Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 09:18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2020, o 15:12 

Podziękował : 6154
Otrzymał podziękowań: 2431
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
RetususClavus napisał(a):
Słuchaj tylko tyle i wtedy gdy masz coś do powiedzenia;

Czyli ile ?
Ja tylko mówię - Słuchaj. Rozmawiasz z kimś - słuchaj go. Zamierzasz odpowiedzieć/zareagować na jego emisję - słuchaj go.
Twoje radio oprócz nadajnika ma też taką tajemną ( tajemną - bo nie każdy "morski R/O" o tym wie, jak widzę ) właściwość jak... Nie domyślicie się...
Jak odbiornik
Wiem, że na kursie o tym nie mówili. Ale to nie mit. Odbiornik w Waszym radiu istnieje naprawdę. Jak włączacie radio "do połowy" :lol: Czyli jeszcze nie wcisnęliście przycisku nadawania, to zachodzi takie dziwne zjawisko. Tak - wiem, że stresujące. Jak odbiór radiowy.
Wasze radio coś do Was mówi.
Nie należy się tego bać. Nie należy radia wyrzucać za burtę ani od razu wciskać nadawania, żeby ono ucichło i zaczęło się zachowywać normalnie.
Radio trochę różni się od megafonu. Wiem - nie łatwo w to uwierzyć :rotfl:

PS:
Oczywiście to dziwne i niekorzystne zjawisko (odbiór radiowy ) można łatwo "wyeliminować" squelchem.
Tak - dokładnie tak, jak na kursie uczyli :lol: Wtedy radio będzie działało "normalnie" :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 16:14 

Podziękował : 417
Otrzymał podziękowań: 708
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Marek weź coś na wstrzymanie i przestań wypowiadać się w tym wątku. Fundnij sobie tygodniowy rejs po Bałtyku a zrozumiesz różnicę między łącznością radiową na morzu a łącznością między krótkofalowcami amatorami.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 16:33 
Marian J. napisał(a):
Marek weź coś na wstrzymanie i przestań wypowiadać się w tym wątku. Fundnij sobie tygodniowy rejs po Bałtyku a zrozumiesz różnicę między łącznością radiową na morzu a łącznością między krótkofalowcami amatorami.

On nie ma pojęcia o żadnej z nich.

Co ciekawe w rejestrze pozwoleń jest jeden znak z sufiksem SCO ale imię właściciela inne.
Za to googiel po wpisaniu Marek SCO wskazuje na stolarza... Gdzie i jakie On te kursy prowadził?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 16:45 

Podziękował : 827
Otrzymał podziękowań: 623
Uprawnienia żeglarskie: beztalencie
Obrazek
Obrazek
Polecam ten podręcznik . Jest w nim wszystko co VHF operator powinien wiedzieć . A dekalog poniżej .

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 18:13 

Marian J. :)
Dobrze.

RetususClavus :D
Co ciekawe w rejestrze pozwoleń jest jeden znak z sufiksem SCO

Skąd Ci przyszło do głowy, ze SCO to mój sufiks ???
Jakim cudem to "usłyszałeś" ?
Jak już dawno rozszyfrowali nasi Koledzy na forum SCO pochodzi od nazwy dystrybucji Linuxa
freeSCO. A takim nickiem posługuję się w sieci od kiedy administrowałem serwerami na freeSCO. Dlatego, że SCO fajnie wpasowuje się w moje nazwisko Marek Skoczylas.
Ślady tego nicka w sieci też nie tak trudno znaleźć - proszę:
https://www.google.com/search?client=fi ... q=MarekSCO
Mając nazwisko też łatwo znajdziesz i sufiks.
Jeśli znowu prefiksu tym razem nie przyjmiesz sufitu :rotfl:
Stolarzem też byłem i prowadziłem zakład stolarski ale
ale to było jeszcze w czasach, kiedy w Polsce nie było internetu :lol:
Gdzie i jakie On te kursy prowadził?

Nigdy żadnych kursów nie prowadziłem.
Gdzie to usłyszałeś ?
Żadnych. Nie tylko na radiooperatora ale żadnych!!! W życiu! Ale też nigdy o tym nie mówiłem. Gdzie Ty to usłyszałeś ???
Skąd wziąłeś że prowadziłem jakieś kursy, że sufiks mojego znaku to SCO
( Tak - dali mi sufiks od nazwiska za specjalne zasługi w "krzewieniu" :rotfl: )
Tego nikt nie powiedział. To tylko Ty "usłyszałeś".
Te same błędy zrobisz w łączności. Obojętnie na morzu czy nie. Bo nie słuchasz.

Marian J. - QRT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 18:37 
No fakt! Mea culpa.
Założyłem, zgodnie z praktyką radioamatorską, że znając kilku Marków nie rozróżnia się ich po nazwisku ale po sufiksie więc przyjąłem, że nick MarekSCO to Marek SCO.

W kwestii kursów to czy to Twoje słowa:
Cytuj:
Moja propozycja na załatwienie sprawy raz na zawsze taka:
Na obowiązkowym kursie radiooperatorów biorę dziesięciu uczestników, którzy spotkali się ze sobą być może pierwszy raz w życiu. Sadzam ich po okręgu, tyłem do siebie...

Przy okazji wytłumacz kto zarejestrował tę łaczność, którą przedstawiłeś piszesz:
Cytuj:
Na samym początku filmu przełączyłem na chwilkę detektor na USB i pokręciłem gałą o kilka kHz, żeby Ci odrobinkę ułatwić zadanie...

Aby kilka postów niżej napisać:
Cytuj:
Filmik, który przed chwilką obejrzałeś nagrał koleś nie mający bladego pojęcia o łączności radiowej ? Dobrze zrozumiałem ?

Kto go w końcu nagrał? Ty? Koleś?Czy ten Koleś to Ty?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 19:26 

No fakt! Mea culpa.

Tak. Ale tu nie problem winy, tylko po prostu rozumienia. Za wcześnie przyjąłeś, że rozumiesz transmisję. I to jest częsty problem. Nie tylko Twój, czy mój ( myślisz, ze mi się nie zdarza ? ;) ) Ale w ogóle.
więc przyjąłem, że nick MarekSCO to Marek SCO

Tutaj aż się boję spytać. Mam nadzieję, ze źle zrozumiałem.
Nie twierdzisz chyba, że radioamatorski znak może mieć postać "Marek SCO" ?
( Tego to nawet szejk kuwejcki nie ma ;) )
W kwestii kursów to czy to Twoje słowa:

Przeczytaj je proszę uważnie. Sugerowałem, że istnieje problem który można by rozwiązać
wprowadzając taka zmianę do programu szkolenia. I tylko tyle.
Kto go w końcu nagrał? Ty? Koleś?Czy ten Koleś to Ty?

Ja nagrałem i ten koleś to ja. Użyłem takiej formy, żeby spytać, czy sugerujesz, że nie znający się na rzeczy człowiek mógł nagrać taką transmisję na poczekaniu.
Ja nagrałem dokładnie w chwili o której tam wspominałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 19:41 
MarekSCO napisał(a):
Tutaj aż się boję spytać. Mam nadzieję, ze źle zrozumiałem.
Nie twierdzisz chyba, że radioamatorski znak może mieć postać "Marek SCO" ?

W świecie radioamatorów, wspólnocie ludzi, którzy znają się z eteru latami a nie dość, że nigdy się nie spotkali to nie widzą jakie noszą nazwiska łączenie imienia ze znakiem a dokładnie jego sufiksem czyli indywidualną końcówką znaku jest tak naturalne i powszechne, że bulwersuje iż tego nie wiesz. A przecież tak epatujesz swoim radioamatorstwem.

Cytuj:
Przeczytaj je proszę uważnie. Sugerowałem, że istnieje problem który można by rozwiązać wprowadzając taka zmianę do programu szkolenia. I tylko tyle.

Biorę vs wziąłbym... ja tam widzę różnicę.

Cytuj:
Ja nagrałem i ten koleś to ja. Użyłem takiej formy, żeby spytać, czy sugerujesz, że nie znający się na rzeczy człowiek mógł nagrać taką transmisję na poczekaniu.
Ja nagrałem dokładnie w chwili o której tam wspominałem.

Człowiek znający się na rzeczy nie podałby tego jako przykładu ale skoro aby "nie gmatwać" blokowanie kanałów na FM zacząłeś tłumaczyć zjawiskami występującymi na AM to moja logika się buntuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 20:22 

a dokładnie jego sufiksem czyli indywidualną końcówką znaku jest tak naturalne i powszechne, że bulwersuje iż tego nie wiesz.

Nie jest powszechne - oto dlaczego:
Weźmy taki przykład: Bernie RA - Masz imię operatora i sufiks. Co z niego wyczytasz ? Nic.
A teraz weźmy tak: Bernie S53RA - wyczytasz, że kolega Bernie jest krótkofalowcem i używa znaku zarejestrowanego w Słowenii.
Oczywiście masz rację co do pewnej wąskiej grupy osób. Jeśli ktoś powie np Pavel AIY - to wszyscy radioamatorzy wiedzą o kogo chodzi. Ale to dotyczy takich tuzów, że ja się z całą pewnością do nich nie zaliczam :rotfl:
Coś, jakbyś powiedział Elżbieta II - i wszyscy wiedzą o kogo chodzi. Albo Jan Paweł II.
Naśladowanie tego zwyczaju przez szeregowych radioamatorów, jak ja ( przedstawianie się w ten sposób ) - nie jest w specjalnie dobrym tonie - delikatnie rzecz ujmując.
( Chyba, że tylko w wąskiej grupie kolegów z jednego okręgu/lokalizacji - wtedy możesz pominąć prefiks, bo wiadomo, że wszyscy tutejsi )

A przecież tak epatujesz swoim radioamatorstwem.

Ja zwracam tylko uwagę na popełniane błedy. A wiem o nich dużo, bo sam je popełniałem.

Biorę vs wziąłbym... ja tam widzę różnicę.

Zdanie wcześniej brzmiało: "Moja propozycja taka: Biorę..."
Uważam, że w tym miejscu Twoje niezrozumienie wyniknęłło z nieuważnego czytania.
To samo będzie podczas łączności radiowych, tylko w o wiele większym nasileniu i czasem z większymi konsekwencjami.
Przykładowo rozmawia dwu radioamatorów i jeden mówi:
"I ja mu wtedy powiedziałam:>>biorę kurs na...<< "
A Ty wyłapiesz tylko końcówkę transmisji zaczynającą się od słów "...biorę kurs na..."
Tu zasadzki są. Tylko żebyśmy się dobrze rozumieli - ja je znam z tego, że sam w nie wpadałem. Nie jestem jakiś super wyszkolony orzeł, tylko dupę przyszło nadstawić nie raz nie dwa ;)
Człowiek znający się na rzeczy nie podałby tego jako przykładu ale skoro aby "nie gmatwać" blokowanie kanałów na FM zacząłeś tłumaczyć zjawiskami występującymi na AM to moja logika się buntuje

Na co reaguje układ sql w odbiorniku? Na poziom dewiacji, czy na poziom nośnej.
Układ odblokuje ten korespondent który będzie głośniej krzyczał do mikrofonu, czy ten który wyemituje nośną o większym poziomie ? ( albo po prostu będzie bliżej ) ?
Detekcja obwiedni sygnału to detekcja amplitudy. Mimo, że Twój odbiornik to odbiornik FM, jego układ blokowania to układ detekcji obwiedni - a to detekcja amplitudy . Podobnie jak AGC (ARW)
Ale i to nie ma tutaj znaczenia.
Znaczenie zaś ma to, że na morzu ta sama radiotechnika działa co poza nim ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 20:39 

W załączniku masz strukturę wewnętrzną typowego scalaka współczesnego toru radiowego FM. Widzisz tam detektor FM, widzisz Mute Switch, czyli układ kluczujący sygnał po detektorze. Układ wykonawczy sql jakby.
Ale widzisz też blok oznaczony RSSI. To logarytmiczny detektor obwiedni.
Na wyjściu tego układu RSSI masz poziom odpowiadający poziomowi nośnej na wejściu odbiornika. Nośnej nie dewiacji nośnej. To detektor amplitudy.
Łącząc go z wejście mute ( przez potencjometr regulacji poziomu blokowania ) uzyskujesz układ blokowania.
Nie możesz użyć do blokowania sygnału po detektorze FM, bowiem wtedy mierzyłbyś sygnał w tym samym miejscu w którym byś go blokował ( smok zjadałby własny ogon - rozumiemy ? )

Jeśli np wcisnę nadawanie i będę mówił do mikrofonu szeptem - odblokuję sql w Twoim odbiorniku, czy nie ? ;) Sprawdź doświadczalnie.

Załączniki:
ne615.jpg
ne615.jpg [ 43.55 KiB | Przeglądane 2168 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 21:58 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
...

MarekSCO napisał(a):
...

Ło matko bosko z którego bądź kościoła, a idźcie wy sobie na jakieś HamRadio forum.
Wytłumaczcie jednak, dlaczego systemowa funkcja ma się nie sprawdzić? Co prawda obsługa nie jest raczej przyjazna ale technicznie przystawka DSC została chyba stworzono miedzy innymi dla takich celów.

SIRK napisał(a):
A tak miedzy nami „profesjonalistami ale nie z nadmiarem fachowości” (tu ukłon w stronę kol. MarkaSCO) to dlaczego nie propagujesz DSC Individual i/lub Group Call?
To nic nie załatwia bo inni użytkownicy nasłuchujący na tym kanale będą słyszeć. Gdyby jednak zechcieli się na tym kanale odezwać nie będą słyszani przez tych "z grupy". Brak identyfikacji stacji spowoduje, że odbiorniki "grupy" nie zostaną odblokowane.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 22:19 

SIRK napisał(a):
a idźcie wy sobie (...)
Wytłumaczcie jednak, dlaczego

Nie mówcie, ale powiedzcie ? Jak to zrobić Mistrzu ? :kiss:
1.DFC koduje i szyfruje transmisję ( całą ) ?
2.Odblokowany przez DFC odbiornik odbiera tylko tą transmisję którą wysyłał nadawca który odblokował odbiornik?
Czy inną transmitowaną ( równoległą w czasie ) kiedy jest odblokowany też odbierze?
Spróbowałem powiedzieć nie mówiąc a teraz Ty spróbuj pomyśleć nie myśląc ;)

PS: Ja nie uważam, że się "nie sprawdzi". Nie wiem co rozumiesz pod "sprawdzi się" Na co ma zaradzić nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 22:59 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
MarekSCO napisał(a):
Oczywiście to dziwne i niekorzystne zjawisko (odbiór radiowy ) można łatwo "wyeliminować" squelchem.

Miałeś kiedykolwiek w ręku radioodbiornik morski?
Otóż jeśli masz zezwolenie radiowe z wpisem HX jesteś zobowiązany od momentu oddania cum, mieć włączone radio w trybie nasłuch.
Gwarantuję Tobie, że producent homologowanych morskich urządzeń nadawczo-odbiorczych tak skonfigurował redukcję szumów, aby przy maksymalnym tłumieniu, wywołanie na mocy 25 W z bliskiej odległości było słyszalne.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 26 sie 2020, o 23:16 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 23:13 

MarekSCO napisał(a):
Ja nie uważam, że się "nie sprawdzi". Nie wiem co rozumiesz pod "sprawdzi się" Na co ma zaradzić nie wiem.

Tak naprawdę to pierwotne pytanie było skierowane do kol. Burbon. A chciałem się dowiedzieć dlaczego lekiem na całe zło nie mogłoby być w miejsce prymitywnego DualWatch powszechne promowanie funkcji DSC.
Z rozwinięciem poczekamy na kol. RetususClavus?

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 23:18 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
SIRK napisał(a):
A chciałem się dowiedzieć dlaczego lekiem na całe zło nie mogłoby być w miejsce prymitywnego DualWatch powszechne promowanie funkcji DSC.

Bo nawiązanie komunikacji trwa odrobię dłużej.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 23:27 

Ins to była ironia!
Cały czas mówię o tym, żeby słuchać. Słuchać, czyli starać się zrozumieć a nie zakładać ze przecież on chciał powiedzieć to co usłyszeliśmy.
Przykład masz kilka postów wyżej, gdzie Kolega RetususClavus szukał w callbooku mojego znaku. Przyjął że SCO to część mojego amatorskiego znaku. Nikt nigdy tego nie mówił i tak nie twierdził.
Jak w ten sposób będziemy słuchać, to żadna technika nie pomoże. Tak, czy nie ?
ins napisał(a):
Miałeś kiedykolwiek w ręku radioodbiornik morski?

Miałem. Atlantę Marconiego ;)
( To też była ironia. nie mam takich wielkich rąk - taki żart )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2020, o 23:38 

SIRK :)
Selektywne wywołanie to fajna sprawa do otwierania ( uruchamiania i przełączania trybów pacy) transponderów przykładowo. Czy innych bezobsługowych urządzeń. A to już daje spore możliwości w łączności ( w łączności w ogóle). Ale to nie jest panaceum.
Tutaj oddaję pole RetususClavus bo on zaczął ten temat. Ja się z Nim tutaj zgadzam.
( Chyba, że nie do końca rozumiem jak działa DSC w wersji morskiej )

PS: Na wszelki wypadek. "Nie do końca rozumiem" to nie znaczy, ze nie mam radia z tym systemem ( nie przystawką ). To znaczy, że go nie używam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 06:55 
SIRK napisał(a):
Tak naprawdę to pierwotne pytanie było skierowane do kol. Burbon. A chciałem się dowiedzieć dlaczego lekiem na całe zło nie mogłoby być w miejsce prymitywnego DualWatch powszechne promowanie funkcji DSC.
Z rozwinięciem poczekamy na kol. RetususClavus?

Sprawa jest prosta. Wszelkie "selektywne wywołania" to taki już tu przez MarkaSCO choć błędnie przywołany squelch czyli po Polsku blokada szumów, kodowany sqelch. W przypadku gdy na danej czętotliwości na jakimś kanale pracują stacje tylko jednego operatora jest to sprawa dobra bo stacja głowna wysyłając kod powoduje "otwarcie" tylko wybranych odbiorników. Reszta stacji tej sieci ignoruje sygnał bo brak było tego "ich" kodu. Kodów oczywście może być wiele. Indywidualne, grupowe, okólniki i jakie by tam operator chciał a serwisant zaprogramował. Jak zachowa się nasłuchujący na tym kanale odbiornik otwierany blokadą szumów? (stwierdzeniem braku szumów na kanale bo to ciekawy objaw modualcji FM. Pojawnie się nawet niezmodulowanego sygnału powoduje ciszę w odbiorniku). Otórz będzie się otwierał reagując na poziom sygnału a nie na obecność w sygnale kodu. Kto więc zyskuje na stosowaniu selektywnego wywołania? Stacje z grupy na pewno bo nie słyszą stacji z poza grupy. Stacje z poza grupy nie dość, że słyszą wszystko to jeszcze ich transmisja "niesłyszalna" dla stacji z grupy może być przez nie nieświadomie blokowana. I tu mamy pięne miejsce na powstawanie konfliktów. Jeden słysz inny nie, jak ja zaczynam to i on. Oczywiście złośliwie...
Na koniec rozpatrzmy sytuację gdy na jednym kanale pracuje kilka grup posługujących się róznymi kodami...

Z tego co pamiętam do na morzu DSC jest ograniczone do kanałów 16 i 71 więc z zasady kanłów do przesyłania krótkich lub nawiązywania łczności więc to co napisałem wyżej nie ma raczej zastosowania.

Z ciekawostek to większość nowoczesnych radiotelefonów ma możliwość jednoczesnego nadawania dźwięku slyszalnego jak i subtonów w których można zawrzeć różne informacje jak naprzykłąd call signal jednostki. Jednak nie wszystkie stacje odbierając kod mają możliwość "ujawnienia" tej informacji.

Coś jeszcze Sirku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 07:08 
MarkuSCO blokowanie kanału nie ma nic wspólnego z blokadą szumów.
Kanał może zostać zablokowany poprzez pojawieniem się na nim (na tej częstotliwości) silnego sygnału uniemożliwiając przeprowadzenie łączności. Blokowanie może być złośliwe, słynne "stawianie nośnej" lub wynikające np. z awarii urządzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 11:25 

Podziękował : 473
Otrzymał podziękowań: 462
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
Z tego co pamiętam do na morzu DSC jest ograniczone do kanałów 16 i 71

To jest tylko kanał 70.
Przynajmniej w łączności UKF (krótkiego zasięgu).
Nie jest dostępny (dla rozmów). Jest to możliwe na pozostałych 50-kilku kanałach.
Odbiornik - niezależnie od single/dual watch - stale nasłuchuje na tym kanale.

Za ten post autor soko otrzymał podziękowanie od: JamesB0T
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 11:52 
Dzięki za sprostowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 12:08 

soko napisał(a):
To jest tylko kanał 70.
Przynajmniej w łączności UKF (krótkiego zasięgu).

Na KFie też masz formalnie tylko jedną częstotliwość dla wywołań DFC 2,1875 MHz
Pomijając "środek oceanu" - bez złośliwości :kiss:
Na "środku oceanu" ( A4 ) masz ( formalnie przynajmniej ) ustaloną częstotliwość dla wywołań DFC na każdym morskim zakresie KF.

Ale już się nie wcinam. Słucham z zainteresowaniem i nie bez uśmiechu ( szczerego )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 15:27 

Podziękował : 369
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: mam
MarekSCO napisał(a):
DFC

Co to jest DFC?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 15:31 

MarekSCO napisał(a):
Chyba, że nie do końca rozumiem jak działa DSC w wersji morskiej

I tu całkowicie się z tobą zgadzam, nie rozumiesz do samiutkiego końca.

Z tego co pamiętam do na morzu DSC jest ograniczone do kanałów 16 i 71 więc z zasady kanłów do przesyłania krótkich lub nawiązywania łczności więc to co napisałem wyżej nie ma raczej zastosowania.

Z kolegą także całkowicie się zgadzam, niewiele pamiętasz a to wszystko co wcześniej napisałeś o selektywnym wywołaniu ma niewiele wspólnego z radiokomunikacją morską.

ins napisał(a):
Bo nawiązanie komunikacji trwa odrobię dłużej.

I z tym także musze się zgodzić ale z podsumowaniem możliwości VHF DSC oraz MF/HF DSC w radiokomunikacji morskiej może poczekamy na wypowiedź kol. Burbon. Jakby nie było to te moje nieudolnie sformułowane pytanie było skierowane do niego.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 17:06 
SIRK napisał(a):
Z kolegą także całkowicie się zgadzam, niewiele pamiętasz a to wszystko co wcześniej napisałeś o selektywnym wywołaniu ma niewiele wspólnego z radiokomunikacją morską.

Trudno, widać ne zrozumiałem o jakie "panaceum na całe zło" dzięki DSC Ci chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 17:33 

noone napisał(a):
Co to jest DFC?

Na wiki piszą, że taka technologia LG dla flatronów. :rotfl:
A tak serio to literówka.
( Na klawiaturze qwerty klawiszki S i F leżą obok D - po obu stonach)
Ale oczywiście przyznaję Ci, że pomyłka wynika z mojej ignorancji w radiokomunikacji morskiej.
Spoko noone.
Za bardzo jestem ciekaw jaki konsensus tutaj Koledzy osiągną, zeby sie dalej wtrącać do wątku.

SIRK napisał(a):
I tu całkowicie się z tobą zgadzam, nie rozumiesz do samiutkiego końca.

Ja całkiem poważnie to powiedziałem SIRK.
W związku z tym miałbym pytanie do Ciebie, jako operatora.
Czy system DSC na VHF to ten sam system DSC co na 2 MHz ?
Czy ma swoistą specyfikację ? Ta sama specyfikacja czy nie ? Serio będę wdzięczny za odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 18:24 

MarekSCO napisał(a):
Czy system DSC na VHF to ten sam system DSC co na 2 MHz ?
Czy ma swoistą specyfikację ? Ta sama specyfikacja czy nie ?
Polecam książkę:
https://www.taniaksiazka.pl/lacznosc-na-morzu-poradnik-dla-zeglarzy-andrzej-pochodaj-p-938806.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=EAIaIQobChMIhuuM_vG76wIVEbwYCh0VVgYDEAYYASABEgJQTvD_BwE
Ja ją jako nowość kupowałem po wyższej cenie.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 18:37 
Akurat MarkuSCO Ciebie raczej nie zadowoli bo jej zawartość nie ma nic wspólnego z technicznym aspektem łączności na morzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 18:59 

Marian Dzięki :D
Już wiem jak to jest z tą specyfikacją. Cholernie mało informacji o paśmie 2MHz po polsku.

To ja też coś polecę, tylko nie podejrzewajcie mnie o kryptoreklamę, bo to zdaje się jakaś szkoła żeglarska jest :D

Prosty filmik pokazujący łopatologicznie jak wygląda wywołanie w DSC.

I w ogóle filmiki dotyczące łączności, na tym kanale są zrobione z jajem i fajnie ilustrują podstawy ( moim - ignoranta - zdaniem )
Szczerze polecam.
https://www.youtube.com/c/MorkaPl/videos

PS: Teraz poszukuję bandplanu pasma morskiego 2MHz jeśli ktoś moze podrzucić link, to będę wdzięczny :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2020, o 19:04 

Akurat MarkuSCO Ciebie raczej nie zadowoli bo jej zawartość nie ma nic wspólnego z technicznym aspektem łączności na morzu.
Z technicznymi aspektami może nie, ale być może rozjaśniło by to Markowi jakie obowiązują procedury.
Żartobliwie porównam amatorską łączność radiową do łączności na morzu. W krótkofalarstwie wszyscy gadają i nikt nie wie o co chodzi a jak się komuś uda nawiązać łączność to się później cieszy jak dziecko jak dostanie kartę QSL potwierdzenia łączności a później zapomina o czym w ogóle z gościem rozmawiał (Na podstawie relacji kolegów krótkofalowców) A na morzu wszyscy siedzą cicho i słuchają a mówią ci którzy mają coś do powiedzenia. Tu przykład komunikatu nadanego przez zdegradowane Radio Witowo:
https://www.youtube.com/watch?v=akPOctThsOQ
A jak się ktoś z tych słuchających chce odezwać to jak należy się zachować założyciel tego wątku napisał wcześniej:
burbon napisał(a):
Nie wiem czy odczekałem przepisową minutę

Nie wiem co Marek powyżej wkleił ale mnie uprzedził z wysłaniem mojego posta tak, że nie będę zmieniał i wysyłam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona