Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 09:18

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2011, o 19:44 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Potrzebuję opinii tych, co mają cóś takiego: http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=kamera%20ip
Jakie są za i przeciw zakupu ustrojstwa do monitoringu sprzętu pozostawionego gdzieś przy zaprzyjaźnionej kei. Interesuje mnie przede wszystkim niezawodność i warunki pracy w ekstremalnych warunkach (mróz, słońce, deszcz). Czy warto iść w te najtańsze za ok 200-300zł?

Zainteresowałem się tematem, gdy przeczytałem w opisach niektórych z tych urządzeń, że posiadają opcje:
- dostępu do monitorowanego obszaru via Internet gdziekolwiek bym nie był
- łączność bezprzewodowa z acces pointem
- czujnik ruchu
- zdalne obracanie góra/dół/prawo/lewo
- zapis audio/video
- widoczność w nocy do kilku metrów (IR)

PS
Strasznie mnie korci guzik "kup teraz"... :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2011, o 22:57 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
SlaWasII napisał(a):
dostępu do monitorowanego obszaru via Internet gdziekolwiek bym nie był
Nie ważne gdzie Ty jesteś, ważne żeby taka za 200-300 zł kamera była w pomieszczeniu :-(

ps. A nad wodą to czasem pada poziomo :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 07:33 
Slawku, obraz z takiej kamery nieobrotowej masz tutaj: http://www.navsim.pl/nawigacja_jachtowa ... iba_navsim

Jednak w warunkach zewnetrznych, kamera musiala byc schowana w kulistej obudowie. Nie robimy jednak zadnych podgrzewan. Odkad ja zamontowalismy nie bylo najmniejszego problemu.

Tutaj ... http://212.160.178.216/ masz na chwile wystwioną na adres zewnetrzny kamere obrotowa...

Tu rowniez nie bylo igdy problemu. Na pewno warto jest zainwestowac w IR bo doswietla obraz w nocy. I jeszcze jedno... zeby dobrze i plynnie dzialala potrzebuje do pracy dobrego lacza. Pytaj jakby co...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 07:35 

Maar napisał(a):
ważne żeby taka za 200-300 zł kamera była w pomieszczeniu :-(
Tego się obawiałem... Zastanawiam się jeszcze nad szklanym kloszem i jakąś kilku watową grzałką z termistorem. Czy ten klosz nie zadziała jak lustro dla IR?

JacekBol napisał(a):
http://212.160.178.216/ masz na chwile wystwioną na adres zewnetrzny kamere obrotowa...

Coś mi nie działa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 07:57 
Nie dziala? POprosze kogos w firmie zeby ja zrestartowal... czasm musisz poczekac az komp pobierze z niej instalki i kodeki. Ale zaraz po ogloszeniu posta widzialem z zabrza jak ktos nia krecil :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 08:16 

Zaraz po ogłoszeniu posta to pewnie ja nią kręciłem... Tak się zastanawiałem - takie mam uprawnienia do testów?! Przyciskałem co się da by coś zobaczyć. Jedyne co mi się udało, to zrobić screenshota w postaci czarnej plamy. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 09:05 

Podziękował : 333
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Sławek, za te 300 zł nie kupisz kamery zewnętrznej takiej która spełniałby Twoje oczekiwania. Na Allegro są dwie kamery szybkoobrotowe zewnętrzne, jedna kosztuje powyżej 5 tys, druga powyżej 7 tys. Te po 300 zł to są do zastosowań wewnętrznych i to te najprostsze. Oczywiście można ją włożyć w słoik po ogórkach :D i powiesić na zewnątrz.
Nie przeglądałem wszystkich ofert ze strony z Allegro, ale większość z nich ma chyba obraz w rozdzielczości VGA (640x480) i jego jakość jest jako taka na małym okienku. Jak wrzucisz to na pełen ekran to nie bedziesz zadowolony. Odnośniue oświetlacza IR - zeby w otwarym terenie był choć trochę skuteczny, to nie może to byc 6 diódek oświetlajacych twarz na dystansie 1,5 m. To, w zależności od użytych diód, 40 - 60 sztuk. Wtedy osiągniesz 25 m. To co pisza w specyfikacjach o zasięgu oswietlacza zawszedziel przez 2. To samo mówię moim klientom. Chodzi o to, zebyś widział mniej wiecej sylwetkę intruza, jak był ubrany (o twarzy zapomnij), a nie tylko jego kontur.
Jak już wcześniej powiedziano, bardzo dużo zalezy od jakości łącza doprowadzonego do kamery. A oprócz tego od rodzaju łącza. Najlepiej gdyby miało stały IP. Łącza z dynamicznym IP tez są do wykorzystania, ale bedziesz miał dziury w komunikacji po zmianie adresu łącza do momentu odświeżenia informacji o adresie. W złym układzie może to być nawet kilka godzin.
Jak potrzebujesz wiecej szczegółów to pytaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 09:14 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: kornik - bez alergii na laminaty
Moje doświadczenia z tanimi kamerami są raczej negatywne.
Na allegro opisy piękne ale pierwsza zima brutalnie weryfikuje prawdziwość opisów .
Temperatura minus22stopnie C zabiła mi wszystkie tanie kamerki. Szkoda wywalać kasę w błoto. Później sprzedawca wykręca się z odpowiedzialności mówiąc że kamera nie może pracować w tak niskiej temperaturze ....

http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201012/1293130719_by_TrUcIzNabezAnTiDoTuM_500.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 09:16 

Mariusz, ale przyznasz, że 300 a 7000 to kusi... żeby wsadzić do podgrzewanego słoika i po kilku latach powiedzieć trudno...
Za 7000 to mam porządny obiektyw! Albo Nikona D300s i jeszcze zostanie. Że o rejsie na Spitsbergen nie wspomnę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 09:35 

utopia napisał(a):
Temperatura minus22stopnie C zabiła mi wszystkie tanie kamerki. Szkoda wywalać kasę w błoto.

To prawda, ale to nie wina sprzedawcy, tylko uzytkownika, bo kamera w takich warunkach nie pracuje zgodnie z przeznaczeniem.
O ile kamera stacjonarna za te 300 zł jeszcze jest warta zainteresowania w kontekście kamery zewnętrznej, to obrotowa z pewnością nie. Za te pieniądze nie da się zrobić mechanizmu który będzie poprawnie pracował przez dłuższy czas.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 09:36 

SlaWasII napisał(a):
Mariusz, ale przyznasz, że 300 a 7000 to kusi... żeby wsadzić do podgrzewanego słoika i po kilku latach powiedzieć trudno...

Pewnie, że kusi.
Możesz spróbować, ale namawiałbym Cię raczej na kamerę stacjonarną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 10:10 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Sławku, wierz Mariuszowi, to fachman

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 10:15 

Andrzeju wierzę... i cały czas drapię się po tylnej kieszeni. :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 21:45 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: kornik - bez alergii na laminaty
Mariusz Główka napisał(a):
utopia napisał(a):
Temperatura minus22stopnie C zabiła mi wszystkie tanie kamerki. Szkoda wywalać kasę w błoto.

To prawda, ale to nie wina sprzedawcy, tylko uzytkownika, bo kamera w takich warunkach nie pracuje zgodnie z przeznaczeniem.

Uważasz że używanie kamery w temperaturze -25 jest winą użytkownika gdy sprzedawca podaje dopuszczalną temperaturę -35?

ciekawy tok rozumowania

http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201012/1293130719_by_TrUcIzNabezAnTiDoTuM_500.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2011, o 01:28 

Nigdy nie spotkałem w specyfikacji jakiejkolwiek kamery temperatury niżej niż -15 stopni Celsjusza.

utopia napisał(a):
ciekawy tok rozumowania

Nie bardzo znam Twojego toku rozumowania, więc nie potrafię ocenić, czy jest ciekawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2011, o 11:37 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Mariusz Główka napisał(a):
Nigdy nie spotkałem w specyfikacji jakiejkolwiek kamery temperatury niżej niż -15 stopni Celsjusza.

Mariusz a tak z ciekawości - takie przemysłowe, policyjne etc. też nie działają poniżej - 15??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2011, o 11:44 

Działają, ale producenci się asekurują. My piszemy - 20, bo wiem, że do tej temperatury jest wszystko OK. ale to na naszą odpowiedzialność.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2011, o 11:50 

Podziękował : 204
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Takie jak je nazwałeś "policyjne" działają w temperaturach takich jak są na miejscu gdzie je zainstalowano, do profesjonalnych zastosowań nie stosuje się kamer kompaktowych, a porządne kamery w porządnych obudowach, w których instaluje się tyle grzałek ile wymagają warunki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2011, o 12:56 

Tak się zastanawiam, ileż to grzałek trza zamontować... :wink:
IMO, jakby tak do słoiczka z kamerą wsadzić jedną grzałkę kilkuwatową sterowaną prymitywnym układzikiem z termistorkiem, to nie bedzie?!
Te kamerki o które pytam, mają w specyfikacji temperaturę pracy od 0 stopni.

Wczoraj widziałem zgrabne kule szklane za 20zł... Coraz bardziej mnie korci zrobić doświadczenie. A co poza temperaturą i rozdzielczością jest jeszcze "be" w tych najtańszych?

PS
W nocy teren oświetlony 500 watowymi lampami włączanymi na czujnik ruchu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2011, o 13:11 

Podziękował : 204
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Slawa, jak zdecydujesz się na jakakolwiek kamerę, to obudowę nie zabawkowa, tyle ze używana dostaniesz u mnie jak sobie zapłacisz za przesyłkę, mam nimi zawalony garaż i szkoda mi je wyrzucić, a swoim klientom używanego sprzętu nie oferuję.

Za ten post autor Doktor otrzymał podziękowanie od: Wąski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2011, o 13:18 

Grzałki w obudowach kamer nie służą do podgrzewania obudowy i do zapewnienia własciwej temperatury pracy kamerze. Grzałki w zwykłych obudowach (stacjonarnych) montuje się przy samej szybie i ich zadaniem jest niedopuszczenie do zaparowania szyby. Podobnie grzałki w obudowach kopułowych służą do odparowania wilgoci i niedopuszczeniu do zaparowania klosza. Moc tych grzałek to rzeczywiście kilka watów. Czy mozna więcej, tak aby kamerze było ciepło? Moim zdaniem nie. Dlatego, że wszystkie te obudowy to metal i straty ciepła są znaczne. Zatem trzeba by dać dużo więcej. Widziałem kiedyś obiektyw kamery, który był nad grzałką o rzeczywistej mocy kilkunastu watów (grzałka była wadliwa) standardowo zamontowanej przy szybie. Obiektyw miał obudowę plastikową i zwyczajnie popłynął.
Normalnie grzałki załaczają się w temperaturze +8 C. Jeśli damy grzałkę o większej mocy, to przy temperaturach dodatnich będzie być może za ciepło. Musiałaby załączać się niżej.
Co brakuje jeszcz takiej kamerze z 200 zł? Zapwne jest tam najtańszy przetwornik o słabej czułości. Jest też tani obiektyw o małej jasności. O ile kamera nie ma wbudowanych diód IR, to na pewno jest zastosowany standardowy filtr podczerwieni na przetworniku, który wycina podczerwień i nie da się doświetlić terenu oświetlaczem IR. Jęśli ma wbudowany oświetlacz, to wówczas filtr jest z oknem i przepuszcza okolice 850 nm. Ale wtedy jak ją włozysz w klosz, to w nocy nic nie bedzie widać, bo podczerwień będzie się odbijac od wewnętrznej powierzchni i będzie oslepiac kamerę.
Doświetlenie terenu lampami 500 W może bardzo pomóc. W tych warunkach nawet niezbyt czuła kamera może poprawnei widziec.

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowanie od: Wąski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2011, o 13:23 

Darku, dzięki, ale obudowa to pikuś. Kamerki też mam. Mnie interesuje w tych co się na nie napaliłem współpraca z jakimś punktem dostępowym via WiFi, możliwość zrzucania nagrań na zdefiniowany serwer ftp i dostęp tak jak to Jacek pokazał na swojej stronie. Jacku, nawiasem mówiąc nadal mnie to nie działa. Czyżby problem był po stronie adresów FTP/UDP? (porty 5002 i 5003 mogę mieć poblokowane, choć nie powinienem... e... nie pamiętam)
Tera muszę szybko gonić. Wieczorem sprawdzę... jak Jacek nie wyłączy... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 17:11 
Sorry Sławku. Wróciłem z Zabrza z egzaminu na SRC i byłem padnięty. Zapomniałem zresetować. Teraz sie podłaczyłem i działa. Najprawdopodobniej ktoś podkręcił parametr "Iris" i wycelował kamerkę w sufit. Byłą czarna plama. Spróbuj teraz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 17:14 
I jeszcze jedno. Ta zewnętrzna kamerka która pokazuje tutaj: http://www.navsim.pl/nawigacja_jachtowa ... iba_navsim
jest tylko w plastikowej kuli zabezpieczającej bez żadnego ogrzewania. Już dwa lata śmiga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 18:02 

Jacku, czy ta zewnętrzna to ta sama co wewnątrz?
Jakie mają rozdzielczości te kamerki? Z jakiej są półki cenowej? Chodzi o rząd wielkości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 18:08 
Nie. Ta zewnętzrna nie jest obrotowa. Co do rozdzelczości to mnie zabiłes... Nie pamiętam. Sprawdzę jutro. Pólka cenowa... ta szybkoobrotowa gdzieś 600 zł kosztowała, ta stała ok. 200-300 zł.

Pamiętaj, ze jesli chodzi o monitoring, to jeśli nie masz dobrego łącza, możesz ustawić mniejszą ilość klatek na sekundę oraz przede wszystkim ustalić tryb pilnoeania, robienia zdjęć, wysyłania na SMSa i nagrywania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 18:24 

Łącze mam 6MB/512KB, tak więc pewnie aż za dużo. Jakby co, mam dostęp do serwera 10MB/10MB.
Chyba się skuszę na którąś z tych tańszych i wsadzę do szklanej kuli. Do tego zrobię układzik z jakąś grzałeczką. IMO parę wat w zimie powinno wystarczyć do tego by nie zamarzła. Mam taki mały termometr z pamięcią temperatury max/min to się sprawdzi.

Odpowiedz z cytatem