich wioslach. I wrzaski.
Najlepszy sposob na zniechecenie potencjalnego kandydata na zeglarza.

A obecnie, moja wlasna nastoletnia szkoli sie i na morzu, i przyjedzie na mazury. Tez na szkolenie. Na lodce podobnej do tej, na ktorej bedzie docelowo plywac.Po morzu zreszta.

Jej mama NIGDY
DZ nie plywala, patent stosowny otrzymala bez umiejetnosci prowadzenia/komenderowania/wioslowania przy pomocy
DZ-ty ( ta byla akurat w naprawie).

Szkolenia dla wielbicieli DZty, na DZcie jak najbardziej.

Dla mojego potomstwa, i jemu podobnych; calkowicie pozbawiony sensu pomysl.

Nie interesowalo mnie nigdy wydawanie komend, ani wtedy kiedy bylam "kursantem", ani obecnie.
W wojsku jak sie zapewne mozna domyslic tez nie bylam, natomiast w zyciu zawodowym zdarza mi sie kierowac duzym zespolem osob. Bez komend...

To tyle od amatora zeglarstwa przyjemnosciowego.

"Arkę zbudowali amatorzy, Titanica -zawodowcy" Czeremcha

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 22:27 
*** Ban ***

01_Anna napisał(a):
Bez komend

Jak przekazujesz suplikę skierowaną do załoganta by np oddał cumę?
Telepatią?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 22:32 

ins napisał(a):
01_Anna napisał(a):
Bez komend

Telepatią?

Piotr Siedlewski

A powyżej złożyłeś podanie o udzielenie informacji, czy po prostu spytałeś koleżankę w ramach luźnej dyskusji? Bo od tego zależy czy na lodce używasz komend czy dialogu/prośby/informacji.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: 01_Anna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 22:35 
*** Ban ***

plitkin napisał(a):
ins napisał(a):
01_Anna napisał(a):
Bez komend

Telepatią?

Piotr Siedlewski

A powyżej złożyłeś podanie o udzielenie informacji, czy po prostu spytałeś koleżankę w ramach luźnej dyskusji? Bo od tego zależy czy na lodce używasz komend czy dialogu/prośby/informacji.

Używasz próśb? W rozumieniu dosłownym, na jachcie, będąc skipperem?
W czasie manewrów portowych? W czasie refowania ....itp?

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 26 mar 2018, o 22:40 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 22:39 

Ja używam komunikacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 22:42 
*** Ban ***

plitkin napisał(a):
Ja używam komunikacji.

Doprawdy?
Jesli załogant w tempo w czasie z.p. sztag nie luzuje i zaraz po tym nie wybiera foka to używasz komunikacji?
I niby na czym ona polega?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 23:29 

A... No wtedy nie. Wtedy używam komend i chłysty wobec niepokornych. Zakładam wówczas również czapkę kapitańską i wtedy kazdy wie, że każdy ruch każdego załoganta odbywać się moze wylacznoe za moją zgodą i na moją komendę.

A kiedy moja zryta psycha ma wolne i po prostu pływam rekreacyjnie - zwroty komunikuję krótko: "jedziem" albo "zwrocik" albo po prostu "sztag". Czasem zamiast tego pytam: "machnieny zwrocik?" lub też "gotowi?". Czasem nic nie mówię - tylko robię zwrot, bo widzę, że załogą już gotowa i wie, że trzeba robić.
A moja załogą po kilku treningowych zwrotach doskonałe wie co robić i bez komend. Nawet jeżeli są oni po raz pierwszy na lodce.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 mar 2018, o 23:47 
*** Ban ***

plitkin napisał(a):
zwroty komunikuję krótko: "jedziem" albo "zwrocik" albo po prostu "sztag". Czasem zamiast tego pytam: "machnieny zwrocik?" lub też "gotowi?"

Czyli posługujesz się prozą, znaczy komendami/poleceniami i dowodzisz.
Nie istotne jest bowiem czy będziesz miauczeć czy warczeć, istotne jest to że oczekujesz na słowo "zwrocik" określonego wcześniej zachowania.
Słowo "zwrocik" staje się komendą, taką samą jak zdanie "Do zwrotu... etc", dlatego że oczekujesz takiej samej reakcji załogi.
Wiem że na forum uzycie słowa dowodzenie brzmi jak zgrzyt, sram na to, to co nazywasz komunikacją jest dokładnie dowodzeniem.
Ponieważ spodziewasz się takich samych efektów.
Nie zakładasz przeciez że w odpowiedzi na Twoje próby komunikacji ktoś odpowie, pokazaniem Tobie, wyprostowanego środkowego palca.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2018, o 03:54 

ins napisał(a):
Nie zakładasz przeciez że w odpowiedzi na Twoje próby komunikacji ktoś odpowie, pokazaniem Tobie, wyprostowanego środkowego palca.

Piotr Siedlewski

Przyznam, że staram się tak układać sobie życie, że w codziennej komunikacji z innymi ludźmi również nie zakładam takich odpowiedzi pod moim adresem i to pomimo faktu, iż żadnych komend tym ludziom nie wydaję. Niemniej, rozumiem, że nie każdy może się cieszyć takim komfortem.
Dziwny świat Ciebie otacza. Spróbuję pozostać jak najdłużej w swoim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2018, o 04:26 
*** Ban ***

plitkin napisał(a):
Przyznam, że staram się tak układać sobie życie, że w codziennej komunikacji z innymi ludźmi również nie zakładam takich odpowiedzi pod moim adresem i to pomimo faktu, iż żadnych komend tym ludziom nie wydaję. Niemniej, rozumiem, że nie każdy może się cieszyć takim komfortem.

No co Ty nie powiesz. Skoro bywasz na jachcie to wydajesz komendy i dowodzisz.

Wystarczy jedno potknięcie by Tobie udowodniono że dowodziłeś, wydawałeś polecenia i komendy. Nie ma żadnego znaczenia czy widząc płynący z naprzeciwka statek, cichym tonem prosisz załoganta o zmianę kursu o parę stopni, czy głośno wyszczekasz komendę, a być może nawet odepchniesz go od steru by zmienić kurs.
Liczy się końcowy efekt.

Naprawdę chcesz udawać na potrzeby forum, że jestes Petrarką?
Będziesz opowiadać jak wygląda "komunikacja" na bojce zwrotnej?

BTW
Spuszczam na karb Twoich potrzeb, nierozumienie dygresji związanej z paluszkiem.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2018, o 05:06 
*** Ban ***

plitkin napisał(a):

No co Ty nie powiesz. Skoro bywasz na jachcie to wydajesz komendy i dowodzisz.

Wystarczy jedno potknięcie by Tobie udowodniono że dowodziłeś, wydawałeś polecenia i komendy. Nie ma żadnego znaczenia czy widząc płynący z naprzeciwka statek, cichym tonem prosisz załoganta o zmianę kursu o parę stopni, czy głośno wyszczekasz komendę, a być może nawet odepchniesz go od steru by zmienić kurs.
Liczy się końcowy efekt.

Naprawdę chcesz udawać na potrzeby forum, że jestes Petrarką?
Będziesz opowiadać jak wygląda "komunikacja" na bojce zwrotnej?

1 BTW
Spuszczam na karb Twoich potrzeb, nierozumienie dygresji związanej z paluszkiem.

2 BTW
Mógłbyś się powstrzymać z rustykalnością w momencie kiedy brakuje Tobie argumentów.
W dodatku tą z półki z bejcami.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2018, o 06:13 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Leszek napisał(a):
W odniesieniu do pływania bez steru. Koledze który to napisał chodziło zapewne bez "rumpla".

Nie. Chodziło o pływanie i manewrowanie bez użycia steru. Tj. ze sterem zablokowanym lub wręcz zdjętym z zawiasów.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2018, o 06:23 

ins napisał(a):
Nie ma żadnego znaczenia czy widząc płynący z naprzeciwka statek, cichym tonem prosisz załoganta o zmianę kursu o parę stopni, czy głośno wyszczekasz komendę, a być może nawet odepchniesz go od steru by zmienić kurs.

Zaznaczmy: dla Ciebie nie ma. Musisz się jednak pogodzić z faktem, że świat kieruje się swoimi zwyczajami. Pogodzić, bo po wielu próbach widzę, że o zrozumienie tego faktu prosić nie mogę. Kończę zatem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2018, o 06:31 

Podziękował : 1939
Otrzymał podziękowań: 2036
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Przypominam, że wątek nie dotyczy zasad używania środkowego palca.

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2018, o 07:36 

Podziękował : 352
Otrzymał podziękowań: 2445
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Jaromir napisał(a):
Kursanty po prostu twierdziły, że takiego wynalazku jak DZ i tak nie będą chcieli pożyczać, no bo jak żeglować czymś takim dla przyjemności (znaczy z panienką na ksiuty, rodzinnie-urlopowo albo z kumplami na piwo).

Hi, hi, hi...

Jakoś mało rozrywkowe musiały być te kursanty.

Pływaliśmy onegdaj z kumplami po mazurach czymś takim:
Załącznik:
Piotra DZ-ta.jpg
Piotra DZ-ta.jpg [ 286.49 KiB | Przeglądane 3619 razy ]

Załącznik:
Re-exposure of skanuj0008.jpg
Re-exposure of skanuj0008.jpg [ 256.76 KiB | Przeglądane 3619 razy ]

Załącznik:
skanuj0003.jpg
skanuj0003.jpg [ 175.61 KiB | Przeglądane 3619 razy ]

To były rozrywkowe czasy ... :rotfl:

Było i piwo i panienki i ksiuty :lol: ...

Tyle, że albo lata były widać mniej smutne bo gdzieś siedemdziesiąte ub. stulecia albo naród miał więcej fantazji :rotfl:

A Ty piszesz, że się nie da pływać dla rozrywki na DZ ?

Pzdr

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Ostatnio edytowano 27 mar 2018, o 07:39 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 mar 2018, o 07:37 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Wy tutaj spieracie się pod względem żeglarskim, a programowo IMO w tle żeglarskiego zapału zupełnie inne założenia przyświecały w tamtych czasach.

IMHO szkolenie na DZ miało przygotowywać do powszechnego obowiązku służby wojskowej.
Zupełnie inaczej patrzono w WKU na sternika czy nawet zwykłego kierowcę niż na rezerwę lub poborowych bez żadnego innego przeszkolenia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 467 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna strona