Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 lis 2024, o 04:46

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 08:20 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Jurmak w Onecie wypatrzył artykuł o przypadku Aleca Moara - chłopaka, który zginął na swojej łodzi dlatego, że RNLI musi stosować się do procedur sprawdzających, czy dane wezwanie nie jest fałszywym alarmem.

Zmiany zachodzące na Wyspach jakieś takie dziwne są. Zaczynam coraz więcej podobieństw do Najjaśniejszej dostrzegać, niedobrze :-(

Link do artykułu:
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/swiat/m ... omosc.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 08:46 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 169
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Przykre.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 12:14 

Podziękował : 3578
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maar napisał(a):
Jurmak w Onecie wypatrzył artykuł o przypadku Aleca Moara - chłopaka, który zginął na swojej łodzi dlatego, że RNLI musi stosować się do procedur sprawdzających, czy dane wezwanie nie jest fałszywym alarmem.(...)

To ja ze swej strony prosiłabym o nie mieszanie RNLI w to. Oni startują bardzo szybko, ale jeszcze muszą coś wiedzieć (że muszą wystartować).

Procedury o których mowa opóźniły w tym przypadku wezwanie RNLI przez Coastguard, który otrzymał zawiadomienie o zaoczeniu flary.

Szczegóły (edit: ze Szkocji, nie z Times'a :) ) tutaj: http://news.stv.tv/scotland/highlands-i ... oastguard/

Coastguard broni się, mówiąc że muszą sprawdzać takie doniesienia, aby uniknąć angażowania łodzi RNLI w fałszywe alarmy.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 12:31 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Monia, każdy się teraz broni i zwala winę na innych. Jedynie co jest pewne, to to, że chłopak nie żyje :-(
Nie będę roztrząsał czy to CG czy RNLI, winny jest system i już.

Jakoś ostatnio, dobre angielskie obyczaje związane z morzem ulegają dziwnym zmianom, wypaczają się i stają się dziwnie podobne do polskiego piekiełka. I mam na myśli nie tylko sprawę Aleca Moara.
Najbardziej rzucającą się w oczy zmianą jest IMHO zmiana podejścia RYA do kwestii szkoleń i egzaminowania. Zgoda na przeprowadzenie egzaminu na YM Offshore, w lipcu na Jońskim jest łudząco podobna do czerwcowej decyzji min. Lipca :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 12:39 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
Maar napisał(a):
szkoleń i egzaminowania. Zgoda na przeprowadzenie egzaminu na YM Offshore, w lipcu na Jońskim jest łudząco podobna do czerwcowej decyzji min. Lipca :-(

Marek, tak to się będzie zmieniało nawet w RYA, coraz więcej konkurencji.Poza tym zauważono już w RYA że rynek poza angielski jest ogromny a nie każdy chce przylatywać na egzaminy.

Ostatnio edytowano 10 kwi 2011, o 20:49 przez Stara Zientara, łącznie edytowano 1 raz
poprawiłem cytowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 13:05 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
Moniia napisał(a):
To ja ze swej strony prosiłabym o nie mieszanie RNLI w to. Oni startują bardzo szybko, ale jeszcze muszą coś wiedzieć (że muszą wystartować).

Ja miałem sytuację w Chorwacji, płynąć z południa na północ wzdłuż Korculi w kierunku portu Vela Luka zauważyłem flarę odpaloną na niewielkiej motorówce.Dzień ale do zmroku blisko.Wiatr niezbyt mocny ale dopychający do brzegu, można było mniemać że motorówka straciła napęd i jest wyrzucana na skaliste wybrzeże.Brak sygnału wzywania pomocy na radiu.Stwierdziłem że próba podjęcia akcji ratowniczej nie zagraża mojej załodze ani jednostce a jestem zdecydowanie najbliżej, wiec ją podjąłem, lecz bez przekazania info do stacji brzegowej przez radio.Podpłynąłem najbliżej jak się da, ale zrobiło się płytko i skaliście. Zostało jakieś 100 m. wodowałem ponton, powiązaliśmy liny. wykorzystałem wiatr który idealnie zdryfował nasz środek ratunkowy blisko motorówki.I co?Jak zachowują się ludzie którzy oczekują pomocy?Krzyczą , machają rękami etc. A ci pochowali się pod pokład nie dając żadnego znaku.Poczekaliśmy dłuższą chwile pokrzyczeliśmy.I zwinęliśmy się do portu.

Ostatnio edytowano 10 kwi 2011, o 20:50 przez Stara Zientara, łącznie edytowano 1 raz
poprawiłem cytowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2011, o 20:10 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bryg napisał(a):
Jak zachowują się ludzie którzy oczekują pomocy?Krzyczą , machają rękami etc. A ci pochowali się pod pokład nie dając żadnego znaku

Naćpani byli? :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2011, o 20:11 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz, kpt ż.w.
Albo zwyczajnie bawili się flarą i odpaliła, a potem nie wiedzieli jak to wszystko odwołać :)

Odpowiedz z cytatem