Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 14:30

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2011, o 22:17 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 18
Witam tak z ciekawości ile u Was trwa pełne naładowanie akumulatora żelowego u mnie 80?
Ładowarka mikroprocesorowa ,nie najdroższa,9 etapowa.......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2011, o 22:48 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
A później różne ktosie piszą, że ludzie są niemili i nie chcą odpowiedzieć na pytanie.

Marku, na tak postawione pytanie żadna odpowiedź nie zaspokoi Twojej chęci porównania.
Przecież czas ładowania nie zależy od tego ile etapowa jest ładowarka ani od tego, czy elektrolit ma konsystencję mniej lub bardziej płynną!!!

Może coś o pojemności elektrycznej byś napisał i o prądzie/mocy ładowarki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2011, o 18:37 

OK.
Co do akumulatora; żelowy,80ah,ładowarka mikroprocesorowa,prąd ładowania normal 1A,
max 4A,
Protec PAM 9/1 smart to typ ładowarki.

Co prawda żelówka była ostatnio ładowana i do tego szybko gdzieś wrzesień, obecnie ładuje się na normal czyli 1A od niedzieli ok 16 do dzisiaj i nie widać końca......jestem nieco zaniepokojony.

[co do ktosi co zadają pytania i nie otrzymują odpowiedzi,]

nie jestem aż tak obrażalski jak nie którzy,aczkolwiek zdarzało mi się odnieść wrażenie wrogości ,braku aprobaty,kumoterstwa,sitwy,braku tolerancji na tym forum,jeżeli nie otrzymuję odpowiedzi,szukam aż do skutku gdzie się tylko da...rozumiesz o czym mówię?[to do MAARA]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2011, o 18:43 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Na akumulatorach żelowych to ja się nie znam, ale te samochodowe wymagają prądu 10 % brakującej pojemności. Czyli akumulator 80 Ah rozładowany w połowie wymaga prądu ładowania 4 A

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2011, o 19:07 

Ja też nie znam się na żelowych,co do ołowianych to znam tą zasadę....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2011, o 19:21 

Akumulatory żelowe - jeśli chodzi o maksymalny prąd ładowania przypominają zwykłe kwasowe - powinno ładować się prądem nie większym niż 0,3 choć zalecane jest 0,1.
Od kwasowych różni je konieczność stosowania zasilaczy stałonapięciowych z ograniczeniem prądowym. Dobrze też, gdy zasilacz ma kompensację temperatury, bo wymaga się ok. -3,3 milivoltocelsjusza na ogniwo.

Przy ładowaniu "żelówek" pod żadnym pozorem nie powinno dopuścić się do przekroczenia 2,30 na ogniwo - zaleca się 2,275!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sty 2011, o 19:40 

Marek ok.ale jest to zgodnie z zakupem ładowarka automatyczna bez obsługowa ustawiam jedynie:jaki typ akumulatora,żel,pb,amg napięcie akumulatora czyli 6 lub 12v i szybkość ładowania czyli normal lub max co wiąże się z wielkością prądu ładowania czyli 1 lub 4 A.
Ładuje się już dość długo dla tego pytam/może tak ma być?
W sumie nic się nie dzieje grzeje się ledwo co [akumulator] ona sobie ładuje w pomieszczeniu bezpiecznym,otwartym,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sty 2011, o 18:46 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m.
incoming napisał(a):
ale jest to zgodnie z zakupem ładowarka automatyczna bez obsługowa ustawiam jedynie:jaki typ akumulatora,żel,pb,amg napięcie akumulatora czyli 6 lub 12v i szybkość ładowania czyli normal lub max co wiąże się z wielkością prądu ładowania czyli 1 lub 4 A

Napięcie ładowania podczas pracy buforowej żelówki powinno zawierać się w zakresie od 2,25 do 2,30 [V/ogniwo] (zalecane 2,275 [V/ogniwo]) czyli od 13,5 do 13,8 [V] dla akumulatorów 12-to woltowych podobnie jak pisał Maar.

Dodatkowo żelówki są bardzo czułe na wahania tem. generalnie wartośc znamionowa dla nich to 20 st. C. Każdy wzrost temp. pracy o więciej niż 8 st. C zmniejsza żywotnośc znamionową o jakieś 50%!! Dodatkowo są wrażliwe na glebokie rozładowania, i długotrwałą bezczynność skutkującą zasiarczeniem. Trzeba wiedzieć, że żelówki są także wypełnione elektrolitem kwasowym z dodatkowym środkiem żelującym, który ma wyeliminować jego obsługę.

