Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 09:18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 11:19 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy motorowodny LRC STCW
Ostatnio gdy byłem w Swinkowie, to spotkałem wlascicieli betoniaków. Zreszta to własnie Szczecin jest głownym osrodkiem betoniaków. Bardzo chwalili sobie beton.

MOze gdybym budował to to zdecydowałbym sie na beton.

Albo stal.

Stal ma te przewage nad laminatem,że nawet w najdzikszym porcie da sie pospawac, ale z laminowaniem juz gorzej, podbnie jak z drewnem.

Drewniane jachty sa piekne, ale chyba raczej z kei...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 11:21 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
slawosz napisał(a):
Siatkobeton, przy potężnym uderzeniu odkształca się, drobinki skruszonego cementu w siatce po prostu blokują wodę przy dostaniu się do wnętrza jachtu.

To skoro jest to tak genialny materiał to dlaczego nie robi się z niego wszystkich jachtów?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 11:46 

Z zadnego materialu nie robi sie wszystkich jachtów.
Do betonu baaaaaaardzo sceptyczny jest np Krzysztof Baranowski.

Ja tez byłem za jego zdaniem, dopóki nie poznałem ludzi, ktorzy takie jachty maja i sami je zbudowali.

Oni sa zachwyceni, choc ja przyjmowalem z niedowierzaniem.

Okazuje sie betoniaki sa bardzo wytrzymałe, nie sa jak sie sadzi ciezkie.

Przypomne,że pozostałe materiały jak drewno, stal, aluminium, laminat tez maja swoje bardzo powazne wady.

Beton zas pozstaje najtańszym materiałem.

PS DO Admina! Tu sie chyba zaczyna robic OT ciekawy subwatek, moze trzeba go bedzie oddzielic od glownego tematu jaki jest zakup jachtu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 11:51 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: brak
Cytuj:
To skoro jest to tak genialny materiał to dlaczego nie robi się z niego wszystkich jachtów?

Beton jest dość ciężki, nadaje się do większych łodzi. Choć po mazurach pływa "Zozol", jest to Siatek Norberta Patalasa. Również Wielki Trener był budowany z betonu. Bardzo dużo cruiserów w latach 70 powstało z betonu.
Sam do końca nie znam odpowiedzi na pytanie, czemu jest mniejsza polularność betonu...
Na pewno nie jest on gorszy, a kadłub takiego jachtu można wykonać w ciągu parunastu nawet dni!
Pewnie duże znaczenie mają obawy potencjalnych armatorów. Naprawdę nie wiem...
Jednak dzięki tej technologii można mieć bardzo tanio spory jacht morski, który w dodatku prawie nie wymaga konserwacji! Może jest to właśnie jedna z wielu niedocenianych rzeczy na świecie...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 12:16 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
slawosz napisał(a):
nadaje się do większych łodzi

Tak mówią.
Ja jednak uczestniczyłem w budowie czegoś mniejszego :DD Pływałem też na tym.
Kilerek o Lc 5,50 m. Bardzo sympatyczny był.
Jak znajdę zdjęcie to Wam pokażę .
Znajomy ma 8 metrowca. Od wielu lat pływa w Chorwacji (pewnie już ze 20) i nic ze statkiem się nie dzieje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 12:25 

Hm, jednak dla mniejszych łodzi uważam ,że drewno jest najlepszym rozwiązaniem. Konserwacja (jeżeli jest regularna) nie stanowi problemu, jacht jest przytulniejszy. Z przewozem nei ma kłopotów.
Mogę też dodać że chemia poszła ostro do przodu i jakość dzisiejszych jachtów betonowych jest znacznie lepsza niż 30 lat temu, a najnowocześniejsze cementy są w stanie w ciągu 20 minut zaschnąć, również pod wodą, łatając uszkodzenie.
Szkoda że mieszkam tak daleko od morza :( Ta dyskusja rozbudziła we mnie chęć budowy takiego jachtu. Rozłożona na parę lat nie była by droga, a kadłub- w którym zawsze można by było coś zrobić powstał by bardzo szybko.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 12:26 

slawosz napisał(a):
Jednak dzięki tej technologii można mieć bardzo tanio spory jacht morski,

Hymmm budowałeś jacht? Bo ja już walcze przy drugim i uwierz mi, koszt kadłuba to jest nic przy całości kosztów. Schody zaczynają się przy wyposażenia.
A tak na marginesie PRS chyba nie uznaje siatkobetonu, będe się musiał zapytać Grzesia Kuchtę jak przepchnął swojego Humbaka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 12:59 

Doskonale wiem ,że koszt kadłuba to tylko 20-30 % wyposażenia. Już w tej kwestii jakiś czas temu przestałem być marzycielem. Jednak wyposażanie fajnego jachtu morskiego samo w sobie bedzie przyjemnością i zajmie z pewnością parę lat, przez które można zaoszczędzić pieniądze na potrzebne wyposażenie.
PRS to osobny temat, jednak w ciągu paru lat nie będe musiał się nim zajmować -ale jeśli nic się nie zmieni wybiorę banderę szwedzką, może belgijską...

PS.Jaki jacht teraz budujesz?

PPS. Rzeczywiście, temat stał się bardzo offtopicowy :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 15:02 

Najciekawsze, moim zdaniem polskie publikacje:
http://www.port21.pl/technika/article_1225.html
http://www.port21.pl/technika/article_1230.html
I nie polskie materiały:
http://www.ferroboats.com/ -dopiero co znalazłem, mam nadzieje, że informacje na stronie są rzeczowe :)

Heh, prze ten temat nie mogę się za bardzo na niczym skupić :P, myślę ciągle o takim jachcie..
http://www.hartley-boats.com/32.html -ten mi się szczególnie podoba :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 16:49 

slawosz napisał(a):

Ha... jak napisze, że jacht motorowy to forumowi ortodoksi rzucą mi się do gardła :grin: Będzie to łódka 8 x 3 m z silnikiem Mercedesa 240 D. A dlaczego jacht motorowy? Z paru powodów...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 17:57 

Od czasu gdy jestem morsem motorowym nie jestem juz taki ortoksa, co chce wyrzucac silnik za burte jako zbedny balast( zo ze statecznoscia?).
Niemniej podziel sie swoimi argumentami za motorówka, bo zaglowki tez znasz.

Bo zeglarze na ogół sa mocno zniechęceni do"kataryniarstwa".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 18:49 

Cytuj:
Bo zeglarze na ogół sa mocno zniechęceni do"kataryniarstwa".

Do czasu jak nie siądą na piasku:-) a wtedy jest 601-938-*** JUREK nie masz może pod ręką jakiejś motorówki... :grin: :grin:
A tak całkiem poważnie, w naszym firtlu zwanym Północną Grupą SIZ mamy parę jachtów, niektóre pływają w czarterach z załogami o różnych umiejętnościach. Czasami zdarzają się im kiksy i trzeba ratować kolegów z opresji. Lepiej zrobić to w ramach samopomocy niż uruchamiać "służby". Zauważcie, wpada do rowu samochód, pomoc drogowa, JRG do neutralizacji rozlewu... nikogo to nie interesuje, jacht sztranduje... nikomu nic się dzieje a news na wszystkie stacje telewizyjne...
Moje dziumdzie nie bardzo przepadają za pływaniem jachtem a bo to przechyły a to chlapie itd. itp. Jacht motorowy w stosunku do jachtu żaglowego o takich samych rozmiarach daje większe możliwości rozbudowy socjalu. A to dla kobiet jest podstawa :grin: A 3miasto ma warunki dla turystyki rodzinnej, Zalew Szkarpawa, Nogat, trasa i sam Jeziorak. Moja łódka jeszcze w powijakach a już ustawia się kolejka kolegów do pozyczenia :grin:
Wędkarstwo morskie - następna grupa kolegów która już przebiera nogami i dopytuje się kiedy łódka będzie gotowa i kiedy popłyniemy na dorsze...
Tia... i znowu wyszło OT :grin:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 20:01 

Zanotuje ten numer, któz wie kiedy sie przyda, szczególnie w okolicy Górek, albo na jakis pływach.

A jak padnie kataryna to co sie robi na motorówce?

Erotoman z Ciebie.., jak TY sie wyrażasz o Naszych Uroczych Kolezankach!
Jestem oburzony!
:)))

A na powaznie to przeciez na katarynie i bez przechyłu mocniej kiwa.

No i ten chałas...

PS Aby nie robic OT, moze zalozysz nowy watek o dorszach?
Choc ja wole makrele i szproty, bo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 sty 2007, o 20:41 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Jurmak napisał(a):
Tia... i znowu wyszło OT

To przynajmniej napisz, że będziesz cumować koło siatkobetonowca :wink:
A swoją drogą ciekawe czemu ta technologia tak mało popularna?
Zamieszczam zdjęcie tego betoniaka o którym wcześniej pisałem.
Kadłub - siatkobeton, pokład drewniany, pokładówka z obłogów klejonych na kopycie

Załączniki:
siatkobeton.jpg
siatkobeton.jpg [ 99.05 KiB | Przeglądane 16109 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2007, o 14:44 

Pływałem swego czasu dużo na betonowym trenerze po Mazurach. Łódka baaardzo, baaardzo zgrabna. Szybka, zwrotna, małe zanurzenie, mnóstwo miejsca...

Myślę że beton nie jest popularny tylko ze względu na stereotyp "ciężkiego krążownika". A może ze względu na trudności związane z budową? Szczerze mówiąc nie wiem jak się taki jacht buduje...?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2007, o 14:52 

Jeden z kolegow wyzej podal linki i tak w tym widzimy przykladowe kadluby jakie sa bydowane z siatkobetonu. Z czystej ciekawosci jaki jest orientacyjny koszt wykonania np.: kadlub BM 40?
link do podstrony
Czy to sa naprawde az tak duze roznice finansowe na + w stosunku do laminatow i stali? Jak to wyglada?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2007, o 16:33 

Według wyliczeń Maderskiego, jakie zamięścił na swojej stronie
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... 7&start=10
różnica pomiędzy 11 metrowym jachtem ( Pasja 1100 ) wybudowanym z laminatu, a siatkobetonu wynosi niecałe 10.000zł.

Ja cała sprawę to widzę w ten sposób, że póki jestem młody i mam dobry wzrok i dużo siły to jako budulec wybrałbym drewno plus epoksyd. Jak byłbym na emeryturze to bym zdecydowanie wybrał siatkobeton. Mała popularność siatkobetony też mi się wydaję, że wynika z przesądów. Ja to sobie jednak cenie żeglarskie przesądy i bez kitu, ale nie wyobrażam sobie by opiekuńcza dusza jachtu mogła mieszkać w betonie :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2007, o 17:33 

Uprawnienia żeglarskie: nie podano
A ja do szanownych forumowiczow z takim pytaniem...

Jak wogole wyglada budowa owego? Forma, szkielet? Jaka jest kosystencja tego czegoś co nazywamy betonem?
Bardzo słuszna jest uwaga że większość nie wie jak wyglądają takie jachty, a słysząc beton - myśli że jest to coś pokroju co najmniej 4 piętrowego bloku z płyt.

Dzięki za odpowiedzi
Vieri

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2007, o 18:33 

Na stronie http://www.bygogsejl.cjb.net/ (należy wejść na „byggeproces” )znajdują się zdjęcia oraz opis ( po angielsku ) jachtu budowanego w takiej właśnie technologii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2007, o 21:49 

bartesso napisał(a):
różnica pomiędzy 11 metrowym jachtem ( Pasja 1100 ) wybudowanym z laminatu, a siatkobetonu wynosi niecałe 10.000zł.

Przy cenie 46000 za całość jachtu z laminatu (przy takim jachcie koszt kadłuba to ok 30%, co daje nam 15000 zł) jacht siatkobetonowy to 5000 zł za materiał- nieźle jak na kadłub takiedo jachtu :) Tym bardziej że budowa szkieletu nie jest skomplikowana i długotrwała, jak również pokrycie go siatką. Betonowanie, z pomocą znajowych będzie trwało jeden dzień! Mamy wtedy gotowy kadłub, który jeszcze trzeba pokryć najlepiej chyba żywicą i żelkotem, nie wiem dokładnie. Dużo czasu zajmie wykonanie wnętrza- ale fajnie, że mamy dużą dowolność. Kadłub jest "samonośny" i nie ogranicza nas szkielet. Rzecz jasna. grodzie wodoszczelne się przydadzą. Również bezpieczeństwo ma znaczenie- nawet jesli kadłub zostanie zmiażdżony to jesteśmy w stanie przetrwać- przeciek będzie niewielki.

bartesso napisał(a):
Ja cała sprawę to widzę w ten sposób, że póki jestem młody i mam dobry wzrok i dużo siły to jako budulec wybrałbym drewno plus epoksyd. Jak byłbym na emeryturze to bym zdecydowanie wybrał siatkobeton. Mała popularność siatkobetony też mi się wydaję, że wynika z przesądów. Ja to sobie jednak cenie żeglarskie przesądy i bez kitu, ale nie wyobrażam sobie by opiekuńcza dusza jachtu mogła mieszkać w betonie :wink:

Hmm, sam myślałem by po remoncie Misia budować Pasję 925. Ale chyba jednak pobawię się w murarza. Będe musiał kumpla przekonać do praktyczności takiego wyjścia. Fakt, że drewno ma duszę... No w moim przypadku wolę spożytkować młodość bardziej na pływanie- wolę na swoim niż czarter. Pozatym może uda się coś ładnego wyszperać do remontu, coś koło 8 metrów, jakiś folkboat. Pasję bym budował znacznie dłużej, niż siatkobetonowca, mniej jest też taki jacht wrażliwy na wszystkie czynniki zewnętrzne, nie trzeba się bać "śmieci" np. kontenery... A zawsze dla samej przyjemności (o ile czas pozwoli) mogę spróbować robić np. Pomerankę Maderskiego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sty 2007, o 22:28 

Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Czytam to wszystko,fajna rzecz ale czy widzieliscie ten antyk z siatkobetonu który stoi w Gizycku w porcie LOK pana Zawiły z Wrocławia . Łódka ta jest historią portu LOK .Bosman z portu zawsze mówi ze zostanie ona na brzegu jako pomnik zeglarstwa .I to jeszcze nieraz pływa.Pan Zawiła chociaz raz w roku a nieraz więcej nią sam wypływa.Piękna pokraka z niej taki styl lat 70tych,w środku wszystko w boazeri drewnianej,krzywa piękna pokraka bez zadnej linni , ale kawał pięknej historii zeglarstwa,stoi tam juz kawał czasu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2007, o 16:00 

Nie okresle jachtów, które widziałem w Swinkowie jako pokraki, wrecz przeciwnie wygladal bardzo zgrabnie. A wielkosc? tak na oko moze nawet nieco wieksze od cartera.
Trudno ocenic, bo spojrzałem na nie tylko z keji a moj carter stał dosc daleko..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2007, o 17:38 

http://groups.google.pl/group/pl.rec.ze ... b127345cab

Ciekawy opis budowy, zapraszam do lektury :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2007, o 19:36 

Bardzo ciekawe te artykuły, spostrzeżenia. Można nawet powiedzieć, że taki jacht betonowy, to prawdziwy ruchomy dom, w końcu też z betonu). Wyżej zostało napisane, że budowa 11m to koszty w ~46000zł. Nie mam zielonego pojęcia, jakie są realia, ale spoglądając na ceny jednostek używanych ta, cena wydaje się być minimum 5 krotnie zaniżona. Rozumiem, że budowa samego kadłuba z siatkobetonu jest tania, padła kwota 5000zł, chyba jednak też sporo zaniżona?

Ktoś tu budował już nie jeden jacht, czy zechciałby się podzielić w miarę realnymi kosztami budowy takiego jachtu to oceanicznej włóczęgi, w granicach 10-12m? Rozdzielając koszty na:
koszt kadłuba, systemów elektyczno-kanalizacyjnych, zabudowy wnętrza (w wersji lowend, ale nadającej się do mieszkania, a nie regat), silnika (chyba najtaniej wyjdzie używany od auto ‘marynizowany’) i takielunku?

Temat kosztów budowy jest bardzo ciekawy, wiele w net można znaleźć jak budować z czego itp. Ale o, kosztach praktycznie nic, lub wyjątkowo uogólnione. Kwota budowy jachtu do 100 000zł mimo, że nie mała dla wielu jest do osiągnięcia, niestety z tego co można się spodziewać kwoty raczej oscylują w granicach minimum czterokrotnie większych, które powodują, że budowa jachtu staję się tylko niedościgłym marzeniem. Ktoś zechce rozpisać uogólnione koszty budowy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 sty 2007, o 23:50 

Nastąpiła pewna nieścisłość -ten koszt to koszt samych materiałów. Ale ja osobiście uważam że można mieć 11m kadłub siatkobetonowy za około 5000 -10000 zł. No i do tego dojdzie jeszcze osprzęt. W sumie rzeczywiście wyjdzie sporo, sporo więcej. Ale kombinując troszkę na pewno będzie to znacznie tańszy jacht niż inne w tej wielkości. Nie wiem czy ktoś obecnie buduje takie jachty w polsce....

Kolejne wyszperane linki:
http://bractwo.sail-ho.pl/article.php?t ... 0&sid=1286
http://www.portalzeglarski.sail-ho.pl/a ... 0&sid=2243

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2007, o 00:02 

Własciciel owego betoniaka twierdził, że za ok 40tys da sie zbudowac kompletny jacht.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2007, o 00:44 

Wlasciciel, pewnie robil wszystko wlasno recznie, od kadluba, po instalacje i zabudowe, jak montaz takielunku?

Zabawmy sie, ktos sprobuje tak jak pisalem wyzej podac poszczegolne koszty?
Zobaczymy czy to realne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2007, o 01:04 

A ja jestem ciekaw jak szybko popłynie taki betonowiec i ile w rzczywistości wazą takie twory.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2007, o 01:50 

Jeśli chodzi o szybkość- to w zasadzie tylko wpływa na ten czynnik - kształt dna i wykończenie powierzchni nie różni się od możliwości laminatów (o stali nie wspomnę :]).
W roku 1965 w regatach Sidney-Hobart jacht siatko-betonowy zajął 2 miejsce.
Co do wagi- parze małżonków spłonął drewniany, 16 metrowy jacht na pacyfiku. Postanowili go odbudować z siatko-betonu. W ciągu 7 miesięcy skończyli, i na dodatek kadłub był lżejszy o 10% od konstrukcji drewnianej. Poszycie było grubości 22 milimetrów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2007, o 23:28 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 34
Jurmak napisał(a):
slawosz napisał(a):

Ha... jak napisze, że jacht motorowy to forumowi ortodoksi rzucą mi się do gardła :grin: Będzie to łódka 8 x 3 m z silnikiem Mercedesa 240 D. A dlaczego jacht motorowy? Z paru powodów...

Jurku!
Też marzę o takim jachcie!
Dlaczego? Żeby popłynąć nim rzekami i kanałami do Amsterdamu!
Dlaczego tam.. nie wiem..
Zaczne go budować kilka lat przed emeryturą, żeby już jako wolny człowiek
pół roku na nim, a pół na lądzie.

Pozdrawiam
Janusz Rolfok

jest wiatr, co usta kobiety rozchyla, jest taki wiatr...
jest blask, co uda kobiety odsłania, jest taki blask...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona