Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 2 gru 2024, o 21:48

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 306 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sie 2021, o 08:25 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
(...)
Załącznik:
domyślnie.jpg
Quail napisał(a):
Wojtek, wiesz że nie kopie się leżącego?
Oj, BPANMSP! :rotfl:

To chyba nie mamy szans na wytłumaczenie co oznacza zdanie od niebraniu jeńców? :rotfl:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2021, o 17:30 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: uczę się
Pisząc, że w poupgrajdowym jest to samo, miałam na myśli sposób (za przeproszeniem) „dojścia” do funkcji a nie same funkcje i ustawienia domyślne.
3) Widocznie nie byliście jedynymi niekorzystającymi z tej funkcji, skoro Seiwa zdecydowała się zmienić domyślne ustawienia alarmów CPA/TCPA, na takie aby bez ustawiania coś się wyświetlało...
Nie dziwi. Zakopali głęboko.
To zależy, czy wszyscy wiedzieli co pokazuje ploter i co to oznacza. Jeżeli wiesz (Ty i reszta załogi) jak należy rozumieć ów COG M czy BRG M - to problemu nie ma, choć rodzi się wtedy pytanie w jakim celu komplikowaliście sobie życie...
To miło, że dopuszczasz taką ewentualność. Że wiedzieliśmy. W żaden sposób nie komplikowało nam to życia.
1) Wydaje się, że PKBWM też nie zwróciła na to uwagi...
Bo nie było na co. Komisja doskonale wie, że bezpośrednią przyczyną zderzenia z pławą był blackout naszego sternika, który nastąpił ok 400m przed pławą. Analizy - jakim kursem płynęliśmy przecinając tor - czy płynęliśmy na pławę, czy obok pławy, czy był wczesniej korygowany czy nie, nie mają sensu. A już najmniejszego, że był magnetyczny.
2) Nie odpytuję jak rozumiesz COG M
Noooo, nie za bardzo wiem, dlaczego miałbyś odpytywać. Wszystkie egzaminy mam już dawno za sobą.

Za ten post autor Quail otrzymał podziękowanie od: Kruupnik
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2021, o 21:15 

Podziękował : 823
Otrzymał podziękowań: 1801
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Quail napisał(a):
Zakopali głęboko.
Nie oni pierwsi... skądś się wziął akronim RTFM :)
Quail napisał(a):
Wszystkie egzaminy mam już dawno za sobą
Wiesz, ja też kilka egzaminów zdawałem, ale o "COG M" nikt mnie nigdy nie pytał, ani nie mówił. Chyba że nie wiedziałem, bo inaczej to nazywali... Wiesz może jaki jest polski odpowiednik tego "COG M"?

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2021, o 22:25 

skądś się wziął akronim RTFM
Znaczy, jest nas więcej :D
Wiesz może jaki jest polski odpowiednik tego "COG M"?
Czyli jednak przepytujesz :rotfl: COG – kurs nad dnem, M – w stosunku do północy magnetycznej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2021, o 06:20 

Quail napisał(a):
przyczyną zderzenia z pławą był blackout naszego sternika
W sensie, że zemdlał? Czy piszesz o autopilocie?
Quail napisał(a):
COG – kurs nad dnem, M – w stosunku do północy magnetycznej
Prawdę mówiąc, nie spotkałem takiego pojęcia w polskiej nomenklaturze... :mrgreen:
Dotąd wydawało mi się, że słowo "kurs" wiązane jest konsekwentnie z położeniem diametralnej jachtu, natomiast kierunek faktycznego przemieszczania statku to jego "kąt drogi"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2021, o 06:47 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 80
Uprawnienia żeglarskie: p.u.
COG vs heading

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2021, o 07:58 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Quail napisał(a):
Komisja doskonale wie, że bezpośrednią przyczyną zderzenia z pławą był blackout naszego sternika, który nastąpił ok 400m przed pławą. Analizy - jakim kursem płynęliśmy przecinając tor - czy płynęliśmy na pławę, czy obok pławy, czy był wczesniej korygowany czy nie, nie mają sensu.