Pytanie czy podczas twojego ładowania prąd ładowania rośnie czy nie? Jeśli rośnie to ok jeśli nie to jest jakiś problem z aku. Jeśli masz przyrządy sprawdź wartość prądu znamionowego jaki podaje aku pod powiedzmy 50% obciążenia nominalnego oraz spadek napięcia. Jeśli wartość A i V spadają znacząco pod obciążeniem to jest coś nie tak z aku.

Jeśli masz czas i ochotę to poczytaj sobie także trochę o żelówkach:
1. http://www.cyfronika.com.pl/zelowe_instrukcja.htm
2. http://www.elportal.pl/pdf/k01/10_15.pdf
3. http://www.elportal.pl/pdf/k01/11_11.pdf
4. http://www.camperteam.pl/forum/printvie ... 36ef11922e

Ja używam żelówek w niektórych urządzeniach, ale np. do trudnych warunków - Rosja, Skandynawia, stosuję jedynie tradycyjne kwasówki, ze względu na możliwość ich regeneracji. przy żelówce jest to niemożliwe - jest bezobsługowa w obie strony :)

Za ten post autor AdamC otrzymał podziękowanie od: incoming
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sty 2011, o 21:36 

AdamC napisał(a):
Pytanie czy podczas twojego ładowania prąd ładowania rośnie czy nie? Jeśli rośnie to ok jeśli nie to jest jakiś problem z aku.
Coooo!!!!???
W miarę ładowania prąd powinien maleć a nie rosnąć!!!

ps. @incoming, czy masz gdzieś woltomierz i mógłbyś zmierzyć napięcie tego akku w trakcie ładowania? Najlepiej gdybyś to zrobił "tak jak jest" a później przełączył ładowarkę na inny tryb (nie wiem jak teraz ładujesz "normal" czy "max") i po godzinie znów zmierzył?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2011, o 16:09 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m.
Oczywiście Maar - ma maleć :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2011, o 20:45 

Witam.
Teraz w czasie ładowania na NORMAL napięcie pokazywane na woltomierzu cyfrowym wynosi 14,10
na MAX napięcie ładowania wskazane na woltomierzu 14,20....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2011, o 22:59 

No to już odłącz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2011, o 23:05 

Myślisz? ładowarka dalej pracuje nie wyłączyła się automatycznie.
Tam jest na płycie czołowej wskaźnik diodowy i teraz pokazuje naładowanie 70 %.
Akku nie jest nowe z 2001 roku....

Napięcia podane prze ze mnie są w czasie pracy ładowarki..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2011, o 23:22 

Nie sugeruję, żebyś zmierzył prąd ładowania, bo... ;-)

Nie wiem co autor opisu Twojego prostownika miał na myśli, ale jeżeli prąd ładowania wynosi faktycznie 1A (lub 4A w trybie MAX) a Ty robisz to od 10 stycznia (dobrze ponad 120 godz.) to już dawno akumulator jest naładowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 sty 2011, o 23:39 

Dobra wyłączam będzie na Ciebie.........

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2011, o 09:24 

Obecnie ,po odłączeniu ładowania napięcie wynosi 12,77 v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2011, o 16:10 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
AdamC napisał(a):
Trzeba wiedzieć, że żelówki są także wypełnione elektrolitem kwasowym z dodatkowym środkiem żelującym, który ma wyeliminować jego obsługę.

Nareszcie ktoś mnie uprzwedził, i nie muszę po raz kolejny tłumaczyć czym są akumulatory zwane żelowymi. Podlegają one tym samym procesom niszczenia w związku z zasiarczanieniem przy niepełnym i przedłużającym się niedołarowniu co akumulaory ołowiowe innych odmian, a dodatkowo w związku z postacią w jakiej znajduje się elektrolit narażone są na zniszczenie z dodatkowego jeszcze powodu: wydzielenie się podczas ładowania gazu (tlenu i wodoru) które w typowym akumulatorze ołowiowym skutkuje głównie powolnym ubytkiem wody z elektrolitu (którą dlatego trzeba uzupełniać, utrzymując prawidłowy poziom w poszczególnych celach) i ewentualnie niebezpieczeństwem gromadzenia się wybuchowej mieszanki w pomieszczeniach w których ładowane są akumulatory - w żelowym powoduje jego natychmiastowe zniszczenie z powodu rozwarstwienia się elektrolitu, z którego gaz nie znajduje ujścia. Stąd kategoryczny wymóg bardzo precyzyjnej kontroli napięcia na zaciskach akumulatora żelowego i dostosowanie do powyższego (a także i m.in. temperatury otoczenia) prądu ładowania, oraz przerwania ładowania we właściwym momencie. Niemożliwe jest też przeprowadzenie stosowanego nieraz wobec typowych akumulatorów ołowiowych ładowania odsiarczaniającego polegającego w istocie na kontrolowanym przeładowaniu akumulatora tak aby wydzielający się gaz wykruszył bierne chemicznie kryształki zrekrystalizowanego PbSO4 pokrywające powierzchnię płyt a także rozluźnił zbitą masę płyt, do których kwas utracił dostęp wskutek rekrystalizacji PbS04 w całej objętości elektrod. Po prostu, po przeprowadzeniu takiego ładowania należy usunąć z elektrolitu osad wykruszonego PbS04, co w akumulatorach żelowych jest niemożliwe To dosyć poważna wada w interesującym nas zastosowaniu, tylko częściowo rekompensowana niewylewnością takich akumulatorów.
Znacznie lepsze parametery eksploatacyjne na jachtach żaglowych mają akumulatory zasadowe o których pisałem dziś w innym wątku:
viewtopic.php?f=5&p=65105#65105
One podobnie jak żelowe niewylewne, ale możliwe jest ich ładowanie w bardzo prosty sposób: stałym prądem tzw. dziesięciogodzinnym (3A dla 30Ah) przy czym nadmierne przedłużenie takiego ładowania groźne dla akumulatora nie jest.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2011, o 19:01 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 149
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Akumulatory zelowe ,AGM,nadaja sie najbardziej ze wszystkich akumulatorow do eksploatacji na jachcie.Potrzebna jest tylko ladowarka ladujaca akumulator w charakterystyce IUoU.Taka ladowarka mozna bez problemu ladowac pradem,20A-50A, szybko i bez mozliwosci uszkodzenia (kto czeka w porcie 20 godzin na naladowanie baterii).Mozna ja tez zostawic zalaczona na stale na dluzszy czas.Moja ladowarka pracuje juz drugi miesiac bez przerwy utrzymujac stale napiecie na akumulatorach- moze ladowac dwa akumulatory rownoczesnie.Takze regulator napiecia do paneli slonecznych, powinien pracowac w tej charakterystyce.Najgorszym zrodlem pradu do ladowania jest pradnica silnika stacjonarnego, ale to inny temat

pozdrowienia
www.bartoszek.de

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2011, o 19:05 

Wiem jak działają akumulatory żelowe,wiem że jest to kwas uwięziony ,wiem że się nie wylewają,lecz..........pytałem w swoim wątku /ile ładuje się taki akku jak mój,taką ładowarką jak ja i ile u Was jako użytkowników akumulatorów przebiega ładowanie?
Nie widzę w sprzedaży akku zasadowych,ile one kosztują?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2011, o 19:24 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
incoming napisał(a):
Wiem jak działają akumulatory żelowe,wiem że jest to kwas uwięziony ,wiem że się nie wylewają,lecz..........pytałem w swoim wątku /ile ładuje się taki akku jak mój,taką ładowarką jak ja i ile u Was jako użytkowników akumulatorów przebiega ładowanie?

Znajdź instrukcję ładowarki w sieci, porównaj z instrukcją akumulatora.
Gdzieś powinien tam być podany czas średni... Albo po prostu sam taki czas średni zmierz (zakładam, że ładowarka ma sygnalizacje naładowania)...
Bez znajomości szczegółów ładowarki (a zwłaszcza jej max prądu ładowania) i szczegółów dotyczących aku oraz bez znajomości stopnia jego rozładowania nikt ci konkretnie nie odpowie.

Tytułem przykładu:
Ja mam podobną chyba do Twojej ładowarkę (http://tinyurl.com/5wqj752).
W instrukcjach dla niej podano czas ~2.5 godziny na naładowanie do 80% aku 80Ah.
Nie wspominają o różnicy czasu ładowania miedzy żelowym a "zwykłym", sam też nie zauważyłem takowej... Tu na str 8 http://markoweakumulatory.pl/cyba/produ ... ual_pl.pdf

incoming napisał(a):
Nie widzę w sprzedaży akku zasadowych,ile one kosztują?

Tomek Janiszewski w wątku jaki sam przed chwilą wskazał, na pewno nam na te pytanie odpowie. Prawda Tomku?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2011, o 19:49 

:-| Ja też czekam na odpowiedź Tomka ,choć ja nigdzie takich akumulatorów nie widziałem...

Ładowarka powiedzmy podobna ,bez kompensacji temperatury i bez możliwości pracy jako zasilacz,,
Wszystko było by ok.gdyby proces ładowania się zakończył w jakimś rozsądnym czasie,ale 4doby? a ładowarka nie pokazała zakończenia procesu jedynie 70/80 % naładowania.
Chyba że......akumulator już śmieć i trzeba poszukać nowego(zasadowego}

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2011, o 22:09 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
bartoszek napisał(a):
Akumulatory zelowe ,AGM,nadaja sie najbardziej ze wszystkich akumulatorow do eksploatacji na jachcie.

Znaczy co Poeta chciał powiedzieć? Najbardziej ze wszystkich to znaczy jakie nadają się mniej lub wręcz w ogółe się nie nadają? Kadmowo-niklowe? Niklowo-wodorkowe? Litowe? Cynkowo - powietrzne?
Cytuj:
Potrzebna jest tylko ladowarka ladujaca akumulator w charakterystyce IUoU

A może by w sposób zrozumiały dla wszystkich, zamiast szyfrem, licząc na to że i tak nikt nie będzie wnikał co to znaczy? Domyślam się że taka ładowarka powinna ograniczać prąd na początku ładowania, a pod koniec - ograniczaś napięcie?
Cytuj:
Taka ladowarka mozna bez problemu ladowac pradem,20A-50A, szybko i bez mozliwosci uszkodzenia

Czasem jednak akumulator okazuje się uszkodzony już przed ładowaniem - i wtedy taka inteligentna ładowarka głąbieje, z fatalnymi...
Cytuj:
(kto czeka w porcie 20 godzin na naladowanie baterii).

...a nieraz i tragicznymi następstwami: niektórzy nie doczekali końca ładowania już nigdy.
Cytuj:
Najgorszym zrodlem pradu do ladowania jest pradnica silnika stacjonarnego, ale to inny temat

Owszem inny - bo niniejszym Jaromir w występujący także w innym pokrewnym temacie - niniejszym dowiedział się iż czyni w sposób najgorszy z możliwych. :lol:

Tomek Janiszewski
ps. Dystrybucją akumulatorów zasadowych (ani żadnych innych) się nie zajmuję. Znalazłem przykład akumulatora NiMH 30Ah - jest punkt zaczepienia, można zatem ich szukać w innych jeszcze ofertach, choćbhy i przez Google. Proponuję zajrzeć do pokrewnego wątku
viewtopic.php?f=5&t=6878&start=25

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2011, o 23:33 

Jezeli napisalem ze akumulatory zelowe najbardziej ze wszystkich nadawaja sie do eksploatacji na jachcie, to wcale nie znaczy ze inne sie nie nadaja.Wykluczylbym jednak akumulatory olowiowe - otwarte, to zaczy takie w ktorych elektrolit mozna dolewac.To ze wzgledu na mozliwosc wycieku elektrolitu przy przechylach, a takze gazowania elektrolitu przy przeladowaniu oraz koniecznosc montowania ich w przewiewnych miejscach.Lepsze sa baterie zamkniete.Tutaj tez jednak wystepuje przy przechyle mozliwosc wycieku, dlatego musza byc montowane w odpowiedniej obudowie.Poza tym jak wszystkie baterie rozruchowe plyty olowiowe sa cienkie by zmiescic wieksza ilosc elektrolitu co zmniejsza ich zywotnosc zwlaszcza gdy w czasie kolysania na fali odrywaja sie czasteczki olowiu mogace powodowac zwarcie akumulatora.Poza tym sa bardzo czule na spadek napiecia(wyladowanie) i maja sklonnosc do zasiarczania plyt.Solar akumulatory budowane sa do pracy stacjonarnej i nie nadaja sie tam gdzie wystepuje gwaltowny ruch,falowanie itd. Polecalbym Heavy-Duty akumulatory, akumulatory trakcyjne zel,agm Zwlaszcza ze te ostatnie posiadaja certyfikat Lloyda i sa dopuszczone do pracy na jachcie.Po za tym cena tez odgrywa duza role.
Charakterystyka IUoU polega na tym ze ladowarka po podlaczeniu laduje duzym pradem (powiedzmy 20A) w tym czasie napiecie wrasta szybko do tak zwanego napiecia gazowania -ta czesc ladowania nazywa sie " I".Nastepuje zmiana charakterystyki. Zmniejsza sie prad ladowania a napiecie pozostaje stale ta czesc nazywa sie "U" potem nastepuje przeleczenie "o" na nizsze napiecie "U" i tym ostatnim stopniem ladowania mozemy zostawic podlaczona ladowarke na cala zime.
Dlatego tak wazna jest dobra ladowarka.Sprzet w zeglarstwie powinien byc latwo dostepny, latwo wmienialny i zrozumialy w obsludze.I byc moze sa lepsze akumulatory, kosmiczne technologie i inne bajery Ale w tej chwili za "te pieniadze " nie dostanie sie na rynku nic lepszego. Ja nie mowie o tych ktorych stac na wydanie 600 - 1000 euro za akumulator bo to juz inna liga

pozdrowienia

ww.bartoszek.de

Za ten post autor bartoszek otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2011, o 00:00 

Tomek Janiszewski napisał(a):
Cytuj:
Najgorszym zrodlem pradu do ladowania jest pradnica silnika stacjonarnego, ale to inny temat

Owszem inny - bo niniejszym Jaromir w występujący także w innym pokrewnym temacie - niniejszym dowiedział się iż czyni w sposób najgorszy z możliwych. :lol:

Nie wiem doprawdy co cie śmieszy.
Podobnie nie wiem co miałbym czynić w sposób najgorszy z możliwych...

Czy sprawia ci jakąś trudność pisanie z sensem?
A może chodzi o to, że bawi Cię sypanie rebusami, ja zaś czynię rzecz złą marnując na Twoje infantylne zabawy swój czas?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2011, o 01:32 

bartoszek napisał(a):
Sprzet w zeglarstwie powinien byc latwo dostepny, latwo wmienialny i zrozumialy w obsludze.I byc moze sa lepsze akumulatory, kosmiczne technologie i inne bajery Ale w tej chwili za "te pieniadze " nie dostanie sie na rynku nic lepszego.

Howgh!
:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2011, o 11:07 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
Witam.
Napisał "bartoszek" - iż w naszej, to znaczy polskiej rzeczywistości, najlepszym wyjściem jest zastosować baterię - Heavy-Duty lub inną trakcyjną..........! :roll:
A nie mógł byś z łaski swojej jaśniej?!
Np. tak, bym i ja, nie mający nic wspólnego z elektryką/elektroniką do czynienia mógł coś z tego zrozumieć?! :shock:
Np. podać pełną nazwę takiej baterii lub jeszcze lepiej, gdzie takie "cudo" nabyć mógł bym?!
A wtedy nawet nie zawracał bym Ci głowy drobiazgami typu - jak wyżej! :D
Pozdrawiam,
Jędrek P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2011, o 18:54 

Ja nie napisalem o "polskiej rzeczywistosci", ani "nalepszym wyjsciem".Ja napisalem polecam.A co jest najlepsze a co lepsze to tak naprawde nie wiem,wszystko zalezy od celu w jakim sie baterie kupuje, od oczekiwan wlasciciela i co nie mniej wazne od mozliwosci finansowych. Ja sam plywam z dwoma akumulatorami olowiannymi w obudowie zamknietej w tym jedna Polskiej produkcji (jak patroiotycznie), kupile sobie tylko dobra ladowarke 12v/20A .
Ale do tematu!
Heavy-Duty akumulatory sa specjalnie budowane zeby wytrzymywac duze wstrzasy, moga tez wytrzymac wieksza ilosc cykli ladowania i rozladowani. Prawie dwa razy wiecej jak normalne akumulatery olowiowe. Uzywane sa w ciezarowkach maszynach budowlannych itd.
Akumulatory trakcyjne wytrzymuja duze prady (np. przy zalaczaniu silnika), moga byc rozladowane do 80% pojemnosci i nie poniosa szkody(czyli wytrzymaja pare miesiecy bez doladowywania.
przyklady

http://www.exide-automotive.de/produkte/nkw/index.html - akumulatory Hevy.Duty firmy exide

http://www.nordakku.de/En/index.html - akumulatory trakcyjne
pozdrowienia
www.bartoszek.de

Za ten post autor bartoszek otrzymał podziękowanie od: starypraktyk
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2011, o 18:26 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
I nie było tak od razu ?! :evil:
Teraz ja wiem o sooo choziii. :shock:
Oczywiście to żarty. Ale sporo jaśniej mam w głowie.
Wielkie dzięki. :D
Jędrek P.

Odpowiedz z cytatem