Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 05:22

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sie 2024, o 22:00 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: brak
Witam, kilka tygodni temu pomyślałem sobie że fajnie byłoby wybudować jacht, swój własny. I tak od pomysłu przeszedłem do działania. Kupiłem plany od Pana Janusza Maderskiego i wziąłem się do roboty. Tutaj dodam, że doświadczenia z budową jachtów nie mam kompletnie żadnego.

pierwszy krok to rozrysowanie wręgów na siatce, poszło dosyć sprawnie, około 6 godzin.
Załącznik:
obraz_viber_2024-08-22_21-52-28-033.jpg
obraz_viber_2024-08-22_21-52-28-033.jpg [ 221.23 KiB | Przeglądane 2155 razy ]

Materiał do budowy, sosna bezsęczna, suszona, oczywiście jest go za mało ale będę na bieżąco uzupełniał, musze jeszcze załatwić kilka desek dębowych
Załącznik:
deski.jpg
deski.jpg [ 247.62 KiB | Przeglądane 2155 razy ]

Struganie calówek u dziadka w stodole ze starym (nie żegluje ale może kiedyś go przekonam)
Załącznik:
struganie.jpg
struganie.jpg [ 238.48 KiB | Przeglądane 2155 razy ]

wręgi zaczynam wycinać kolejno od tyłu kadłuba, na zdjęciach elementy wręgów P oraz Po.
Załącznik:
wyciete wregi.jpg
wyciete wregi.jpg [ 211.8 KiB | Przeglądane 2155 razy ]

A to stół do szlifowania jaki sobie zmontowałem. Testowałem, zdaje egzamin.
Załącznik:
stolszlifierski.jpg
stolszlifierski.jpg [ 199.08 KiB | Przeglądane 2155 razy ]

Z budową nie będę się spieszył, raczej po godzinach, w dni wolne i weekendy jeśli będzie ochota, stąd częstotliwość postów nie bedzię duża. Małymi krokami do przodu, mam nadzieję, że na przyszły sezon zdążę.

Do usłyszenia,

Karol

Za ten post autor Wonsky otrzymał podziękowania - 7: LukasJ, Marian Strzelecki, Mir, robhosailor, Senator, silver_stas, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2024, o 10:51 

Podziękował : 237
Otrzymał podziękowań: 413
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
W jakiej technologii będziesz budował, słomka ? Powodzenia, wytrwałości i dobrej zabawy.

Za ten post autor silver_stas otrzymał podziękowanie od: Wonsky
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2024, o 22:46 

silver_stas napisał(a):
W jakiej technologii będziesz budował, słomka ? Powodzenia, wytrwałości i dobrej zabawy.

Poszycie będzie listewkowe, jakoś wizja obijania tego sklejką, łączenia tej sklejki do mnie nie przemawia, słomkowe wydaje się prostsze i bardziej wytrzymałe. No i też na forach sporo więcej zdjęć i wskazówek znalazłem dotyczących właśnie tej metody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2024, o 19:23 

Podziękował : 237
Otrzymał podziękowań: 413
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Wonsky napisał(a):
silver_stas napisał(a):

Poszycie będzie listewkowe, jakoś wizja obijania tego sklejką, łączenia tej sklejki do mnie nie przemawia, słomkowe wydaje się prostsze i bardziej wytrzymałe. No i też na forach sporo więcej zdjęć i wskazówek znalazłem dotyczących właśnie tej metody.
Teraz widzę, że to niefortunnie zabrzmiało. Pytałem o technologię budowy, bo nie pisałeś, a wręgi sugerowały słomkę. Jest kilka sposobów budowy, a wybór należy do budującego, w czym widzi się najlepiej. Natomiast życzenia dotyczyły ogólnie budowy. Dodam tylko, że zaimponowałeś mi rocznym terminem zakończenia budowy.

Za ten post autor silver_stas otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, Wonsky
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2024, o 18:04 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Uprawnienia żeglarskie: sternik
wręgi sosnowe to nie jest dobry pomysł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2024, o 15:39 

Podziękował : 4331
Otrzymał podziękowań: 4103
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Dlaczego?
Z litej sosny, lub podobnego drewna, nitowane wręgi ramowe, w swoich konstrukcjach, na morza i oceany, stosował Georg Buelher i wszystko grało i gra.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Wonsky
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2024, o 19:38 

Podziękował : 1302
Otrzymał podziękowań: 4181
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Wonsky napisał(a):
Z budową nie będę się spieszył, raczej po godzinach, w dni wolne i weekendy jeśli będzie ochota, stąd częstotliwość postów nie bedzię duża. Małymi krokami do przodu, mam nadzieję, że na przyszły sezon zdążę.

Będę kibicował i szczerze podziwiam!
Co do terminu: szczerze życzę byś za 3 lata już zwodował swój statek! To byłoby super osiągnięcie.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Wonsky
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2024, o 00:41 

ultimus napisał(a):
wręgi sosnowe to nie jest dobry pomysł.

sam konstruktor w planach sugeruje drewno sosnowe, denniki natomiast dębowe.

Za ten post autor Wonsky otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2024, o 22:08 

Na tą chwilę mam sklejone wręgi P, Po oraz A. Gdy skończę wszystkie 8 sztuk, wtedy je dopieszczę, wyszlifuje, wyczyszczę itp. i dodam zdjęcia każdego z nich, z obu stron, a nuż ktoś z tych zdjęć skorzysta przy budowie.
Załącznik:
Komentarz: 2
WhatsApp Image 2024-09-02 at 22.44.08 (1).jpeg
WhatsApp Image 2024-09-02 at 22.44.08 (1).jpeg [ 202.74 KiB | Przeglądane 1251 razy ]

Załącznik:
Komentarz: 1
WhatsApp Image 2024-09-02 at 22.44.08 (2).jpeg
WhatsApp Image 2024-09-02 at 22.44.08 (2).jpeg [ 169.38 KiB | Przeglądane 1251 razy ]

Dziś wieczorem zacząłem wycinać i sklejać wręg B. Garaż ma nieco ponad 2,5m szerokości, jest trochę ciasno z tymi większymi elementami. Mam też stanowczo za mało ścisków, co czasami nie pozwala mi zrobić tyle pracy ile sobie zaplanuje.
Załącznik:
Komentarz: 3
WhatsApp Image 2024-09-02 at 22.44.08.jpeg
WhatsApp Image 2024-09-02 at 22.44.08.jpeg [ 235.09 KiB | Przeglądane 1251 razy ]

Węzłówki montuje na epidian 5+PAC oraz wkręty nierdzewne, zamiast gwoździ, skonsultowałem to z konstruktorem.
Obawiam się trochę tego, że wręgi widoczne w środku nie będą dość ładnie wykończone, chyba brakuje mi sprzętu oraz umiejętności.

Za ten post autor Wonsky otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2024, o 13:25 

Podziękował : 30
Otrzymał podziękowań: 78
Uprawnienia żeglarskie: Błogosławieństwo szamana plemienia Mtete
Wonsky napisał(a):
Obawiam się trochę tego, że wręgi widoczne w środku nie będą dość ładnie wykończone,
Już trochę mam do czynienia z łódkami ( od kilkunastu miesięcy naprawiam klubowe i prywatne) i obserwuję, że wykończenie wewnętrznych elementów konstrukcji w wielu egzemplarzach, w oczach naszych kolegów z forum, nie znalazłoby uznania. Wręgi to jakby kto siekierą ciosał na odprdlol. Ledwo co to wymiary trzyma. I to w takich co to widać wewnątrz. A tam gdzie wydzieram laminat (sam nie wiem po co - ale tak sobie życzą zleceniodawcy) to nierzadko wręgi są ze styroduru takiego gęstego. Na początku myślałem,że to pruchnica jakaś ale okazało się , że to tak ma być. Dotyczy to konstrukcji z lat 90-2005, nowsze mi się nie trafiają. A główną wadą jest rozwarstwianie się laminatów. Jakbym miał kadłub z gazety zrobiony. I zdarza się to nie tylko w projektach indywidualnych ale i masowych. Starzy szkutnicy w rozmowach o wykończeniach na tipi topi zadają pytanie: Czy ty to do pływania robisz czy w pokoju zamiast kredensu chcesz trzymać? I tłumaczą, że za takie pieszczenie deseczki w denniku to mi nikt więcej nie zapłaci. Mówią żeby robić tak, żeby się nie narobić - a to niemcy są (co dziwne). Życzę koledze sukcesu, wytrwałości, zasobności portfela i zdrowia z tym projektem.

Za ten post autor Pipek11 otrzymał podziękowanie od: Wonsky
Odpowiedz z cytatem