Hmm, ale na pokładzie oprócz sternika była druga osoba na oku, obydwie miały "blackout"? Czy w trakcie tego, jak to określiłaś, blackoutu, sternik zmienił kurs kierując łódkę na boję? Czy może jednak utrzymywał wyznaczony? Gdybyście płynęli innym kursem, nie tak "precyzyjnie obok boi" a bardziej "zachowawczym" albo po prostu prawidłowym w danych warunkach to do zdarzenia by nie doszło. Stąd wątpliwości, czy nawigacja była prowadzona prawidłowo i czy mieliście, jako załoga, prawidłowy obraz sytuacji.

Za ten post autor drek_z otrzymał podziękowanie od: Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2021, o 16:28 

Quail napisał(a):
przyczyną zderzenia z pławą był blackout naszego sternika
Quail napisał(a):
COG – kurs nad dnem, M – w stosunku do północy magnetycznej
Prawdę mówiąc, nie spotkałem takiego pojęcia w polskiej nomenklaturze... :mrgreen:
Dotąd wydawało mi się, że słowo "kurs" wiązane jest konsekwentnie z położeniem diametralnej jachtu, natomiast kierunek faktycznego przemieszczania statku to jego "kąt drogi"...

Dla Ciebie i innych nonstop pytających - IAIN* zrobił poręczny słowniczek angielskich akronimów nawigacyjnych. Częstujcie się!

http://www.iainav.org/iain-features/glossary.pdf

*International Association of Institutes of Navigation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2021, o 16:43 

Moniia napisał(a):
Dla Ciebie i innych nonstop pytających - IAIN* zrobił poręczny słowniczek angielskich akronimów nawigacyjnych.
Moniia, nie spotkałem w polskiej nomenklaturze pojęcia "kurs nad dnem"...
W tym słowniczku nie spodziewam się znaleźć polskich pojęć... :-P

ATSD coś tam jest zepsute - wyszukiwanie (ctr+f) nie działa*)... :-( a to w słowniczku dość istotne... :roll:

-----
*) żeby znaleźć np. "course" w wyszukiwarkę należy wpisać "frxuvh" :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2021, o 19:46 

Prawdę mówiąc, nie spotkałem takiego pojęcia w polskiej nomenklaturze... Dotąd wydawało mi się, że słowo "kurs" wiązane jest konsekwentnie z położeniem diametralnej jachtu, natomiast kierunek faktycznego przemieszczania statku to jego "kąt drogi"...
Tylko bez akademickich dyskusji, pls :)
To, że nie spotkałeś w polskiej nomenklaturze nie oznacza, że jest złe. Kurs – to kąt. Tak, tak.. dryfy, znosy. Na to mamy już lekarstwo w postaci wszechobecnych GPS-ów.
Znalazłeś w raporcie choć pół słowa z zeznań sternika lub członka wachty? Nie jest to korzystne dla nas, ale nie dyskutujemy. Autopilot był w 100% sprawny.
drek napisał(a):
Gdybyście płynęli innym kursem, nie tak "precyzyjnie obok boi" a bardziej "zachowawczym" albo po prostu prawidłowym w danych warunkach to do zdarzenia by nie doszło.
Gdybyśmy wiedzieli, że ostatnie 400m przed pławą jacht będzie płynął bez kontroli, to ktoś z załogi zostałby na pokładzie, żeby ca 50m przed pławą skręcić w prawo. Na pewno wcześniej nie korygowalibyśmy kursu a już na pewno nie w lewo. Jednak tak paranoidalna myśl, że jacht będzie płynął sam, nie przyszła nam do głowy.
Tego "zachowawczego", "precyzyjnego" i „prawidłowego w danych warunkach”, nie chce mi się nawet komentować.

Za ten post autor Quail otrzymał podziękowanie od: Kruupnik
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2021, o 20:57 

Quail napisał(a):
.
Tego "zachowawczego", "precyzyjnego" i „prawidłowego w danych warunkach”, nie chce mi się nawet komentować.

To nie dziw się, że inni komentują, skoro ty jesteś ponad to

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 06:48 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Quail napisał(a):
drek napisał(a):
Gdybyście płynęli innym kursem, nie tak "precyzyjnie obok boi" a bardziej "zachowawczym" albo po prostu prawidłowym w danych warunkach to do zdarzenia by nie doszło.
Gdybyśmy wiedzieli, że ostatnie 400m przed pławą jacht będzie płynął bez kontroli, to ktoś z załogi zostałby na pokładzie, żeby ca 50m przed pławą skręcić w prawo. Na pewno wcześniej nie korygowalibyśmy kursu a już na pewno nie w lewo. Jednak tak paranoidalna myśl, że jacht będzie płynął sam, nie przyszła nam do głowy.

Nie chce mi się komentować tego "Gdybyśmi wiedzieli" ... ale skomentuję, to jest coś na poziomie merytorycznym zbliżonym do "gdyby babcia wąsy miała".
Dobra, wróćmy z obszarów absurdu do rzeczywistości, przypomnij mi z łaski swojej, ile metrów przed zderzeniem kapitan zszedł pod pokład tylko na chwilę "zrobić sobie kanapkę" i co od tego momentu do zderzenia robiła osoba na oku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 08:56 

Quail napisał(a):
To, że nie spotkałeś w polskiej nomenklaturze nie oznacza, że jest złe. Kurs – to kąt. Tak, tak.. dryfy, znosy. Na to mamy już lekarstwo w postaci wszechobecnych GPS-ów.
Asiu, zakładam, że stosujesz jakieś uproszczenie, którego nie rozumiem... :-(
Napiszę więc oczywistości: Kurs*) jest kątem (bez wątpienia), ale nie kątem drogi. Kąt drogi (nad dnem) da się wyliczyć na podstawie dwóch pozycji obserwowanych (czyli zrobić to może oprogramowanie odbiornika GNSS), ale nie da się przy pomocy takiego odbiornika wyliczyć kursu*) - do tego potrzebne jest urządzenie zwane kompasem (klasyczny, satelitarny, żyro, IMU...). A różnica kąta pomiędzy kursem*) a kątem drogi wynosić może przecież na przykład... 180°... :geek:
Rozumiem, że można olać deklinację (gdy wynosi 3 stopnie), podobnie dewiację (przy dobrze skompensowanym kompasie), ale przecież chyba nie utożsamiasz kursu*) z kątem drogi?
Quail napisał(a):
Gdybyśmy wiedzieli, że ostatnie 400m przed pławą jacht będzie płynął bez kontroli, to ktoś z załogi zostałby na pokładzie, żeby ca 50m przed pławą skręcić w prawo. Na pewno wcześniej nie korygowalibyśmy kursu a już na pewno nie w lewo.
Kurde! :geek: W prawo??? Czemu nie w lewo? I czemu nie wcześniej tylko 50 m przed pławą?
Zmiana kursu w prawo spowodowałaby płynięcie po niewłaściwej stronie toru i pod dziób NEULANDa...
Załącznik:
NEULAND.jpg
NEULAND.jpg [ 36.48 KiB | Przeglądane 2524 razy ]

-----
*) rozumianym zgodnie z polską żeglarską terminologią nawigacyjną, a tożsamy z angielskim "Heading" czy niemieckim "Kielrichtung".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 09:38 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 80
Uprawnienia żeglarskie: p.u.
Czyli, żeby było łatwiej i intuicyjnie:
Course = kąt
Heading = kurs

Nie dziwi. Z innej działki znam przykład ustawowego tłumaczenia na polski:
Severe = poważny
Serious = ciężki

Za ten post autor Gregor39 otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 10:01 

Podziękował : 171
Otrzymał podziękowań: 300
Uprawnienia żeglarskie: mors plastik
Tak czytam i przyznam że włosy mi dęba stają. Przypominają mi się opowieści ratowników medycznych i lekarzy z oddziałów ratunkowych. Otóż typowy polski morderca nie ma nic z filmowego psychopaty. A może właśnie więcej niż się spodziewamy. Jest to kobieta bądź mężczyzna. Ok 30-40 lat dobrze sytuowany, szanowany. Pełen bądź pełna pretensji do człowieka którego właśnie zabił swoim samochodem. Tutaj wprawdzie boja nie umarła, jacht wydobyto, co najważniejsze nikomu się krzywda nie stała, a resztę się w końcu da wyklepać bo to tylko rzeczy. Ale poziom refleksji i pretensji do boi, pływów, GPSa jest zatrważająco podobny. Nie będę pierwszym który by rzucił kamieniem, bo któż nie robił nagłego manewru przed boją co nagle wyrosła przed dziobem w nocy, ten ma to dopiero przed sobą. Tylko że po takim doświadczeniu pokornie biję się w pierś mówiąc: "mea culpa". Dzięki temu nauczyłem się że kiedy w żegludze bojowej, zbliżamy się do boi, trzeba uważać i być osobiście za sterem, zamiast obwiniać boję. Obwiniając czy boję czy GPSa, przywalę w kolejną, bo to już tylko funkcja czasu i idioty co takim zadufanym w sobie sternikom, daje ster do ręki.

Za ten post autor beret otrzymał podziękowania - 4: drek_z, Micubiszi, Moniia, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 15:49 

Podziękował : 1939
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Owszem, wszyscy popełniamy błędy, tyle, że dzielimy się na dwie kategorie: tych co się potrafią przyznać do błędu oraz tych, którzy z uporem wartym lepszej sprawy szukają na kogo by tu można go zwalić. :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowania - 3: beret, drek_z, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 17:20 

Przyznam że morskie opowieści o tym jak to płynęli na boję aż w nią walnęli, słuchałem jak bajki o żelaznym wilki. A potem sam omal nie zawadziłem o boję, na światło której się kierowałem nocą. I od tego czasu patrzę na to trochę inaczej. Rąbnąć w boję na otwartym morzu to jak znaleźć igłę w stogu siana. Tylko jak tą igłę namiętnie szukamy, za którymś razem nam się w rękę wbije.

Za ten post autor beret otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 17:42 

Podziękował : 3651
Otrzymał podziękowań: 2013
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Płynę ja sobie spokojnie aż tu nagle, z Nienacka, wyskakuje na mnie agresywna boja. Tak było.

Za ten post autor Zielony Tygrys otrzymał podziękowania - 2: beret, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 18:53 

Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: w trakcie
Gregor39 napisał(a):
Course = kąt
Heading = kurs

Dla jasności:
Heading = Nagłówek, Pozycja, Rubryka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 19:21 

...ale przecież chyba nie utożsamiasz kursu*) z kątem drogi?
Wojtek, Tobie chodzi o nazewnictwo, czy chcesz mi powiedzieć, że GPS nie jest w stanie wyliczyć kąta drogi nad dnem?
Kurczak napisał(a):
Owszem, wszyscy popełniamy błędy, tyle, że dzielimy się na dwie kategorie: tych co się potrafią przyznać do błędu oraz tych, którzy z uporem wartym lepszej sprawy szukają na kogo by tu można go zwalić.
Komisja stwierdziła, że „przyczyną wypadku był brak obserwacji podczas zbliżania się do pławy 27”. I to jest prawda. To jest nasza bezdyskusyjna wina. Stwierdziła jednak również, że przyczyną wypadku był źle wyznaczony kurs (w efekcie za blisko pławy) w momencie rozpoczęcia przekraczania toru. A to prawdą nie jest. Powyższa dyskusja nie dotyczy winy, czy nie-winny. Dotyczy samego raportu.
Cytuj:
W raporcie: "Komisja uznała, że przyczyną uderzenia jachtu Sharki w pławę 27 i w konsekwencji zatonięcia jachtu było: zaplanowanie żeglugi w małej odległości od pław 27 i 25, przy mijaniu ich PB po przejściu na drugą stronę toru"
Z pławą 27 się zderzyliśmy, a do pławy 25 dopłynęliśmy tonąc. Od połowy drogi, bez jakiejkolwiek manewrowości. Pławę 25 minęliśmy lewą burtą, mając dziób pod wodą. Tuż za nią Sharki poszedł na dno.
Kurde! W prawo??? Czemu nie w lewo? I czemu nie wcześniej tylko 50 m przed pławą? Zmiana kursu w prawo spowodowałaby płynięcie po niewłaściwej stronie toru i pod dziób NEULANDa...
Myslę, że jak zwizualizujesz sobie całą sytuację, to sam odpowiesz na to pytanie. Jak ja Ci napiszę, to mnie Towarzystwo zje razem z kaloszami. Neulandem się nie przejmuj. Manewr omijania pławy, to kilkadziesiąt sekund. Zresztą mijaliśmy go tonąc, gdy niosło nas dokładnie po krawędzi toru i nie przeszkadzaliśmy sobie nawzajem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 19:36 

