Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 00:39

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lut 2011, o 21:12 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Ja tam znam trochę co istotniejszych szczegółów, reszta śledzących wątek również i to od dawna - http://www.fryderykchopin.pl/?id=aktualnosci&nid=21

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lut 2011, o 22:28 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Ja wiem czy beznadziejną. Angielskie warunki ubezpieczeniowe są przecież bardzo szerokie. PZU się po prostu nie zna na ubezpieczeniach morskich, wzięli jakąs starą interpretację heavy weather i "popłynęli". Olśnijcie mnie proszę o co chodzi z tym VAT-em przy sumie ubezpieczenia, bo nie kumam...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2011, o 03:04 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Tu zaś kilka innych szczegółów ...
Cytuj:
PZU wypłaci odszkodowanie za zniszczony żaglowiec STS Fryderyk Chopin - poinformował w czwartek zakład. PZU i armator nie ujawniają wysokości wypłaconego odszkodowania. Zdaniem armatora jest ona adekwatna do wysokości szkody.

http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/a ... hopin.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2011, o 08:49 

Podziękował : 4043
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Carlo napisał(a):
Ja tam znam trochę co istotniejszych szczegółów, reszta śledzących wątek również i to od dawna - http://www.fryderykchopin.pl/?id=aktualnosci&nid=21

Znasz tylko to co zostalo upublicznione :) Ja pracowalem dla tego armatora pare lat, znam troche zakulisowych ale upowazniony do opowiadania nie jestem :)
Jestem przekonany ze gdybym ja osobiscie znalazl sie w takiej sytuacji to zostalbym przez PZU wyslizgany koncertowo :) A w tym przypadku trafla kosa na kamien.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2011, o 09:17 

Znam to co najważniejsze, czyli OWU. Jak OWU korzystyne to można walczyć w sądzie. Trochę spraw ubezpieczeniowych znam, ubezpieczyciele odmawiają, a sąd i tak każe wypłacać. A na pierwszy rzut oka ubezpieczyciel ma rację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2011, o 09:54 

Carlo napisał(a):
na pierwszy rzut oka ubezpieczyciel ma rację.
W jakim miejscu ubezpieczyciel, według Ciebie, ma rację? Moim zdaniem ubezpieczyciel na pierwszy rzut oka właśnie nie ma racji. Kombinował coś z siłą Beauforta, wyznaczając granice od których można mówić o heavy weather. A teraz, żeby wyjść z twarzą, uzasadnia: "Informacje te nie przesądzają w naszej opinii bezwzględnie o naszej odpowiedzialności, ale postanowiliśmy rozstrzygnąć tę sprawę na korzyść ubezpieczonego". Dali na początku po kapciu i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2011, o 10:02 

Weź głęboki wdech i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.

Cytuj:
Trochę spraw ubezpieczeniowych znam, ubezpieczyciele odmawiają, a sąd i tak każe wypłacać. A na pierwszy rzut oka ubezpieczyciel ma rację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2011, o 19:59 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Może być i tak, że "pracownik administracji" porządnie sprawdził u swoich kolegów prawników co podpisuje, skoro "odszkodowanie satysfakcjonuje". A PiZetjU zrobiło zadymę w sobie tylko wiadomym celu.

Ale "niesmak pozostał"... a kto ma rację zachowali w tajemnicy.

Cytuj:
Kompletnie nie znam się na sprawach ubezpieczeniowych, a tym bardziej sądowych. Na mój rzut oka PiZetjU nima racji. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2011, o 05:32 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Carlo napisał(a):
Znam to co najważniejsze, czyli OWU. Jak OWU korzystyne to można walczyć w sądzie.

Wybacz - poszukaj sobie polisy Chopina i spróbuj ją przeczytać.
Ułatwię:
http://www.fryderykchopin.pl/upload/akt ... Polisa.pdf

Ja przeczytałem i opisałem juz swoje wrazenia. Po decyzji PZU zdania na temat ich radosnej, polisowej twórczości nie zmieniam:

......najbardziej istotne jak sądzę spostrzeżenie:
Dotyczy ono generalnej konstrukcji części polisy dotyczącej Casco i OC...
1. W tej części polisy, która dotyczy Casco i OC brak wogóle określenia, jakie zdarzenia są ubezpieczone - słowem, w ogóle nie ma W POLISIE słów określających zakres ubezpieczenia Casco i OC!!!!!
2. Brak w części polisy dotyczącej Casco i OC jakiegokolwiek odwołania do OWU (tych dla Casco/OC - opublikowanych przez ubezpieczyciela)... Odwołanie takie jest tylko w części polisy dotyczącej... ubezpieczenia kosztów leczenia załogi - i jest to jedyne w Polisie odwołanie do OWU jachtów opublikowanego przez ubezpieczyciela...
3. Brak w części polisy dotyczącej Casco i OC jakichkolwiek słów, określających po co w tej umowie ubezpieczenia przywołano nazwy pięciu zagranicznych klauzul! Nazwy tych klauzul pojawiają się w tekście umowy "ni w pięć ni w dziewięć"... Po prostu brakuje tam zdania typu "zakres zdarzeń objętych umową ubezpieczenia oraz dotyczące jej definicje określone są w następujących dokumentach:"

- Ponadto w polisie wymienia się, nie wiedzieć czemu, nazwy ubezpieczonego i ubezpieczającego w... dopełniaczu ??? :)
- Ponadto w opisie jednostki następuje pomyłka w określeniu rodzaju silnika jednostki (przyczepny !!!)
- Są w tekście polisy błędy fleksyjne, uniemożliwiające po prostu zrozumienie "co autor miał na myśli" (np: "pozostałych wyłączenia ochrony ubezpieczeniowej - zgodnie z..." ), że o kompletnie niespójnej interpunkcji nie wspomnę...
- Odwołanie do "angielskiego" (cokolwiek autor miał na myśli...) orzecznictwa, "angielskiej" praktyki i interpretacji - zapisane jest w jedynym chyba "niestandardowym" punkcie "Warunków Szczególnych" polisy (na stronie drugiej). W tym punkcie co zaczyna się od słów: "ubezpieczenie niniejsze podlega...".
To w ogóle dziwny twór, ten punkt...
Mam wątpliwości co do wskazywania (w polisie !) polskiemu sądowi - czyje orzecznictwa i...jakie praktyki obcego systemu prawnego musi przyjąć, jako obowiązujące źródła interpretacji sporu wynikłego z zawartej pomiędzy polskimi podmiotami umowy...
- Również słowa o "bezwzględnie obowiązujących" przepisach polskich są... no dziwne są... Czy są bowiem przepisy obowiązujące "względnie"?

To tyle, na pierwszy rzut oka - rzecz jasna...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2011, o 11:18 

No ale to wszystko dalej działa na niekorzyść ubezpieczyciela. W sporach z firmami ubezpieczeniowymi (nie tylko - generalnie w sporach z umów) powszechnie się korzysta na swoją korzyść z niejasnych zapisów umowy czy OWU. Powszechnie również korzysta się z dobrodziejstwa art 385 i n. KC. Wiem bo sam to robię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2011, o 21:34 

Wybacz Carlo za powyższe - źle Cię zrozumiałem.

Cytuj:
W ogóle nie ma W POLISIE słów określających zakres ubezpieczenia Casco i OC
- czy widziałeś kiedyś "morską" polisę z wyszczególnionymi ryzykami objętymi ubezpieczeniem? musiała by mieć kilkadziesiąt stron...
Cytuj:
Brak w części polisy dotyczącej Casco i OC jakiegokolwiek odwołania do OWU dla Casco/OC - opublikowanych przez ubezpieczyciela
- swoiste OWU stanowi Institute Yacht Clauses zawierające ryzyka, o które pytałeś.
Cytuj:
Brak w części polisy dotyczącej Casco i OC jakichkolwiek słów, określających po co w tej umowie ubezpieczenia przywołano nazwy pięciu zagranicznych klauzul! Nazwy tych klauzul pojawiają się w tekście umowy "ni w pięć ni w dziewięć"...
- zgadzam się.
Cytuj:
Ponadto w polisie wymienia się, nie wiedzieć czemu, nazwy ubezpieczonego i ubezpieczającego w... dopełniaczu???
- zgadzam się, bez sensu.
Cytuj:
Ponadto w opisie jednostki następuje pomyłka w określeniu rodzaju silnika jednostki (przyczepny !!!)
- zapewne pomyłka.
Cytuj:
Mam wątpliwości co do wskazywania (w polisie !) polskiemu sądowi - czyje orzecznictwa i...jakie praktyki obcego systemu prawnego musi przyjąć, jako obowiązujące źródła interpretacji sporu wynikłego z zawartej pomiędzy polskimi podmiotami umowy...
- jest to normalna praktyka ubezpieczycieli, nie wszystkie niuanse ubezpieczeniowe są rozstrzygane przez polskie prawo.
Cytuj:
Również słowa o "bezwzględnie obowiązujących" przepisach polskich są... no dziwne są... Czy są bowiem przepisy obowiązujące "względnie"?
- ano są tzn. przepisy które mogą być zmienione mocą porozumienia stron.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2011, o 00:24 

Podziękował : 1557
Otrzymał podziękowań: 2275
Carlo napisał(a):
Ale oni nie prowadzą zbiórki publicznej tylko zachęcają do wpłat na fundację (a do tego wystarczy być fundacją, nie potrzebna jest dodatkowa zgoda). A fundacja zgodnie z celami statutowymi może te pieniądze przeznaczyć na remont Chopina. Szkoda że takie proste rzeczy trzeba tłumaczyć!

Powyższym, kto wie ile zebrano lub czy jest upubliczniona kwota z wpłat pt. Postaw piwo Chopinowi ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8