Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 03:43

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 kwi 2020, o 21:50 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
mam łódź motorowodna z poliestru, nigdy nie malowana od nowosci długość 5m na niej silnik 55pk max prędkość 45km/h. zamierzam nieco ją odświeżyć, pomalować antyfoulingiem , mam juz zakupiony zestaw teknos olivia i farbę anty porostową VST, jest to miękka farba . łódka stoi cały sezon na wodzie , woda słodka raczej nie należąca do najczystszych. z czyszczeniem po sezonie lekki problem zaczął już się robić. jaki anty porost wybrać twardy czy miękki?może ktoś używał farb teknos olivia i może wypowiedzieć się na ich temat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 kwi 2020, o 22:51 

Podziękował : 351
Otrzymał podziękowań: 2444
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
mateordm napisał(a):
mam łódź

Chciałoby się powiedzieć Kolego Bez Imienia - witamy na pokładzie, ale nie wiemy kogo powitać :-(

viewtopic.php?f=6&t=25

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 kwi 2020, o 23:29 

Przepraszam ze tak bez przywitania. witam Wszystkich z tej strony Mateusz ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 kwi 2020, o 23:47 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
mateordm napisał(a):
jaki anty porost wybrać twardy czy miękki?

Twardy na pewno.

mateordm napisał(a):
może ktoś używał farb teknos olivia i może wypowiedzieć się na ich temat?

Sprawdzone odobiście, mogę polecić jako dobre.
Na youtube znajdziesz filmiki poglądowe renowacji łodzi z laminatu przy użyciu tych produktów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 12:05 

na jak długo wystarcza ten twardy anty porost? później jak nakłada się nowy trzeba wszystko zdzierać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 12:06 

łódź poza sezonem stoi na zewnątrz na przyczepce

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

może ktoś dorabiał sam owiewkę z plexiglas? da rade zrobić to opalarką?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 14:31 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
mateordm napisał(a):
na jak długo wystarcza ten twardy anty porost? później jak nakłada się nowy trzeba wszystko zdzierać?

W zależności od intensywności żeglugi. Jeżeli stoisz w porcie łodzią, to nie ubywa warstwy antyporostowej. Dwa do trzech sezonów przy prawidłowym położeniu antyporostu nie trzeba dokonywać naprawy. Gdyby była konieczność, to wystarczy zmatować , odtłuścić i nałożyć nową warstwę- o ile tachnologia produktu na to zezwala.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 22:27 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
mateordm napisał(a):
mam łódź motorowodna z poliestru, nigdy nie malowana od nowosci długość 5m na niej silnik 55pk max prędkość 45km/h. zamierzam nieco ją odświeżyć, pomalować antyfoulingiem , mam juz zakupiony zestaw teknos olivia i farbę anty porostową VST, jest to miękka farba . łódka stoi cały sezon na wodzie , woda słodka raczej nie należąca do najczystszych. z czyszczeniem po sezonie lekki problem zaczął już się robić. jaki anty porost wybrać twardy czy miękki?może ktoś używał farb teknos olivia i może wypowiedzieć się na ich temat?

Cześć,

Przede wszystkim musisz wiedzieć do jakich łodzi motorowych dedykowany jest "twardy" i "miękki" antyporost. Miękki, do łodzi żaglowych lub motorowych nie przekraczających prędkości 40 węzłów. To jest dużo więcej niż V max Twojej łódki. Jeśli już masz kupioną farbę Oliva VSE to ją stosuj.

Przez ostatnich kilka lat współpracowałem z firmą Teknos Oliva i dość nieźle poznałem produkty. Śledziłem też przez kilka lat jachty malowane farbami Oliva. Mam mnóstwo zdjęć, filmów, dokumentacji. Jeśli chodzi o farbę VSE to z całym przekonaniem mogę napisać że jest to bardzo dobra farba. Nie jest to moja opinia ale dziesiątek użytkowników których znam z imienia, nazwy jachtu itd.

Tu jest mój film z 2017 jachtu Copernicus z Gdyni po całym sezonie. Jacht jest co roku przed wodowaniem na wiosnę malowany kolejną jedną warstwą farby VSE (pod warunkiem że stara powłoka jest w dobrym stanie). Jak wygląda jesienią -zobacz;
https://www.youtube.com/watch?v=oYqh1cLlSXo

Odnośnie wody słodka / słona.
Wieloletnie doświadczenia przekonują, że te farby są tak samo efektywne w wodach słodkich jak i słonych. Dobrze zaaplikowana farba antyporostowa, w odpowiedniej grubości powłoki, nie ma prawa porosnąć po jednym sezonie. Pomalowanie kadłuba łodzi jedną puszką antyporostu tylko po to, żeby nadać kolor i minimalną warstwą farby nie jest wystarczająco efektywne w zakresie zabezpieczenia przeciwporostowego.

Co ważne. Przed położeniem antyporostu, system Olivy zaleca położenie jednej cienkiej warstwy farby Uniwin Optimal
https://farbyjachtoweoliva.pl/produkty/uniwin-optimal/
Kładzie się cienką warstwę. Jej rola to poprawa przyczepności farby przeciwporostowej.

Co może być ciekawe, to w 2016 zrobiliśmy jako Teknos Oliva test 10 farb przeciwporostowych obecnych na polskim rynku. Test był robiony na potrzeby laboratorium fabryki w Gdyni. Obecnie , po kilku latach i na prośbę wielu osób przygotowuję wersję tego test do publikacji. Także być może już niedługo będę mógł napisać coś więcej.

Pozdrawiam
Andrzej
ps. jak skończysz remont to podeślij zdjęcia. Myślę że wiele osób będzie ciekawych efektu tego remontu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 kwi 2020, o 22:53 

miękką trzeba odmalowywać co roku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2020, o 08:53 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
wiesz, i tak co roku dno nalezy umyc( najlepiej bezposrednio po wyciagnieciu na zime).
Pomalowanie cienko jedna warstwa niewielkiej jednostki zajmuje ze dwie godziny.
Wybierajac antyfulingi warto poza wlasnosciami ( jest fajny test w Practical Boat Owner) zwrocic uwage na relacje cena / wydajnosc m2 z litra. czasem okazuje sie ze te drozsze wychodza taniej :) Dlatego ja uzywam Internationala VC 17 m .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2020, o 12:50 

odnosnie v17m . dlugo go stosujesz? widzialem dobra wydajnosc. maujesz co roku nowa warstwę? jak z podkladem z tej firmy wiesz moze po jakim czasie można nakładać druga warstwę czy trzeba zmatowic i wyczyscic rozcienczalnikiem i nakladac drugą? zawiera teflon?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2020, o 19:19 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Uzywan juz ponad 12 lat :) kladlem i na poprzedniej lodce i na obecnej bezposrednio na kilka warstw epoksydu . Na poprzedniej firmu Sigma , na obecnej na Olive Bosman 54 oczywiscie przed polozeniem antyfulingu epoksyd byl szlifowany na mokro i odtluszczany ( zbocenie regatowe). Pierwszy raz kladlem 2 warstwy w kolejnych latach jedna po lekkim szlifowaniu na mokro tego co zostalo. Zadnych problemow z luszczeniem, odpadaniem itp. nigdy nie mialem. W przyszlym tygodniu bede kladl wlasnie jedna warstwe. Na jacht 8,70 x 3 m z finkilem z bulba wystarcza na odswierzenie jedna puszka 0,75 bardzo cienka warstwa ( dobry welurowy walek z krotkim wlosem)
Kladac 2 warstwy antyfulingu niczego szlifowac ani odtluszczac nie musisz. Co do zawartosci teflonu to c hyba tak ale informacje znajdziesz w karcie produktu. Cena w AWM 40 e za puszke o,75 czarnego.( czernieje w wodzie)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2020, o 20:04 

postanowilem wybrac pimer international intercon 3 warstwy i na to 2 razy international interspeed extra zobaczymy po sezonie jak bedzie to wyglądać. na ta chwile cala wyszlifowana i z jednej strony zagruntowana 3 razy nie ma zaciekow ale mini struktura sie zrobila ciekawe jak bedzie po farbie. raczej primera chyba tego juz nie powinno sie szlifowac?

Odpowiedz z cytatem