Kruupnik napisał(a):
Gregor39 napisał(a):
Course = kąt
Heading = kurs

Dla jasności:
Heading = Nagłówek, Pozycja, Rubryka

well...
Cytuj:
heading noun
Save Word
To save this word, you'll need to log in.
Log In
head·​ing | \ ˈhe-diŋ \
Definition of heading
1a : something that forms or serves as a head
especially : an inscription, headline, or title standing at the top or beginning (as of a letter or chapter)
b : the address and date at the beginning of a letter showing its place and time of origin
2 : the compass direction in which the longitudinal axis of a ship or aircraft points
broadly : DIRECTION
3 : DRIFT sense 6

Cytuj:
position noun
Save Word
To save this word, you'll need to log in.
Log In
po·​si·​tion | \ pə-ˈzi-shən \
Definition of position (Entry 1 of 2)
1 : an act of placing or arranging: such as
a : the laying down of a proposition or thesis
b : an arranging in order
2 : a point of view adopted and held to
made my position on the issue clear
3a : the point or area occupied by a physical object : LOCATION
took her position at the head of the line
b : a certain arrangement of bodily parts
rose to a standing position
4 : a market commitment in securities or commodities
also : the inventory of a market trader
5a : relative place, situation, or standing
is now in a position to make decisions on his own
b : social or official rank or status
c : an employment for which one has been hired : JOB
a position with a brokerage firm
d : a situation that confers advantage or preference

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Quail napisał(a):
(...) Stwierdziła jednak również, że przyczyną wypadku był źle wyznaczony kurs (w efekcie za blisko pławy) w momencie rozpoczęcia przekraczania toru. A to prawdą nie jest.

Nie, absolutnie. To zapewne wina ufoludków.

Cytuj:
Powyższa dyskusja nie dotyczy winy, czy nie-winny. Dotyczy samego raportu. (...)

Nie, dotyczy tego o czym mamy zamiar dyskutować.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Quail napisał(a):
Neulandem się nie przejmuj. Manewr omijania pławy, to kilkadziesiąt sekund.

Aha, znaczy zrobienie tego co zrobiły Bieszczady to nie problem. Jasne.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 19:57 

"Neulandem się nie przejmuj." - przepraszam, zdaje się w tej okolicy płynął wcześniej s/y Bieszczady, właśnie się nie przejmowali...
Ludzie, ogarnijcie się trochę, jakie znaczenie ma kurs, jakbyście się nie władowali w "agresywną boję" to właśnie pakowaliście się na rotę! Dokładnie tak jak Bieszczady. Nie płynęliście przez środek Atlantyku, aby lecieć sobie na autopilocie. Kurs ma pomagać sternikowi a nie go zastępować. Nie rozumiem czemu ma służyć dyskusja o wyznaczaniu kursu. Jak się nie chce sterować to jedyny prawidłowy kurs brzmi: "rzuć kotwicę".

Za ten post autor beret otrzymał podziękowania - 3: drek_z, Moniia, soko
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 20:28 

Podziękował : 473
Otrzymał podziękowań: 462
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
Gregor39 napisał(a):
Course = kąt
Heading = kurs

Nie czuję, żeby było łatwiej. A już w ogóle ostrożnie z intuicją.
Course ma niezliczoną ilość tłumaczeń. ( W niektórych np. Garminach przetłumaczyli orły jako "wyścig"). Leksykalnie - O.K. , w odbiorniku GPS - bez sensu.

