Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lis 2024, o 12:47

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2011, o 17:56 

Podziękował : 1939
Otrzymał podziękowań: 2035
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
http://www.tvn24.pl/-1,1702233,0,1,wybu ... omosc.html

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 18:04 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Nooo to będzie teraz obłudna argumentacja co po niektórych o konieczności wprowadzenia obowiązkowych przeglądów.... patenty też by się jakieś przydały, co by swoją magiczną mocą plastiku uratowały żeglarza przed niesprawną instalacją gazową.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 18:31 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
wizytacja i stempel od strażaka wraz krótkim kursem bhp :D

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 18:45 

Podziękował : 3032
Otrzymał podziękowań: 2648
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
oczywiście za odpowiednią opłatą :(

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 19:01 

oczywiście coroczna w ramach dopuszczenia jachtu do sezonu :D

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 19:18 

Podziękował : 2268
Otrzymał podziękowań: 3648
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Nie wiem, czy to, co pisze Wojtek i przedstępni :-) ma jakiś związek z artykułem umieszczonym na stronie TVN, troszkę poniżej opisu wybuchu gazu na jachcie. Chodzi o "Po awanturze w teatrze pozamykać teatry?" KACZYŃSKI: ZAMYKANIE STADIONÓW NIE MA SENSU", rozumiem, że wasz tok myślenia to kalka przemyśleń Prezesunia? ;-)

Kurcze, panowie, oprócz białego i czarnego jeszcze jest cała gama szarości.
Absolutnie nie jestem za obowiązkowymi przeglądami, ale bardzo bym chciał, żeby można było zrobić przegląd nieobowiązkowy i nie miałbym nic przeciwko temu, żeby trzeba było za niego zapłacić.
Teraz teoretycznie mogę zawezwać jakiegoś (jakiego?) p. Henia z czujnikiem gazu i kwitem "Uprawniony hydraulik od gazów wszelakich", ale: a) za diabła nie wiadomo do kogo dzwonić i jeśli zadzwonię, to czy ten ktoś faktycznie ma pojęcie, b) będąc jedynym żeglarzem zainteresowanym przeglądem, będę musiał zapłacić dużo więcej za usługę "wyjazdu na przystań" niż analogiczny przegląd w mieście.

A gdyby tak rządzący (w sensie, że minister, sejm czy inny wojewoda) wydał ukaz o tym, że w każdym kompleksie turystyczno-żeglarskim, wójt/burmistrz musi zorganizować p. Henia hydraulika, który będzie dyżurował od czerwca do września, telefon do niego będzie musiał być dostępny w każdym bosmanacie. Rzeczony p. Henio będzie częściowo dotowany przez gminę i będzie wykonywał przeglądy i naprawy instalacji na jachtach, przyczepach campingowych i co tam jeszcze turystycznego jest, to też byście byli przeciw?
Wójt Giżycka to zapewne by się wściekł, ale Wy, nie podjechalibyście o umówionej godzinie w umówione miejsce, żeby mieć spokojną gazowo głowę za jakieś rozsądne pieniądze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 19:24 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Maar napisał(a):
a) za diabła nie wiadomo do kogo dzwonić i jeśli zadzwonię, to czy ten ktoś faktycznie ma pojęcie,

Do OZŻ, mają inspektorów :lol:

Maar napisał(a):
Rzeczony p. Henio będzie częściowo dotowany przez gminę i będzie wykonywał przeglądy i naprawy instalacji na jachtach, przyczepach campingowych i co tam jeszcze turystycznego

Nawet nie spróbuję sobie tego wyobrazić, bo jestem przekonany że ostatecznie to nie gmina a żeglarze i nie dobrowolnie a przymusowo musieli by utrzymać Pana Henia....

:)

Jestem jednak za tym, żeby w razie potrzeby samemu znaleźć fachowca... jak zostawimy tą sprawę politykom, to efekt będzie taki jak zawsze :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 19:50 

tak moim zdaniem jeśli kupujesz jakiś sprzęt na jacht, który składa się z kilku certyfikowanych elementów to możesz je zamontować samemu lub wynająć fachowca. Przenośna instalacja gazowa zwykle nie jest bardzo skomplikowana, a fachowiec oprócz pozaorganoleptycznego czujnika gazu będzie wyposażony w wodę z mydłem do posmarowania złączy z uszczelkami w liczbie dwóch :-?

(mi zawsze doradzają fachowcy nabijający butlę)

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 20:25 

Podziękował : 89
Otrzymał podziękowań: 723
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Maar napisał(a):
A gdyby tak rządzący (w sensie, że minister, sejm czy inny wojewoda) wydał ukaz o tym, że w każdym kompleksie turystyczno-żeglarskim, wójt/burmistrz musi zorganizować p. Henia hydraulika, który będzie dyżurował od czerwca do września, telefon do niego będzie musiał być dostępny w każdym bosmanacie. Rzeczony p. Henio będzie częściowo dotowany przez gminę i będzie wykonywał przeglądy i naprawy instalacji na jachtach, przyczepach campingowych i co tam jeszcze turystycznego jest, to też byście byli przeciw?

Myślę, że prostsze byłoby po prostu powieszenie u bosmana w dowolnym porcie kartki z telefonami do osób w pobliżu, które maja uprawnienia gazowe i każdy mający wątpliwości mógłby z tego skorzystać. Jakoś tak czuję przez skórę, że znając nasze zwyczaje to p. Henio okazałby się rodziną wójta a całe koszty przedsięwzięcia - jak napisał Carlo - rzeczywiście pokryliby żeglarze. :evil:

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 20:44 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Marek, coraz częściej masz pomysły, że to państwo ma coś regulować. Ostatnio słyszałem od Ciebie w Korsarzu coś na temat certyfikatów dla firm czarterowych, teraz o gazownikach. Popatrz na geszefcik Sobieskiej, tam nie ma żadnych regulacji państwowych, a działa to to jak w zegarku. Jak ugryziesz za dużo ogórka to dostajesz po gębie i tyle :) A tak na serio to zastanów się co piszesz regulacje, ustawy, wojewoda, a przecież rynek sam się wyreguluje byle by mu nie "pomagać" zbytnio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 20:50 

Olek napisał(a):
a przecież rynek sam się wyreguluje byle by mu nie "pomagać" zbytnio.

nie ma co liczyć na rynek - tylko na zdrowy rozsądek ludzi, którzy korzystają z różnych urządzeń i w ich możliwościach jest sprawdzenie ich bezpieczeństwa lub certyfikatu bezpieczeńtwa. Stanowisko pełnoetatowego gazownika do sprawdzenia dwóch uszczelek... no cóż...

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 20:52 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
AndRand napisał(a):
nie ma co liczyć na rynek - tylko na zdrowy rozsądek ludzi

przecież to właśnie ci ludzie tworzą rynek, jak będzie zapotrzebowanie to znajdzie się p. Henio co będzie siedział w marinie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 20:52 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
AndRand napisał(a):
możesz je zamontować samemu lub wynająć fachowca.

A gdzie powinna być zamontowana butla gazowa i ile pomiędzy butlą i kuchenką powinna mieć zaworów zgodnie z CE ? Takie pytanie kontrolne do "zamontować samemu "?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 21:07 

Cape napisał(a):
AndRand napisał(a):
możesz je zamontować samemu lub wynająć fachowca.

A gdzie powinna być zamontowana butla gazowa i ile pomiędzy butlą i kuchenką powinna mieć zaworów zgodnie z CE ? Takie pytanie kontrolne do "zamontować samemu "?

w ramach egzaminu? :D

Nie wiem - pewnie jest na instrukcji maszynki, która zwykle ma wąż z reduktorem i złączem pasującym do butli. Zarówno złącza, jak i reduktor jak i zawór na butli i zawory w maszynce - wszystkie są zgodne z certyfikatem, który ją dopuszcza do samodzielnego montażu.

Do tego egzamin w gimnazjum z umiejętności czytania instrukcji urządzeń. Zgodnie z rozporządzeniem UE.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 21:11 

AndRand napisał(a):
nie ma co liczyć na rynek - tylko na zdrowy rozsądek ludzi,
Na wschód od Odry zdrowy rozsądek ma tak niską cenę, że wolny rynek nie reaguje na jej wahania :-(

Ja nie chcę wprowadzać obowiązkowych regulacji, natomiast przyklasnąłbym pomysłom ułatwiającym życie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 21:20 

AndRand napisał(a):
Nie wiem - pewnie jest na instrukcji maszynki, która zwykle ma wąż z reduktorem i złączem pasującym do butli. Zarówno złącza, jak i reduktor jak i zawór na butli i zawory w maszynce - wszystkie są zgodne z certyfikatem, który ją dopuszcza do samodzielnego montażu.

Wiesz, jak kupujesz tą "maszynkę" to jest instrukcja. Tylko producent niekoniecznie wie, że akurat na jachcie to będzie instalowane, a nie np w namiocie.
Czyli potrzebujesz nie instrukcji "maszynki", potrzebujesz instrukcję obsługi jachtu. Oczywiście taką instrukcję powinien dostarczyć producent tegoż jachtu. :lol:
Punkt ostatni tej instrukcji winien brzmieć.
Producent nie odpowiada za straty i wypadki, które wynikły z niestosowania instrukcji. :lol:
Lub jak wolisz, używanie jachtu niezgodnie z instrukcją, grozi śmiercią lub kalectwem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 21:42 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 17
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz i sternik motorowodny
Koledzy - zanim nastanie jakiś pan Józio czy Henio kupcie sobie czujniki gazu,tak na wszelki wypadek.To koszt tylko ok.100 zł.W myśl przysłowia że "strzeżonego Ktoś tam strzeże".Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 21:53 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):

Tak, zdecydowanie przeciw.
Jak masz problem ze spokojem gazowym - to go rozwiąż - to Twój problem przecie.
Umiesz czytać instrukcje i skrecić dwie złaczki? Umiesz...To sobie sprawdź instalację.
Słyszałeś o alarmach gazowych? Słyszałeś? No to sobie kup i uruchamiaj na łódce...
I po problemie.

A gmina niech zamiast "częściowo dotować" Henia, niech zacznie... rozwiązywać problemy gminy.
Jak w gminie znajdą nadmiar kasy - to wolę by np. gmina przeszkoliła strażaków. Po to by mieli pojęcie jak postawić jacht i co to jest hipotermia...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 22:14 

Jaromir napisał(a):
wolę by np. gmina przeszkoliła strażaków. Po to by mieli pojęcie jak postawić jacht
Pewnie, że też bym tak chciał, ale cieszyłbym się, gdybym (chociażby w informacji turystycznej w Mikołajkach) mógł dowiedzieć się, że jest p. Henio hydraulik, że ma telefon i może skontrolować moją instalację.

OK, z tym dotowaniem to trochę przesadziłem, ale jak widać wolny rynek nie działa - jestem przekonany, że informacja o usłudze "niedroga kontrola instalacji gazowej na jachcie" wywieszona w którymś z popularnych portów mazurskich napędziłaby p. Heniowi klientów.
Kiedyś, kilka lat temu wybuchła łódka w Pięknej Górze (chyba). Miałem wtedy jeszcze Rudą Dwa i szukałem "Pod Dębem" kogoś kto się zna, ma detektor i mógłby popatrzeć czy moja plątanina rurek jest w porządku.
Nie znalazłem a wszyscy tambylcy mieli jedną radę: "wody z Ludwikiem użyj", popatrz czy się pieni i za mocno się nie przejmuj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2011, o 22:49 

A wiesz, że spec też użyje wody z ludwikiem? :) Gaz ziemny jest specjalnie znaczony zapachem więc masz czujnik organoleptyczny, który dla zamkniętego pomieszczenia się sprawdzi. Inaczej zaraz wpadniemy w paranoję, że butlę turystyczną z palnikiem w namiocie trzeba certyfikować.

To nie jest kwestia, że wolny rynek nie działa - to nie działa ludzkie myślenie. Niestety ktos wpadł na pomysł, że na brak myślenia są przepisy...

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2011, o 12:08 

AndRand napisał(a):
A wiesz, że spec też użyje wody z ludwikiem?

Podobno w Szwecji mają metodę odwrotną. Wieczorem zamykają kurki w kuchence, a potem dopiero zawór na butli. Rano odkręcają kurki (z zamkniętym zaworem na butli) i zapalają gaz. Jeśli się zapali, znaczy szczelne, bo przez noc z przewodów nie uciekł.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2011, o 23:47 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m.
Tak przez ciekawość, gdybyście siegneli pamiecia wstecz: ile pamietacie przypadków eksplozji instalacji gazowej na jachtach turystycznych, wzglednie zaczadzenia załogi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 00:00 

3/35 lat

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 00:29 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
Pewnie, że też bym tak chciał, ale cieszyłbym się, gdybym (chociażby w informacji turystycznej w Mikołajkach) mógł dowiedzieć się, że jest p. Henio hydraulik, że ma telefon i może skontrolować moją instalację.

OK, z tym dotowaniem to trochę przesadziłem, ale jak widać wolny rynek nie działa - jestem przekonany, że informacja o usłudze "niedroga kontrola instalacji gazowej na jachcie" wywieszona w którymś z popularnych portów mazurskich napędziłaby p. Heniowi klientów.

Marku - inicjatywa powinna należeć do Pana Henia. Może mu się nie chce? A może wolałby, by przeglądy były obowiązkowe i by to klienci zabiegali o łaskawość Pana Henia a nie on o zainteresowanie klientów?

Poza tym - jeśli podejść do sprawy serio, to zdecydowana większość jachtów w Polsce od uczciwego i sumiennego Pana Henia mogłaby otrzymać zaświadczenie o konieczności całkowitej przebudowy instalacji gazowej i wymiany kluczowych urządzeń w tejże.

Widujesz powszechnie czujniki przeciw-wypływowe na kuchenkach jachtowych?
Ile widziałeś działających alarmów gazowych na jachtach?
W ilu łódkach butla jest w prawidłowo wentylowanym pojemniku na zewnątrz?
Na ilu tak przechowywana jest również butla zapasowa?
Gdzie zdejmuje się na czas postoju jachtu w temp poniżej zera wszystkie przewody miękkie i reduktory, albo gdzie się je wymienia po zimie?
Słyszałeś o próbie ciśnieniowej gazowej instalacji jachtowej - choć raz?
"Heniu" powinien sie tym wszystkim zainteresować...

Fakt - masz rację, że "Henie" znają przepisy (no.. powinni...) dotyczące gazu - tylko czy nie dziwiło Cię, że nawet te przepisy dopuszczają ponoć kuchenki z bezpośrednio podłączonymi butlami do 2 kg Propanu-Butanu wewnątrz kabiny? Wiesz ile może z 2 kg gazu powstać mieszaniny wybuchowej?

Żeby nie wyszło, ze jestem jakiś "anty-gazowy". IMHO - da się eksploatować gaz na jachcie bezpiecznie - tylko trzeba znać i stosować podstawowe zasady bezpieczeństwa, ponieść pewne koszty oraz myśleć. Obecność "Henia" na łódce nie zastąpi żadnego z tych elementów...
Bo "Heniu" nie ma wpływu na zdrowy rozsądek, wiedzę i umiejętność przewidywania u żeglujących...
PS - dlatego palę spirytusem :lol: :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 07:45 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
Jaromir napisał(a):
dlatego palę spirytusem :lol: :lol:
Ciiii....! No, niech by Cię dorwała stara Sobieska! Takie marnotrawstwo! :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 10:51 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m.
Jaromir napisał(a):
Maar napisał(a):
PS - dlatego palę spirytusem :lol: :lol:

Uważam takie postepowanie za barbarzyńskie, z dwojga złego lepiej w sztormowa noc pić zimna herbate niż po zawinięciu do portu nie mieć jak snuć heroicznych opowieści o męstwie załogi i dzielności jachtu. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 14:20 

Stara Zientara napisał(a):
AndRand napisał(a):
A wiesz, że spec też użyje wody z ludwikiem?

Podobno w Szwecji mają metodę odwrotną. Wieczorem zamykają kurki w kuchence, a potem dopiero zawór na butli. Rano odkręcają kurki (z zamkniętym zaworem na butli) i zapalają gaz. Jeśli się zapali, znaczy szczelne, bo przez noc z przewodów nie uciekł.

Niemiecka szkoła z kolei nakazuje najpierw zakręcić zawór na butli (która musi być poza kabiną, czyli w kokpicie) potem zawór w kabinie, na końcu zawór na kuchence. W ten sposób wypalamy gaz z przewodów. I na trzech zaworach blokujemy ew. nieszczelności.
Osobiście stosuję zamykanie na dwóch zaworach, z pominięciem zaworu butli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 14:33 

Cape napisał(a):
Niemiecka szkoła z kolei nakazuje najpierw zakręcić zawór na butli

Tak się robi w normalnej eksploatacji. Ja pisałem o próbie szczelności w wersji szwedzkiej.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 14:53 

A na Polonusie dziś, w ramach przeglądu klasowego, był inspektor z PRS, stukał, pukał, przykładał czujnik do blachi i... zainteresował się instalacją gazową.

Po "tytułowo watkowym" wybuchu, dostali sraczki na punkcie gazu - w poniedziałek w południe szczeciński oddział PRS miał już nowe detektory a inspektorzy zostali pisemnie powiadomieni, że mają się "tematem dokładnie interesować".

Oprócz uczciwego obwąchania detektorem całej rurologii, trzeba było wlać wiaderko wody do komory z butlami, co by sprawdzić czy wentylacja jest drożna. W sumie słusznie - skoro się płaci, to niech robią uczciwie.

ps. Klasę odnowiono :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 20:17 

Podziękował : 161
Otrzymał podziękowań: 386
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Obecnie butle gazowe są umieszczane w bakistach na zewnątrz kabiny z wentylacją za burtę. Jnstalacje wykonuje się z rurki miedzianej 8mm, złączek skręcanych i wężyków z końcówkami. Żadnych cybantów, uszczelek ani węża \do gazu z metra\. Kuchenki jachtowe mają wyjście z rurki stalowej 8mm i założenie węża z cybantem nie gwarantuje szczelności. Próba szczelności powinna być wykonana poprzez zwiększenie ciśnienia w instalacji \istnieją pomki do tego\ i sprawdzenie czy nie ma spadku ciśnienia po dobie. W każdym sklepie hydraulicznym są preparaty do sprawdzania instalacji ale tak samo się sprawdza woda z detergentem. Kiedyś robiliśmy jacht i instalacja została sprawdzona, na koniec została założona jeszcze listwa odbojowa i jacht pojechał i dobrze że nie wybuchł bo rurka została przewiercona. Jstnieją reduktory z manometrami i wtedy wystarczy zamknąć butlę i sprawdzić czy ciśnienie nie spada. Ale nic nie zastąpi czujnej załogi.

Załączniki:
instalacjagazowa_11150309.jpg
instalacjagazowa_11150309.jpg [ 22.4 KiB | Przeglądane 6290 razy ]

Za ten post autor Michal otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona