Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 lis 2024, o 19:52

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lip 2011, o 20:10 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam, mam kłopot z logiem ( Multi 3100s firmy navman) otóż przy małej prędkości pokazuje dobrze, ale kiedy zwiększa się prędkość nie pokazuje nic albo pokazuje jakies śmieszne zmiany kiedy łódka jest w przechyle. Wiatraczek został wyczyszczony (od spodu, bez wyciągania) łączeń dodatkowych nie ma. Również prędkość czasem miga (raz jest, a raz sa "dwie kreseczki"). Gdzie może być przyczyna?

Ostatnio edytowano 20 lip 2011, o 20:33 przez mech, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2011, o 20:30 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Moja kobieta jak ma kłopoty z lokiem, używa lokówki :lol:
Weź swój log do fachowca, niech go sprawdzi, wyreguluje, a może nawet naprawi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2011, o 20:34 

Kłopot w tym że boje sie go wyciągnąć. Problem twki w tubie od wiatraczka czy w konsoli?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2011, o 20:48 

Podziękował : 1556
Otrzymał podziękowań: 2275
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
mech napisał(a):
Kłopot w tym że boje sie go wyciągnąć.

Dlaczego masz obawy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lip 2011, o 22:11 

Mam obawy ponieważ może nalać sie za dużo wody, może byc pozniej coś nie szczelne, a w piątek wypływam i nie bedzie czasu na robienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lip 2011, o 00:13 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
mech napisał(a):
Kłopot w tym że boje sie go wyciągnąć.
Masz zaślepkę? Znaczy takiego cusia do wetknięcia zamiast przetwornika?

P.S.
Domyślam się, że pisząc "tuba" masz na myśli przetwornik właśnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lip 2011, o 04:16 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
mech napisał(a):
Kłopot w tym że boje sie go wyciągnąć. Problem twki w tubie od wiatraczka czy w konsoli?
Obawiam się, że bez wyjęcia przetwornika nie da się ani wyregulować, ani usunąć ewentualnej usterki :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lip 2011, o 08:28 

Tak, mówiąc tuba miałem na myśli przetworink. Coś mam ale nie wiem jakiej wielkosci bedzie otwór.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lip 2011, o 13:28 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
mech napisał(a):
Tak, mówiąc tuba miałem na myśli przetworink. Coś mam ale nie wiem jakiej wielkosci bedzie otwór.
Piszesz zdawkowo, tak jak by Ci nie zależało na wyjęciu tego przetwornika, ani na uzyskaniu sensownej pomocy...

Jeśli masz fabryczną zaślepkę, jedną ręką wyciągasz przetwornik, drugą wkładasz zaślepkę. To nic trudnego. Robię tak co najmniej dwa razy w roku: przy slipowaniu -- aby przypadkiem pasy nie uszkodziły przetwornika slipowanie zawsze odbywa się z wyjętym przetwornikiem; oraz dodatkowo -- w razie potrzeby wyczyszczenia propellera. Że się trochę wody podczas operacji wleje, trudno, trochę wody się wypompuje.

Teraz tak. Jeśli log pracuje poprawnie w jakimś zakresie prędkości, z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością można wykluczyć awarię elektroniki, rzecz jest czysto mechaniczna, związana z propellerkiem przetwornika. Z tego, co napisałeś (poprawne wskazania przy małych prędkościach, niepoprawne przy większych), można zgadywać, że propellerek ma już zbyt wielkie luzy i "zaciera" się przy większych obrotach. Możliwe jest też, że jest zwyczajnie brudny... Jedno i drugie sprawdzisz wyjmując przetwornik, czyszcząc go i prozaicznie rozkręcając propellerek palcem... Jeśli stwierdzisz zbyt wielkie luzy, wymień propellerek na nowy i już.

Nieco na marginesie: Jeśli przetwornik nie jest zamontowany w diametralnej jachtu, mogą powstawać dość znaczne różnice we wskazaniach zależnie od przechyłu i/lub halsu. Nawet niewielki dryf może znacząco wpłynąć na "lokalną" prędkość wody opływającej przetwornik...

Warto też wiedzieć, że na ogół producenci przewidują do zastosowania w tym samym przetworniku dwa rodzaje propellerków, znacznie różniące się kształtem -- do małych lub do dużych prędkości (ogólnie -- do jachtów lub do motorówek), "projektowe" prędkości oczywiście podają w instrukcji. Należy mieć właściwy :)

Aha. "Dwie kreseczki" mogą wskazywać na usterkę kabla (brak sygnału). Sprawdź, jak się przyrząd zachowa po fizycznym odpięciu kabla przetwornika. Czy też wyświetli "dwie kreseczki"?

Powała napisał(a):
Obawiam się, że bez wyjęcia przetwornika nie da się ani wyregulować, ani usunąć ewentualnej usterki :-(
Można wiedzieć, do jakich to "regulacji" logu trzeba wyjmować przetwornik i co w ogóle masz na myśli pisząc o "regulacji" elektronicznego logu??

Wojciech1968 napisał(a):
Zobacz.
Samodzielnie możesz mieć problem z usunięciem awarii konsoli.
Tylko serwisowanie pozostaje.
[youtube]/cut/
A ten jak zwykle. Dzwoni, lecz nie dość, że w całkiem innym kościele, to jeszcze dzwonkiem rowerowym.

Wojciech, zanim po raz kolejny Twój post wyekspiruje w stronę wojciechowych zakładek, chciałbym wiedzieć, co tu ma do rzeczy wymiana ekranu? Albo wygląd tego czy owego? Czy ktoś o to tu pytał? Co Twój post miał wnieść do tematu?

EDIT: Z powodu braku merytorycznej odpowiedzi kwestionowany post Wojciecha jak i wynikła następnie dyskusja o dyskusji -- zostały przeniesione tutaj: Rupieciarnia » Archiwum i śmietnik » Offtopy okołowojciechowe.

Ostatnio edytowano 23 lip 2011, o 01:16 przez Cypis, łącznie edytowano 1 raz
Dodano informację porządkową.

Za ten post autor Cypis otrzymał podziękowanie od: mech
Odpowiedz z cytatem