W Garminach ( przynajmniej ręcznych) "Course" to namiar z punktu w którym go pobieramy(wytyczamy) do punktu, na który namiar bierzemy. Na mapie zapisuje się jako prosta kolorowa linia, w ekranach z danymi liczbowymi - jako wartość liczbowa tego pomiaru.

Gdy zaczynamy nawigować do tego punktu, mamy informację o bieżącym namiarze na ten punkt (Bearing), odchyleniu od linii "Course" (kierunku odchylenia, odległości od linii "Course". Tak więc wartość "Course" pozostaje niezmienna, do zakończeniu nawigacji do tego punktu. Zmienia się namiar na cel "Bearing" i oczywiście te wartości odchyleń od linii kursu.

Heading - w tym rozumieniu, to kierunek, w którym jest skierowany dziób jednostki. (W ręczniakach - gdzie "patrzy" przód GPS-a). Osobny temat, czy jest to "heading" kompasowy, czy "GPS-owy".
Mając to wszystko na ekranie (ekranikach) możesz mieć orientację w tych danych.

Tu np. masz właśnie podane te dane:

Załączniki:
slons1022uk8.png
slons1022uk8.png [ 3.7 KiB | Przeglądane 2327 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 20:45 

Kruupnik napisał(a):
Dla jasności: Heading = Nagłówek, Pozycja, Rubryka

Typowe "tłumaczenie" ze słowników. Nagłówek to chyba raczej "Header".

Tu masz np. (akurat udało się wyszukać takie zdjęcie z obu GPS-ów) kiedy płynę na waypoint 026 (w dolnym lewym rogu na ekraniku), a ponieważ nie schodzę z linii kursu, to wartości "Bearing"(aktualny namiar) i "Course" się w zasadzie pokrywają.
I linia Course i Bearing się zlewają w jedną.

Załączniki:
kurs namiar 11png popr.png
kurs namiar 11png popr.png [ 378.1 KiB | Przeglądane 2302 razy ]

Ostatnio edytowano 26 sie 2021, o 21:11 przez soko, łącznie edytowano 2 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 20:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ż.j.
Cytuj:
Przyznam że morskie opowieści o tym jak to płynęli na boję aż w nią walnęli, słuchałem jak bajki o żelaznym wilki. A potem sam omal nie zawadziłem o boję, na światło której się kierowałem nocą.

Albowiem jak powszechnie wiadomo, boja, zwłaszcza w nocy, goni jacht. Są dwie przyczyny tego zjawiska. Po pierwsze w nocy trudno jest ocenić odległość od światła. Po drugie, płynąc na boję rzadko kiedy płynie się centralnie na nią. Zwykle boja jest kilka, kilkanaście stopni na prawo czy lewo od kursu, no bo w końcu intencją jest minięcie jej w rozsądnej odległości. Sternik płynąc na boję utrzymuje stały namiar na światło. Zbliżając się, namiar powinien przechodzić w kierunku rufy, ale sternik nie mogąc właściwie ocenić odległości steruje tak, aby namiar był stały, czyli stale skręca w kierunku boi. W efekcie, budzi się z boją ciągle w namiarze trochę na prawo czy lewo od dziobu, ale w tak niewielkiej odległości, że namiar ten oznacza przywalenie w boję. Jeśli do tego dodamy dużą prędkość jachtu, kilkusekundowy okres pomiędzy błyskami i niezbyt długi błysk, który utrudnia zaobserwowanie konstrukcji boi, to nie dziwi, że o mijaniu się z bojami o włos słyszy się dosyć często.

ZSula

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 21:01 

Zdziwoj Sula napisał(a):
mijaniu się z bojami o włos słyszy się dosyć często.

Stały namiar - "objaw ćmy".
Autopilot "zrobił swoje".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2021, o 21:14 

A tutaj, może bardziej ilustratywne 3 ekraniki. Z samolotu.
Linia "Course" (gruba filoletowa) wskazuje na wybrany jako cel Poznań, obok widoczna linia aktualnego namiaru "Bearing" (cienka fioletowa), czarna cienka to ślad. Na ekranikach widać wartości, jak to prezentuje GPS. Zrzuty ekranowe w niewielkim odstępie czasu jak widać:

Załączniki:
9744.jpg
9744.jpg [ 45.43 KiB | Przeglądane 2298 razy ]
9738.jpg
9738.jpg [ 42.93 KiB | Przeglądane 2298 razy ]
9730.jpg
9730.jpg [ 71.4 KiB | Przeglądane 2298 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2021, o 06:26 

Podziękował : 1939
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Zielony Tygrys napisał(a):
Płynę ja sobie spokojnie aż tu nagle, z Nienacka, wyskakuje na mnie agresywna boja. Tak było.

O, taka.

Załącznik:
20210511_080702.jpg
20210511_080702.jpg [ 46.9 KiB | Przeglądane 2243 razy ]

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2021, o 10:16 

Podziękował : 1714
Otrzymał podziękowań: 4112
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zdziwoj Sula napisał(a):
Zwykle boja jest kilka, kilkanaście stopni na prawo czy lewo od kursu, no bo w końcu intencją jest minięcie jej w rozsądnej odległości.

Zgadza się, tak jest zazwyczaj w turystyce. Regatowcy mają gorzej, bo zazwyczaj płyną prosto na boję, którą mają okrążyć. Im bliżej, tym lepiej, patrząc z punktu widzenia wyścigu.
Z drugiej strony, przed boją, na pokładzie jest skupienie i załoga, bo boja oznacza manewr, który też chcemy zrobić sprawnie i jak najszybciej.
Mimo tego, że wszyscy patrzą, boja pojawia się blisko nagle, bo jak piszesz - w nocy trudno jest ocenić odległość do mrugającego, czasami rzadko, światła. Gdy jest naprawdę ciemno, może przydać się szperacz. A i tak wszystko zależy od bardzo indywidualnego wzroku ludzi na pokładzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2021, o 10:28 

Podziękował : 114
Otrzymał podziękowań: 54
Uprawnienia żeglarskie: zj, rya icc
Zielony Tygrys napisał(a):
z Nienacka

"Nienack (ros. Ненацк) - wieś na terenie dzisiejszej Białorusi, dawniej Ненаск (Nienask). Wieś zamieszkuje 472 mieszkańców (stan na 21 stycznia 2009). Na terenie wsi znajduje się XVI-wieczna drewniana cerkiew pw. św. Michała Archanioła oraz zakłady przemysłu włókienniczego, w których zatrudnienie znajduje większość miejscowej ludności.
Dawniej we wsi istniała odkrywkowa kopalnia siarki, co skutkowało dużą zamożnością regionu, lecz zamknięto ją w 1895 roku w związku z restrukturyzacją górnictwa.

Historia

Pierwsze wzmianki o wsi pojawiają się w kronikach z XIV wieku, gdzie wymieniana jest jako polska osada Nienask. Następnie teren wsi przeszedł pod panowanie rosyjskie, gdzie została połączona z rolniczą osadą Tondy. W 1863 roku odbyła się tam słynna bitwa nad Berezyną. Siły powstańców wyruszyły ze wsi, czym zaskoczyły wojska carskie spodziewające się ataku od drugiej strony rzeki.
Z tego okresu wzięło się powiedzenie "wyskoczyć znienacka". Pisownia łączna jest spowodowana błędem w tłumaczeniu wiersza sympatyzującego z powstańcami pisarza rosyjskiego Iwana Wyniczkina "Berezyński najazd", w którym padają słowa : "львы вышли из Ненацка". Tłumacz najprawdopodobniej przez pomyłkę, zamiast napisać "wyszły lwy z Nienacka", napisał "wyszły lwy znienacka". Potem błąd był powszechnie powielany i został przyjęty jako forma poprawna.
W roku 2012 Rada Języka Polskiego uhonorowała Nienack medalem "Zasłużony dla Polszczyzny" i wraz z Ministerstwem Edukacji Narodowej ufundowała pamiątkową tablicę umieszczoną na miejscu bitwy nad Berezyną."

Okazuje sie, ze to rowniez najwiekszy producent bojek nawigacyjnych. ;)

Za ten post autor baart otrzymał podziękowania - 7: 01_Anna, Colonel, drek_z, Jaca_33, Moniia, Stara Zientara, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 306 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona